Terug

Groene wandelroute 5 km Hackfort, vlak bij Vorden

Waar: Hackfort

Groene wandelroute 5 km Hackfort, vlakbij Vorden
1 uur 25
4 km
 • Honden welkom, mits aangelijnd

Over de route

De groene route op Hackfort biedt een korte wandeling vol variatie, en leidt je langs onder meer een eeuwenoud landgoed met kasteel, moestuin en watermolen.

Een prachtige wandeling door een typisch Achterhoeks landschap. Op landgoed Hackfort vind je nog eeuwenoude en door houtwallen omgeven akkers, hakhoutbosjes, poelen en historische boerderijen. Bezoek de watermolen, de kasteeltuin en kom even heerlijk bij in de Keuken van Hackfort, de brasserie in het gerestaureerde koetshuis.

Waar kun je starten

Leden parkeren gratis
Als je de parkeerplaats van Landgoed Hackfort op rijdt, zie je slagbomen. Deze openen meteen. Je ontvangt geen uitrijdkaart en iedereen kan binnen een kwartier gratis uitrijden. Leden en vrijwilligers van de vereniging parkeren gratis. Sinds najaar 2020 vraagt Natuurmonumenten op deze parkeerplaats een parkeerbijdrage aan niet-leden. Hier lees je hoe het werkt.

  Wat kom je onderweg tegen?

  Hof van Hackfort

  1. Hof van Hackfort

  U loopt hier langs de Hof van Hackfort, de moestuin waar vroeger al groenten, fruit en bloemen werden geteeld voor de kasteelbewoners. Een groot deel van de opbrengst van de tuin blijft nog altijd op het landgoed; het komt rechtstreeks op tafel in de Keuken van Hackfort. De tuin is dagelijks te bezichtigen. Een groep vrijwilligers onderhoudt de tuin en is woensdags aanwezig, in het groeiseizoen vaker. Je passeert de tuinschuur en daarna de boomgaard, met ongeveer 55 appel - en perenbomen aan van oudhollandse, streekeigen rassen. Natuurmonumenten plantte deze om deze historische fruitrassen te behouden.

  Aan de overzijde van de tuin zie je het koetshuis, met daarin Brasserie de Keuken van Hackfort. Ook aan het eind van deze route komt u langs de brasserie. Een heerlijke plek om even rustig (na) te genieten.

  Boerenland

  2. Boerenland

  Voorbij de boomgaard en de wijngaard kom je langs een meidoornhaag, met zijn dorens in wezen een voorloper van prikkeldraad. Nog altijd vinden veel kleine vogels er een veilige plek om te nestelen. Je loopt nu langs de akkers en weiden van de boerderijen die vroeger eigendom waren van de kasteelheer. De pacht moesten de boeren soms in natura betalen. Natuurmonumenten verpacht een groot deel van de akkers en weiden van Hackfort aan biologisch werkende boeren.

  3. Hakhout

  Aan je rechterhand zie je een bosje met voornamelijk eiken en beuken. Eeuwenlang leverden dergelijke bosjes - zogenaamde hakhoutbosjes - het broodnodige stookhout voor de bewoners van het landgoed. De bomen zijn er klein en wijdvertakt en bieden goede nest- en schuilmogelijkheden voor vogels en zoogdieren. Vanwege het cultuurhistorisch en ecologisch belang onderhoudt Natuurmonumenten op een aantal locaties dergelijke hakhoutbosjes nog steeds als zodanig.

  Praktische informatie

  • Honden welkom, mits aangelijnd

  • Watermolen Hackfort

  • Watermolen Hackfort

  • Brasserie De keuken van Hackfort

  • Vorden, Vakantiewoning boerderij Tichelman

  Meer routes in de buurt

  Holland op z'n mooist: Hackfort

  Holland op z'n mooist: Hackfort

  Kasteelwei achter kasteel Hackfort

  Kasteelroute Hackfort, bij Vorden

  koeien boerderij hackfort

  Landschapsroute Hackfort, bij Vorden

  Activiteiten in de buurt

  Zomervogels
  Nog 40 plekken beschikbaar!

  Buitenconcert Zomervogels

  • za 3 sep, 12:00
  • Hackfort
  • 30% ledenkorting
  Xavi Torres
  Nog 80 plekken beschikbaar!

  Jazz in het Kasteel – Xavi Torres met band Jazz piano virtuoos

  • zo 18 sep, 15:00
  • Hackfort
  • 30% ledenkorting
  logo

  Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.