Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Natuurgebied

Lycklamabos

Lycklamabos - Natuurmonumenten

Welkom in het Lycklamabos

Het Lycklamabos ligt in Gaasterland, een streek die niet veel mensen associëren met Friesland. Hier geen weidse vlaktes maar een glooiend en bosrijk landschap dat eerder aan Twente herinnert.

Sander Veenstra
Sander Veenstra

Boswachter van dit gebied

Meer over Lycklamabos
 • Nieuws
 • Routes
 • Over het gebied

  Het oeroude Lycklamabos ligt in Gaasterland, een streek die niet veel mensen associëren met Friesland. Hier geen weidse vlaktes maar een afwisselend, glooiend landschap dat eerder aan Twente herinnert.

  Glooiend landschap

  Landijs vormde in de voorlaatste ijstijd dit heuvelachtige natuurgebied. Het ijs liet een dikke keileemlaag achter die slecht water doorlaat. Gebieden zoals het Lycklamabos zijn dan ook erg vochtig.

  De kringloop van paddenstoelen

  Tijdens de paddenstoelenexcursie in het Lycklamabos vertelt de gids je verrassende verhalen en wetenswaardigheden over deze onmisbare schakels in de kringloop van grondstoffen.

  Meld je aan

  Boswandeling

  Wandel door het glooiende Friese landschap van Gaasterland. Met de bossen en weilanden omgeven door houtwallen leent dit afwisselende gebied zich prima voor een flinke wandeltocht.

  Download de route
  filter plus

  Meer biodiversiteit

  Het Lycklamabos is van oorsprong vrij eentonig met veel eiken, berken en naaldbomen. Met hulp van vrijwilligers vormt Natuurmonumenten het de laatste jaren stap voor stap om naar een veel natuurlijker en daarmee soortenrijker bos.

  Lees meer over dit bos
  filter plus
  Lycklamabos

  De mooiste routes

 • Wandelen

  Wandelroute Gaasterland

  Wandel door het onverwachte Friese landschap van Gaasterland, een glooiend landschap met hier en daar een houtwal. Met de omliggende bossen en weilanden leent dit afwisselende landschap zich prima voor een flinke wandeltocht.

  • 12 km
 • Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

   Lycklamabos, kruispunt Griene Singel / Hege Bouwen
  • Rechtstreeks

  Praktisch

  Extra informatie

  Lycklamabos

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar

  logo