Wandelen

Ommetje van OERRR in Leuvenumse bossen

Wandelen

Ommetje van OERRR in Leuvenumse bossen

Maak een gezellig ommetje met kinderen. Een korte gevarieerde route, door het bos en langs de slingerende beek. Let op: deze route loopt over zandpaden. 

Hoor de beek stromen en ontdek wat er allemaal langs en in het water leeft. In de herfst zie je hier geweldig veel paddenstoelen en in het voorjaar hoor je veel vogels zingen. 

Volg de rode pijltjes in het bos. Op het infopaneel op de parkeerplaats heet de route 'Koopmansbosroute'.

Tip: neem een loeppotje mee!

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

    Parkeerplaats Poolseweg
  • Poolseweg, 3852PW Ermelo (GD)
  • Voer 3852 PW Ermelo in je navigatiesysteem in of neem vanaf de A28 afslag 13 Harderwijk-Lelystad, dan de N302 richting Elspeet-Apeldoorn. Na 4 km eerste afslag linksaf nemen richting Leuvenum-Elspeet; de parkeerplaats is na ruim 2 km. aan de linkerkant, na hotel het Roode Koper. Als je niet naar Hotel Het Roode Koper gaat, dan daar ook niet parkeren. Vanaf de A1 afslag Kootwijk nemen en over de N302 richting Harderwijk; op de rotonde Nieuw Milligen rechtdoor richting Harderwijk; na 8 km rechtsaf richting Leuvenum-Staverden; voorbij hotel de Zwarte Boer 1e onverharde weg rechtsaf is de parkeerplaats.

De route

 Startpunt

1Leuvenumse bossen

Welkom in de Leuvenumse bossen.

In dit bos leven veel dieren. Grote dieren, kleine dieren. Ook geheimzinnige dieren, die pas in de avond of nacht tevoorschijn komen, zoals herten, wilde zwijnen, reeën, dassen en boommarters.

Dieren die je wat gemakkelijker kunt ontdekken zijn insecten en vogels. In de lente zingen er veel vogels. Let onderweg maar eens goed op of je misschien een specht op een boom hoort kloppen, er leven in dit bos heel veel spechten. 

En denk in de herfst aan de paddenstoelen. Ruik je ze al? Kom genieten van de geluiden en geuren in het bos!

Je wandelt vanaf de parkeerplaats het bos in naar de beek. Volg de rode pijltjes.

 

Boommarter
Leuvenumse bossen

2Reeën

Dit open veldje heet de Koekoek. Bedenk zelf maar eens waar die naam misschien vandaan komt. Vroeger hoorde het als park bij een theehuis van de sjieke familie Van Limburg-Stirum. Nu is het theehuis een hotel geworden en heet Het Roode Koper. 

Dit open veldje trekt veel dieren aan. Reeën komen vaak 's ochtends vroeg of 's avonds knibbelen aan de kruiden tussen het gras. 

En rara, welke dieren woelen die grond zo om?

Ree tussen gras
Reeën
Familie wilde zwijnen
Reeën

3Leuvenumse beek

Je steekt hier de Leuvenumse beek over. Een van de mooiste en schoonste beken van Nederland, die vanuit het Uddelermeer dwars over de Veluwe stroomt, zo naar het Veluwemeer bij Hierden. Daarom heet hij ook wel de Hierdense beek. Het is de langste van de Veluwe: 17 km!

De beek mag slingerend door het bos zijn eigen weg zoeken. In de winter stroomt hij soms over. Door het heldere water komen ijsvogels hier graag een visje vangen. Ook broeden ze hier. Ze maken hun nestholletjes in steile oevers of in het wortelstelsel van een omgevallen boom. Met een beetje geluk hoor je er misschien eentje of zie je een blauwe flits over het water. Goed opletten, want ze zijn razendsnel!

Doordat het water zo schoon is leven er veel vissen in, zoals de zeldzame beekprik.

Hebben jullie al een vis gezien of iets anders in het water?

IJsvogel met vis
Leuvenumse beek
Beekprikken bij elkaar
Leuvenumse beek

4Wilde dieren

In dit bos leven veel dieren. Insecten, vogels, vleermuizen en ook grote zoogdieren als reeën, edelherten en wilde zwijnen voelen zich hier thuis. 

Van wilde zwijnen kom je vast en zeker sporen tegen onderweg. Let maar eens op omgewoelde grond, net langs het pad of verderop in het open veld: dat doen ze om eten te zoeken. Dat kan van alles zijn, het zijn echte alleseters: eikeltjes, zaden, insecten en bodemdieren bijvoorbeeld.

Wroet zelf maar eens een beetje tussen de bladeren, wat kom je zoal tegen?

Kind vindt kleine beestjes
Wilde dieren
Wilde zwijnen in de Leuvenumse Bossen
Wilde dieren

5Beuken

In de Leuvenumse bossen staan veel grote bomen. Vooral langs de beek zie je grote beuken. Hoor je hun blad en takken ritselen in de wind?

Beuken kun erg hoog en oud worden: tot wel 46 meter hoogte en 300 jaar oud.

Rondom beuken leven allerlei dieren. Wilde zwijnen wroeten naar beukennootjes, eekhoorns en vogels eten ook graag wat nootjes en spechten zoeken op de stam naar kleine beestjes. De zwarte specht broedt graag in een oude beuk, elk jaar hakt hij daarvoor een nieuw gat. Heb je al een specht horen roffelen of roepen?

Zwarte specht voert jong
Beuken
Wortels van een oude beuk
Beuken
Bomen in de beek
Beuken
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.