Wandelen

Wandelroute Oud Groevenbeek, in Ermelo

Wandelen

Wandelroute Oud Groevenbeek, in Ermelo

Welkom op Oud Groevenbeek! Beleef dit relatief kleine landgoed met grote landschappelijke en cultuurhistorische waarde. Tot de bijzonderheden behoren de Jugendstil villa, een in kasteelstijl gebouwde watertoren, een historische druivenkas, een koetshuis en een washuis met een unieke, oorspronkelijk zeer moderne was- en drooginrichting. Samen met de akkers, weilanden, moestuin en stukken productiebos had het landgoed een grote mate van zelfvoorzienendheid, wat uniek is in Nederland. Oud Groevenbeek biedt door de combinatie van natuur en cultuurhistorie voor elk wat wils.

Vanaf de parkeerplaats aan de Putterweg starten twee gemarkeerde routes. Een ervan bestaat uit een 2,5 km lang halfverhard pad dat speciaal geschikt is voor rolstoelgebruikers en blinden en slechtzienden. Die route is beschikbaar via de app Natuur Routes van Natuurmonumenten.

De route die we hier beschrijven is de andere route, die over 'gewone' bospaden voert. Het is de gele-paaltjesroute. Deze is ook zonder kaart te lopen, volg dan de gele pijltjes langs het pad.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

    Parkeerplaats Putterweg
  • Watervalweg, 3851 VG Ermelo (GD)
  • Voer 3851 VG Ermelo in je navigatiesysteem in of neem vanaf de A28 afslag Ermelo. Volg de N303 richting Putten. Groevenbeek ligt vóór Putten. Vanaf de A1 afslag Voorthuizen/Putten. De N303 volgen tot voorbij Putten. De parkeerplaats van het landgoed ligt op de hoek van de Putterweg/ Watervalweg. Vanuit beide richtingen staat 100 meter voor de parkeerplaats een bord ’P Natuurmonumenten’.

Praktisch

De route

 Startpunt

1Telgterveld

Wat landgoed Oud Groevenbeek voor veel mensen zo aantrekkelijk maakt, is de grote variatie van het landschap. Nu eens bos, dan weer paarse heide, statige bomenlanen, akkers, weilanden, romantische vijvers met rododendrons eromheen en frisse beken. Na een deel van de route vol bos en bomenlanen ben je nu bij een open plek beland. Dit is het weiland het Telgterveld. Vroeger hoorde dit weiland bij de boerderij die vlakbij de villa staat. Natuurmonumenten houdt het weiland in stand, omdat juist die variatie in landschappen Oud Groevenbeek zo bijzonder maakt.

Telgterveld
Telgterveld

2Grafheuvel

Landgoed Oud Groevenbeek is waarschijnlijk al heel lang bewoond gebied. De eerste tekenen van bewoning stammen uit de steentijd en de bronstijd, zo'n 4 tot 5.000 jaar geleden. Dat kun je zien aan de verschillende grafheuvels in de omgeving. Vijf ervan liggen op het huidige landgoed Oud Groevenbeek. Bovendien zijn er vindplaatsen van rood zand en vuursteen. Die kunnen er op duiden dat de mensen in de oudheid hier houtskool maakten. Je staat nu bij een grafheuvel van een man of vrouw, die waarschijnlijk een bijzondere positie had. Op advies van archeologen zijn de bomen en struiken op de heuvel weggehaald. De wortels kunnen immers de heuvel beschadigen.

Grafheuvel
Grafheuvel

3Groevenbeek

Er lopen twee beken op het landgoed die door de mens zijn gegraven. Deze zogenaamde sprengen waren oorspronkelijk, dat is in de 17e eeuw, bedoeld om een watermolen aan te drijven. Maar ook later bleek de toevoer van water heel belangrijk voor het landgoed, zo zul je verderop zien bij het washuis en de watertoren. Met de grond die vrijkwam bij het uitgraven van sprengen, werden de heuvels in het landschap opgeworpen. Je bent nu bij de spreng de Groevenbeek. Natuurmonumenten heeft deze in de jaren negentig gerestaureerd. De sprengkop is toen een meter dieper uitgegraven. De Groevenbeek staat nu weer een groot deel van het jaar vol water. De andere spreng op het landgoed, de bredere Volenbeek, vormt de grens tussen twee landgoederen.Bij het kruispunt van wegen gaat de route verder linksaf richting villa. Ga hier een klein stuk rechtsaf om bij het theehuis te komen. Het theehuis is m.i.v. 6 juni 2015 geopend op woensdag, zaterdag en zondag van 11 tot 17 uur.

Groevenbeek
Groevenbeek

4Theehuis

Je bent hier aangekomen bij het theehuis Oud Groevenbeek. Heb je zin in een kopje koffie of thee met wat lekkers? Het theehuis is geopend op woendag, zaterdag en zondag van 11 - 17 uur. De vrijwilligers van Natuurmonumenten die het theehuis runnen heten je van harte welkom. Bij het theehuis vind je ook Speelnatuur van OERRR, alle dagen toegankelijk voor kinderen.

Theehuis Oud Groevenbeek
Theehuis
Theehuis Oud Groevenbeek
Theehuis

5Villa, koetshuis en washuis

Villa Oud Groevenbeek was in vroeger tijden volledig ’selfsupporting’. Achter het koetshuis naast de villa staat een washuis, even verderop een druivenkas en een watertoren. Met een boerderij en een eigen gasfabriekje was het landgoed een wereldje op zich. De huidige villa dateert uit 1907 en verving een kleiner herenhuis uit 1870. De villa is in Jugendstil gebouwd, zoals onder meer te zien is aan de bloemmotieven op het tegelwerk. Enkele jaren geleden is de buitenkant van de villa gerestaureerd en in 2012 ook de binnenkant. Daar zijn enkele stijlvolle vakantieappartementen gemaakt, met respect voor de oude details maar met het comfort van nu. Informatie over reserveren en boeken.

Villa, koetshuis en washuis
Villa, koetshuis en washuis
Villa, koetshuis en washuis
Villa, koetshuis en washuis
Villa, koetshuis en washuis
Villa, koetshuis en washuis

6Château Oud Groevenbeek

Op landgoed Oud Groevenbeek teelde men druiven voor de productie van eigen wijn. Daarvoor groeiden er druivenranken in de wijngaard en in de stijlvolle historische druivenkas uit 1910. Nog steeds zijn wijngaard en kas 'in bedrijf', met hulp van specialistische vrijwilligers die de druiven verzorgen en de oogst verwerken tot de speciale landgoedwijn ‘Château Oud Groevenbeek’. De wijngaard omvat 500 m2 wijngaard met 40 druivenrassen, en in de monumentale druivenserre groeien 80 wijnstokken. Op Oud Groevenbeek worden ook tafeldruiven geteeld. De sfeervol ingerichte wijngaard met hagen van buxusstruikjes wordt opgesierd door een kleine, houten druivenpers.

Château Oud Groevenbeek
Château Oud Groevenbeek
Château Oud Groevenbeek
Château Oud Groevenbeek
Château Oud Groevenbeek
Château Oud Groevenbeek

7Watertoren

Een echte eyecatcher van landgoed Oud Groevenbeek is wel de watertoren uit 1912, die eruitziet als een kasteeltoren. De watertoren leverde oorspronkelijk water voor de villa, maar ook voor de moestuin en de druivenkas. Behalve als cultuurhistorisch interessant gebouw heeft de watertoren ook een functie voor de natuur. De kelder van het bouwwerk blijkt namelijk een heel geschikte leefomgeving voor verschillende soorten vleermuizen. Zo zijn er al soorten als baardvleermuis, franjestaart en grootoorvleermuis aangetroffen.

Watertoren
Watertoren
Watertoren
Watertoren
Watertoren
Watertoren
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.