Beleef de lente op landgoed Hackfort

Nog voordat de blaadjes weer aan de bomen komen, krijgt het landschap al kleur. De voorjaarsbloeiers, ook stinzenplanten genoemd, schieten de grond uit: echt lente! Landgoed Hackfort staat zelfs landelijk bekend om de steeds wisselende, kleurrijke bloementapijten in het voorjaar in het parkbos rondom het kasteel.

Hackfort

Stinzenplanten vormen een bijzondere groep historische, verwilderende sierplanten, meest bolgewassen. Ze horen thuis op oude buitenplaatsen en bij kastelen. Ook op Landgoed Hackfort kwamen deze planten vroeger al voor en zorgen ze opnieuw voor een onweerstaanbare lentepracht.

Half miljoen!

De laatste eeuw waren de stinzenplanten wat verwaarloosd. Daarom heeft Natuurmonumenten, met hulp van vele vrijwilligers en stinzendeskundige Trudy Woerdeman - en dankzij de provincie Gelderland – de afgelopen jaren ruim een half miljoen (!) bollen geplant. Deze stinzenplanten, zoals lenteklokjes, vingerhelmbloem, holwortel, vogelmelk en narcissen, komen ieder op hun eigen moment, van februari tot en met mei, tot bloei.

Bloeikalender

Wil je ook genieten van zeeën van bloemen met indrukwekkende kleuren? Met de handige bloeikalenders ontdek je per maand welke bloeiers in volle bloei staan op Hackfort. Zo plan je eenvoudig je bezoek!

Filmpje, routes en weetjes: ontdek Hackfort in bloei

Het voorplein kleurt paars-wit dankzij de vele bonte krokussen en sneeuwklokjes. Hoe komt het dat hier geen gele bloemen bloeien? Voor programma Buitengewoon licht boswachter Anouk Ballot een tipje van de sluier op. Overigens staan er op Hackfort wel gele bloemen. Zoals narcissen op de beekweide, te bewonderen in april.

Op onze Hackfort-Facebookpagina zie je mooie foto's en de actuele bloeiers, verteld en gedeeld door boswachters, vrijwilligers en bezoekers.

Grappig feitje over een van de eerste bloeiers: Je ziet een wit sneeuwklokje. Toch blijken de blaadjes helder te zijn als je ze fijn wrijft. Luchtbellen in het bloemblaadje reflecteren het zonlicht; wij zien dan een witte kleur, terwijl ze eigenlijk helemaal geen kleur hebben. De natuur blijft je verbazen! Meer weetjes via links hieronder.

 

 

Lente op Hackfort

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

logo