Ga direct naar inhoud
Nieuws

Boeren per vierkante meter, pacht je eigen pixel op Velhorst

14 mei 2020 | Jantine Wesselink

Op landgoed Velhorst wandelen en fietsen is heerlijk. Je geniet er van mooie bloemen langs akkers en misschien waan je je wel in vroegere tijden met de authentieke boerderijen en kleine boerenpercelen. Toch worden juist op dit landgoed de nieuwste technieken en zelfs een robot ingezet. Bijzonder is ook dat je nu kunt investeren in je eigen pixelakker.

pompoenen

Natuurwaarden verhogen

In het landelijk gebied zijn vaak grote weides en akkers te zien. Dat is efficiënt voor de productie. Maar daardoor is er echter nauwelijks ruimte voor natuur en biodiversiteit. Op landgoed Velhorst leggen Natuurmonumenten en de pachtende boer zich juist toe het verhogen van de biodiversiteit en natuurwaarden. De boer, Arjen van Buuren, past daarom strokenteelt toe met verschillende gewassen. Ook legt hij bloemrijke akkerranden aan. Maar dat is pas het begin…

Boeren op kleine vlakken

Als proef gaat Van Buuren een perceel van 1 hectare verdelen in kleine vlakken van 1,50 meter bij 1,50 meter. Op al deze vlakken worden verschillende gewassen verbouwd, in totaal ruim 30! Onderzoekers gaan bijhouden hoe de verschillende gewassen, zoals courgette, kolen, kruiden en sla, op elkaar reageren en wat de opbrengst is per vlak. We noemen dit “Pixelfarming”, vanwege de kleine vierkante vlakjes. Meer hierover vind je hier

Lieveheersbeestje

En de robot wiedde voort…

Al deze vakken met gewassen zijn intensief om te onderhouden. Daarom zet de boer tijdens de teelt een solar-aangedreven robot in om onkruid te wieden. Wie dat wel eens wilt zien, of er meer van wil weten, kan zich inschrijven voor de nieuwsbrief van Vrienden van Velhorst, het bedrijf van Arjen en zijn vrouw Winny.

Groente ‘pachten’ bij Vrienden van Velhorst

En nu komen de bezoekers en buurtbewoners van de Velhorst om de hoek kijken, want zij kunnen deelnemen in dit project. Natuurmonumenten en Van Buuren doen er van alles aan om de natuurinclusieve landbouw te laten slagen. Dat kunnen ze echter niet zonder hulp! Bij een boer gaan de kosten voor de baten uit. Immers het werk, het onderzoek, de robotkosten en de investeringen in plantmateriaal komen ver vóór de oogst. Voor €10 euro (ex. 9% BTW) kun je daarom een pixel pachten met één van de gewassen, naar keuze. De opbrengsten van de gewassen zijn voor de investeerder! Wie aan deze ludieke en sympathieke actie mee wilt doen, kan hier hier meer info vinden of zich aanmelden.

2023 Jantine Wesselink
Jantine Wesselink