Ga direct naar inhoud

Beleef de lente op landgoed Hackfort

Nog voordat de blaadjes weer aan de bomen komen, krijgt het landschap al kleur. De voorjaarsbloeiers, ook stinzenplanten genoemd, schieten de grond uit: echt lente! Landgoed Hackfort staat zelfs landelijk bekend om de steeds wisselende, kleurrijke bloementapijten in het voorjaar in het parkbos rondom het kasteel.

Hackfort

Stinzenplanten vormen een bijzondere groep historische, verwilderende sierplanten, meest bolgewassen. Ze horen thuis op oude buitenplaatsen en bij kastelen. Ook op Landgoed Hackfort kwamen deze planten vroeger al voor en zorgen ze opnieuw voor een onweerstaanbare lentepracht. De landheren van weleer maakten van hun landgoed een paradijsje, waar ze graag wandelden. Er werd mee gepocht en gepronkt. Maar mooie tuinen, parken en zelfs de meeste voorjaarsbloeiers kwamen niet vanzelf. Echt bijzondere plantjes kostten een aardige duit; een goede tuinman was belangrijk.

Half miljoen bollen!

De laatste eeuw waren de stinzenplanten wat verwaarloosd. Daarom heeft Natuurmonumenten, met hulp van boswachters, vele, vele vrijwilligers en stinzendeskundige Trudy Woerdeman - en dankzij de provincie Gelderland – de afgelopen jaren ruim een half miljoen (!) bollen geplant. Deze stinzenplanten, zoals lenteklokjes, vingerhelmbloem, holwortel, vogelmelk en narcissen, komen ieder op hun eigen moment, van februari tot en met mei, tot bloei.

Plan je bezoek met onze bloeikalender

Wil je ook genieten van zeeën van bloemen met indrukwekkende kleuren? Niet alle planten bloeien echter massaal of op het zelfde moment. Om je bezoek beter te kunnen plannen, is er de speciale, handige bloeikalender. Zo ontdek je per maand welke bloeiers in (volle) bloei staan op Hackfort.

Ontdek Hackfort en speciale bloemenroutes

De boswachter vertelt:

De kleuren op het voorplein

Het voorplein kleurt paars-wit dankzij de vele bonte krokussen en sneeuwklokjes. Je treft hier geen gele bloemen aan. Dat is geen toeval! Paars/wit zijn de kleuren van het wapen van Hackfort. De baron voerde deze kleurstelling stellig door op het voorplein. En de boswachters houden dit in stand. Overigens staan op andere plekken op Hackfort wel gele bloemen. Zoals narcissen op de beekweide, te bewonderen in april.

Welke kleur heeft een sneeuwklokje?

Wat is de kleur van deze aantrekkelijke en een van de eerste bloeiers? Je ziet een wit sneeuwklokje. Toch blijken de blaadjes helder te zijn als je ze fijn wrijft. Luchtbellen in het bloemblaadje reflecteren het zonlicht; wij zien dan een witte kleur, terwijl ze eigenlijk helemaal geen kleur hebben. De natuur blijft je verbazen!

 

 

Lente op Hackfort

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid