Ga direct naar inhoud
Nieuws

Podcast over de weidevogels in de Greidhoeke in de lucht

03 april 2024 | Hanneke Wijnja

Om de weidse schoonheid van de Greidhoeke in Friesland te benadrukken heeft VVV Waterland van Friesland een unieke vogelpodcast ontwikkeld waarin ons weidevogelgebied Skrins een prominente rol speelt.

Skrins - ThomasVaer Fotografie

Het is wetenschappelijk bewezen: vogels maken je gelukkiger. Hun vrolijke gefluit is goed voor je humeur, terwijl het spotten van vogels de geest kalmeert. Ook voor ‘Adéhadé’ cabaretier Jochem Myjer. Echter, hij en anderen ervaren ook onrust over de afnemende ruimte voor weidevogels. De podcast belicht wat natuurorganisaties, boeren en vogelliefhebbers doen om het tij te keren. En ook wat we samen moeten doen. Toch is de podcast geen zware kost. Hij zit namelijk vol leuke vogelweetjes. Er zit zelfs zoveel informatie in dat hij meerdere keren beluisterd kan worden.

Natuurlijke schoonheid

De podcast is een initiatief van VVV Waterland van Friesland. Directeur Floriaan Zwart, vertelt: “Via het beluisteren van de podcast willen we ogen openen. Onder andere voor de natuurlijke schoonheid van Waterland van Friesland buiten onze reguliere, toeristische trekpleisters. Ook willen we benadrukken wat het natuurlijke en maatschappelijke belang van vogels en insecten is in het ecosysteem van ons cultuurlandschap de Greidhoeke.”

Samenwerken is noodzaak

Hanneke Wijnja, boswachter Communicatie en Beleven bij Natuurmonumenten, mocht de podcast als eerste beluisteren. Een plek waar de podcast over gaat, namelijk weidevogelgebied Skrins, wordt beheerd door Natuurmonumenten. Hanneke: “Skrins is – samen met de nabijgelegen natuurgebieden van Natuurmonumenten Skrok en de Lionserpolder - één van de belangrijkste weidevogelgebieden van Friesland. Dit succes hebben we bereikt door goed samen te werken met boeren en vogelwachten. We hebben elkaar nodig om de weidevogels te redden. Deze podcast benadrukt dat maar weer eens op een leuke manier.”

De podcast beluisteren

Naast het informatiebord bij de vogelkijkhut van Skrins vind je een QR-code die je naar de podcast leidt. Maar via www.waterlandvanfriesland.nl/ruimte kun je er nu ook direct naar luisteren. Of luister ernaar terwijl je de 32-kilometer lange fietstocht maakt door de Greidhoeke langs de natuurgebieden Skrins, Skrok en de Lionserpolder. Het helpt je om met andere ogen naar de natuur en weidevogels zoals de kievit, scholekster en grutto te kijken.

Als je de Lionserpolder met eigen ogen wilt bekijken, kun je nog mee met de weidevogelexcursie op 25 mei

Hanneke Wijnja
Hanneke Wijnja