Wandelen

Groene wandelroute 5 km Hackfort, vlak bij Vorden

  • Honden welkom, mits aangelijnd
Wandelen

Groene wandelroute 5 km Hackfort, vlak bij Vorden

De groene route op Hackfort biedt een korte wandeling vol variatie, en leidt je langs onder meer een eeuwenoud landgoed met kasteel, moestuin en watermolen.

Een prachtige wandeling door een typisch Achterhoeks landschap. Op landgoed Hackfort vind je nog eeuwenoude en door houtwallen omgeven akkers, hakhoutbosjes, poelen en historische boerderijen. Bezoek de watermolen, de kasteeltuin en kom even heerlijk bij in de Keuken van Hackfort, de brasserie in het gerestaureerde koetshuis.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Huisregels

Praktisch

Verkennen

De route

 Startpunt

1Hof van Hackfort

U loopt hier langs de Hof van Hackfort, de moestuin waar vroeger al groenten, fruit en bloemen werden geteeld voor de kasteelbewoners. Een groot deel van de opbrengst van de tuin blijft nog altijd op het landgoed; het komt rechtstreeks op tafel in de Keuken van Hackfort. De tuin is dagelijks te bezichtigen. Een groep vrijwilligers onderhoudt de tuin en is woensdags aanwezig, in het groeiseizoen vaker. Je passeert de tuinschuur en daarna de boomgaard. In 2005 plantte Natuurmonumenten hier 55 appel - en perenbomen aan van oudhollandse, streekeigen rassen.

Aan de overzijde van de tuin zie je het koetshuis, met daarin Brasserie de Keuken van Hackfort. Ook aan het eind van deze route komt u langs de brasserie. Een heerlijke plek om even rustig (na) te genieten.

Hof van Hackfort
Hof van Hackfort

2Boerenland

Voorbij de boomgaard en de wijngaard kom je langs een meidoornhaag, met zijn dorens in wezen een voorloper van prikkeldraad. Nog altijd vinden veel kleine vogels er een veilige plek om te nestelen. Je loopt nu langs de akkers en weiden van de boerderijen die vroeger eigendom waren van de kasteelheer. De pacht moesten de boeren soms in natura betalen. Natuurmonumenten verpacht een groot deel van de akkers en weiden van Hackfort aan biologisch werkende boeren.

Boerenland
Boerenland

3Hakhout

Aan je rechterhand zie je een bosje met voornamelijk eiken en beuken. Eeuwenlang leverden dergelijke bosjes - zogenaamde hakhoutbosjes - het broodnodige stookhout voor de bewoners van het landgoed. De bomen zijn er klein en wijdvertakt en bieden goede nest- en schuilmogelijkheden voor vogels en zoogdieren. Vanwege het cultuurhistorisch en ecologisch belang onderhoudt Natuurmonumenten op een aantal locaties dergelijke hakhoutbosjes nog steeds als zodanig.

4Rabatten

Aan je linkerhand passeer je een poel en weer een bosje. Als je goed kijkt zie je dat de bomen op richels, zogenaamde rabatten staan. De goten tussen de richels voeren het water af en zo kon men vroeger toch bomen kweken op natte gronden.

5Paarse pracht

Waar de route  afbuigt van de klinkerweg zie je rechts een vochtig weiland. In het voorjaar kleuren de vochtige hooilanden paars met pinksterbloemen, de waardplant van het oranjetipje. Deze schaarse vlinder komt op Hackfort nog in redelijke aantallen voor. Steek vervolgens de sloot over en vervolg de route dwars door het weiland. Aan je rechterhand zie je een groepje van vier eiken, voorbij het hek ligt rechts een vlierbosje. Deze voormalige maïsakker werd in 1995 braak gelegd, hier mag zich nu een natuurlijk bos ontwikkelen.

Paarse pracht
Paarse pracht

6Bolle akkers

Links en later rechts van het pad zie je akkers die hoger liggen dan hun omgeving. Door eeuwenlange bemesting met een mengsel van schapenmest en heideplaggen raakten deze akkers (essen) vanzelf opgehoogd. Ze worden bolle akkers genoemd. De akkers werden vooral aangelegd op natuurlijke verhogingen, waardoor de randen soms een grillig verloop hebben.

Even verderop groeien aan je linkerhand langs het pad varens. Een typische plant van oude bosgrond. De varens bieden beschutting voor ree en haas. De route steekt de weg over, let daarna op de dubbele rij eiken tussen de weg en het pad. Ze zijn een teken dat deze weg vroeger een belangrijke verbindingsweg was.

In het zicht van het kasteel buigt de route naar rechts.De boerderij die je hier ziet herbergt de zorgboerderij het Hofhuis. De bewoners werken bij de Vijfsprong, waar ze allerlei werkzaamheden uitvoeren in de tuin, de boerderij en op de akkers.

Via een bruggetje kom je weer terug in de parktuin van het kasteel.Natuurmonumenten herstelde in 2011 en 2012 veel van de oude glorie van het parkbos. Uitgaande van de oorspronkelijke aanleg van rond 1820 plantten vrijwilligers tienduizenden bolletjes, knolletjes en wortelstokken van stinzenplanten. In het voorjaar bloeien hier soorten als kievitsbloem, Spaanse hyacinth, vingerhelmbloem en dubbele sneeuwklokjes.

7Dorsmolenhuisje

Direct naast de parkeerplaats zie je een klein gebouw, het is een zogenaamd dorsmolenhuisje; opslagschuur voor de gezamenlijke dorsmolen van de boerencoöperatie.Op zondag kun je een kijkje nemen in de pas gerestaureerde schuur. 

8Watermolen

Iedere zaterdag is de watermolen in bedrijf. Mits er voldoende water in de beek staat natuurlijk. De molen maalt meestal graan, maar de molenaars kunnen de molen ook ombouwen om brandhout te zagen. 

Watermolen
Watermolen

9Kasteel Hackfort

Voorbij de watermolen zie je links het imposante kasteel Hackfort. In 1400 stond hier al een huis tot ‘Hacforden’, het was toen een versterkte woontoren of donjon. De donjon groeide later uit tot een kasteel, compleet met voorburcht en slotgracht. Het huidige kasteel is wat daar nog van rest. Heb je altijd al eens in een kasteel willen slapen? Dat kan op Hackfort! In het kasteel bevinden zich verschillende vakantie-appartementen. Op Buitenlevenvakanties.nl/hackfort vind je alle informatie.

In het gebouw rechts van het kasteel bevonden zich vroeger de tuinmanswoning, oranjerie en het koetshuis. Nu kun je er even bijkomen in de brasserie Keuken van Hackfort

Kasteel Hackfort
Kasteel Hackfort

10Koetshuis / Keuken van Hackfort

In het koetshuis vind je brasserie de Keuken van Hackfort. Je kunt er heerlijk nagenieten van je bezoek aan Hackfort, met een heerlijke maaltijd of tussendoortje.

Koetshuis / Keuken van Hackfort
Koetshuis / Keuken van Hackfort
Hackfort

Wat wij hier doen

Hackfort, een bloeiend landgoed

De laatste baron en zijn zussen bleven allen kinderloos. Zij lieten het landgoed na aan Natuurmonumenten zodat het bijeen zou blijven en zou worden bewaard. Samen met boeren, ondernemers en vrijwilligers zorgen we er nu voor dat de prachtige eenheid van kleinschalig landschap en historische gebouwen behouden blijft. Rond het kasteel en in het parkbos hebben we honderdduizenden bolletjes geplant. Zo kan iedereen in het voorjaar genieten van krokussen, lenteklokjes, sneeuwklokjes, bosanemonen en kievitsbloemen.

logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.