Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Bovenste Plasmolen 1725

Midden in de natuur van de Sint-Jansberg vind je deze sprookjesachtige eeuwenoude molen. De Stichting Bovenste Plasmolen 1725 onderhoudt en beheert de molen.

Bovenste Plasmolen 1725

De Bovenste Plasmolen stamt uit 1725 en werd ruim 100 jaar gebruikt voor het maken van papier. In 1846 werd de molen omgebouwd voor het malen en pellen van graan. Bijzonder is dat hij zowel aan de onder- als bovenkant gevoed kan worden met water, wat het een dubbelslagsmolen maakt.

Onderlangs gaat dat via het oorspronkelijk beekdal van de Molenbeek en de Molenvijver en bovenlangs gaat dat via een kunstmatig opgelegde beek. Daarnaast kan de Helbeek de molen voorzien van water als er onvoldoende water zou zijn vanuit het Groene water.

Bovenste Plasmolen

Bovenste Plasmolen

Wandelen langs de molen

Op zowel de 'bruine' Kiekberg-wandelroute als de 'witte' Beekroute wandeling kom je vlak langs de plasmolen; bij de molenvijver staat een bordje bij het pad dat leidt naar de molen.

  • Bouwjaar: 1725
  • Architect: Onbekend
  • Status: Rijksmonument
logo