Ga direct naar inhoud
Nieuws

Zandhagedis laat zich zien in Voornes Duin

26 mei 2020

Zandhagedis laat zich zien in Voornes Duin. Na een winterslaap, ingegraven in het zand, is het voor de zandhagedis weer tijd om tevoorschijn te komen.

Zandhagedis man en vrouw, foto: Dick Vermeij

Na een winterslaap, ingegraven in het zand, is het voor de zandhagedis weer tijd om tevoorschijn te komen. Nu de zon onze natuurgebieden begint op te warmen is dit koudbloedige diertje er als de kippen bij om op open plekken in de begroeiing te genieten van een zonnebad. Deze reptielen kunnen de warmte goed gebruiken in de jacht naar smakelijke insecten.

Dit jaar had boswachter Han de primeur in Voornes Duin. Hij spotte de eerste zandhagedis van het jaar. “Tijdens mijn eerste telronde van het seizoen, op 14 april, zag ik een volwassen vrouwtje zandhagedis. Het was die ochtend best fris, en ze lag op te warmen in de zon.”


Uitgevoerd duinherstel

De zandhagedis is een rode lijstsoort die het de afgelopen jaren in Voornes Duin moeilijk heeft gehad. Natuurmonumenten hoop dat het eerder uitgevoerde duinherstel een positief effect heeft op de populatie aan zandhagedissen, dit blijkt echter vooralsnog niet. Dat het duinherstel positieve effecten heeft op de flora en fauna in het gebied, signaleerde boswachter Han in 2017 al. Toen zag hij bloeiende duinviooltjes en parelmoervlinders in het gebied. Dit waren de eerste positieve resultaten van het duinherstel.

Lees hier meer over het uitgevoerde duinherstel.

Zelf op ontdekking in het duin?

Wil je net als de zandhagedis genieten van dit bijzondere gebied? Wij hebben wat mooie wandel- en fietsroutes in kaart gebracht. Deze routes vind je hier.