Wandelen

Wandelroute Landgoed Wallsteijn, bij Zundert

Wandelen

Wandelroute Landgoed Wallsteijn, bij Zundert

Ontdek landgoed Wallsteijn en alle bijzondere cultuurhistorische elementen op de wandelroute. Je wandelt onder meer langs het landhuis, de spiegelvijver en de slingervijver. Geniet van dit bijzondere landgoed en laat je meevoeren naar de tijd van weleer.

Volg de route via onze Natuur Route app of houd de paarse pijltjes in de gaten tijdens je wandeling.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Praktisch

Extra informatie

De route

 Startpunt

1Huize Wallsteijn

Wallsteijn is rond 1800 aangelegd door Frederik van de Wall, schout (burgemeester) van Zundert. De naam Wallsteijn is ontstaan uit de familienaam ‘Wall’ aangevuld met ‘Steijn’ om het landgoed en de eigenaar een zekere status te geven. Het landhuis en de aangrenzende tuin zijn particulier bezit en niet toegankelijk voor publiek. De privétuin is vroeger aangeplant als parkbos, met vele verschillende soorten planten en bomen.Het overige deel van het landgoed, links van het wandelpad, is opengesteld voor wandelaars. Verderop het landgoed ligt ook nog het Engelse Hof, een fraaie fruit- en moestuin, maar verborgen achter de heg langs de wandelroute. KoningsvarenIn de sloot tussen de weg en de privé-tuin groeien koningsvarens, die metershoog kunnen worden. Deze varens zijn in Nederland zeldzaam. Ondanks dat zijn het echte overlevers, want miljoenen jaren geleden kwam de varen al voor. Sinds de tijd van de dinosauriërs is het dna van deze plant nauwelijks veranderd!De koningsvaren heeft twee bladeren; een steriel (onvruchtbaar) blad waar geen sporen op zitten en een fertiel (vruchtbaar) blad waar wel sporen op zitten. De bruine massa zijn de sporenbladeren. (foto) Andere varensoorten hebben op de onderzijde van de bladeren sporendozen zitten, deze niet.

2Spiegelvijver

Je loopt nu in de Spiegeldreef richting de Spiegelvijver. Deze dreef is expres taps toelopend gemaakt om hem langer te laten lijken dan dat hij is. Bij het landhuis is het pad breder dan bij de Spiegelvijver.Deze rechthoekige spiegelvijvers komen vaker voor op landgoederen. Hier zorgt de vijver voor een fraai lijnenspel met de lange zichtlijn van uit het landhuis. Vroeger was de vijver veel minder volgroeid, waardoor het wateroppervlak bij windstilte een spiegel leek.ZangvogelLet tijdens je wandeling ook op het gezang van de vogels. Het zou zomaar kunnen dat je een nachtegaal hoort zingen. De vogel zelf valt niet zo snel op, maar zijn prachtige zang des te meer! De vogel voelt zich hier helemaal thuis op het landgoed. 

3Hengel

Kijk langs de oude oprijlaan eens goed in bermen. Van mei tot september bloeit hier hengel. Een prachtig geel bloemetje dat zijn naam dankt aan de lange gebogen stengel. De hengel is een half parasiet; hij tapt zijn water en zijn voedingsstoffen af van wortels van een andere plant.Ook het dubbelloof, een varen, staat hier in de berm. Net als de koningsvaren heeft dubbelloof steriele (onvruchtbare) bladeren als fertiele (vruchtbare) bladeren.

4Slingervijver

Deze vijver werd aangelegd om de Engelse landschapsstijl vanuit het landgoed te versterken. De vijver is in de vorm van een kronkelende beek, meander, aangelegd. Hij ligt hier tussen een aantal hakhoutpercelen van het landgoed door. In de loop der jaren was deze vijver dichtgegroeid,  Natuurmonumenten heeft hem weer in ere hersteld.

5Rachelloods

Rechts zie je in het veld een rachelloods. Deze loods werd gebruikt om net geoogst hout te drogen. Ook grazen hier regelmatig Drentse Heideschapen in het weiland en bij de loods. Dit zijn de rammen van de schaapskudde die op de Lange Maten graast.

6Open hallenbos

Je wandelt nu een stukje door het open hallenbos. De naam dankt het bos aan de kaarsrechte stammen en het gesloten kronendak. Hierdoor lijkt het of je door een grote hal met zuilen wandelt. JohannagrafIets verderop kun je door een opening in het struikgewas aan je linkerzijde, kijken naar de voormalige grafheuvel van Jeannette; de dochter van Frederik van de Wall.Frederik had de grafheuvel als familiegraf aangelegd. Het graf kreeg de naam Johannagraf, vernoemd naar zijn vrouw. Echter, dochter Jeanette overleed op 19-jarige leeftijd aan roodvonk en werd er als eerste en laatste begraven. Later werd het verboden om op particuliere grond begraafplaatsen in te richten. De tombe is inmiddels niet meer aanwezig, maar de funderingen liggen er nog wel. De eromheen geplante rode en groene beuken, met daaronder de rododendrons, markeren de grafheuvel. Uit respect voor  de nabestaanden, is de grafheuvel niet toegankelijk voor publiek.

7Jachtkoepel

Deze koepel is omstreeks 1800 aangelegd. Oorspronkelijk was de koepel bedoeld als rustpunt voor jachtgezelschappen. Maar steeds meer mensen gebruikten deze heuvel en koepel naast rustplek, ook als schuilplek en om inspiratie op te doen. Deze koepel is later door Natuurmonumenten gerestaureerd. Vanuit deze koepel heb je een mooi uitzicht over de landerijen en mogelijk ook het wild dat hier leeft, als reeën, konijnen en hazen.

8Bakhuisje

Bij deze boerderij zie je in de voortuin nog een oud bakhuisje staan. Dit bakhuisje werd vroeger onder meer gebruikt om brood in te bakken. In de omringende bossen zijn veel hakhoutpercelen aanwezig, net als op Wallsteijn. De smalle en kortere takken werden onder andere gebruikt als haardhout voor in dit soort bakovens. In tijden van weleer werden de hakhoutpercelen verpacht aan de hoogste bieder en waren daarmee een belangrijke inkomstenbron voor de landgoedeigenaar.

9't Pannehûske

Je bent nu bij Herberg 't Pannehûske aangekomen, midden tussen de bossen van Achtmaal op landgoed Wallsteijn.De eerste gronden van het landgoed werden in 1818 aangekocht door de familie Van der Wall. Drie generaties van deze rijke familie breidden daarna door ontginning en aankopen het landgoed uit naar 220 hectare, dat is meer dan 300 voetbalvelden! Er werden 18 huisjes en boerderijtjes op gebouwd. Deze herberg was daarvan één van de eerste en omdat dit gebouwtje werd bedekt met echte dakpannen kreeg het al snel de bijnaam 't Pannehûske. Het werd een herberg waar mensen samenkwamen, waar de prijs van de turf werd bepaald en waar bier werd gedronken. Aan het einde van de route zie je nog de oude turfvaart liggen, waar de turf over heen werd vervoerd. 

logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.