Ga direct naar inhoud
Nieuws

Column stadsboswachter Maurice: Ode aan de vrijwilligers

09 oktober 2017 | Natascha Hokke

Stadsboswachter Maurice Kruk werkt aan de Noordrand van Rotterdam, op het Rotterdams platteland en bij Melkschuur Zuidpolder. Samen met vrijwilligers onderhoudt hij hier de oer-Hollandse poldernatuur. Of laat hij natuurliefhebbers tijdens een wandeling vanaf Rotterdam CS zien dat natuur overal is, ook in de stad!

Column stadsboswachter Maurice: Ode aan de vrijwilligers

Ode aan de vrijwilligers

In de Noordrand Rotterdam zijn voor Natuurmonumenten momenteel zo’n 70 vrijwilligers actief die meehelpen met het beheer van het gebied, of die in ons Infopunt De Melkschuur informatie verstrekken aan passanten en educatieve activiteiten organiseren. De afgelopen maanden hebben veel vrijwilligers zich ook ingezet om Belevenisboerderij Schieveen te verbouwen. Van een vervallen oude stal is inmiddels een mooi pand gerealiseerd waar je kijkend naar de schapen in de stal kunt genieten van een lekker kopje koffie en waar je in de winkel heerlijke streekproducten kunt kopen. In de bijbehorende moes-, verfplanten- en vlindertuin is er ook nu nog het nodige te zien en te genieten. Zeker dus de moeite van een bezoekje waard.

Het beheerwerk met de vrijwilligers bestaat onder meer uit het maaien en afruimen van (delen van) de bermen van het polderpad en de wilde-bloementuin, en van het recreatieterrein aan de Molenkade in Berkel & Rodenrijs. Maar ook van de bloemrijke hooilandjes in Midden-Delfland. Komende maand zullen we ook nog eens duizenden bomen en struiken gaan aanplanten. Met soorten die voor insecten en vogels van belang zijn, maar waar ook mensen kunnen genieten van bloemen en bessen.

De infopuntvrijwilligers hebben vanaf 2e Paasdag elk weekend bezoekers ontvangen en ook hebben zij leuke activiteiten georganiseerd voor schoolklassen uit de gemeente Lansingerland. Het was genieten om te zien hoe de kinderen al spelenderwijs kennismaakten met de bloemen en de waterdiertjes in de sloten.

De vrijwilligers verrichtten met elkaar tot nu toe een indrukwekkende 2500 uren aan werkzaamheden. Het moge daarom duidelijk zijn: onze vrijwilligers verzetten bergen met werk en zonder hen zouden we lang niet zoveel voor elkaar kunnen krijgen. Misschien goed dat u zich dat eens realiseert als u door ons gebied wandelt of fietst en geniet van de bloemen en dieren in onze terreinen. Of nog beter: doe ook eens gezellig met ons mee en maak tegelijkertijd uw eigen omgeving nog weer mooier. 

Meer stadsboswachter Maurice?

Voor een dagelijks kijkje achter de schermen, prachtige foto's of het laatste nieuws kun je boswachter Maurice volgen op Twitter!

Of kijk hier voor de eerdere columns van stadsboswachter Maurice

Natascha Hokke
Natascha Hokke

Boswachter