Wandelen

Van Melkschuur Zuidpolder naar Belevenisboerderij Schieveen

  • Honden welkom, mits aangelijnd
Wandelen

Van Melkschuur Zuidpolder naar Belevenisboerderij Schieveen

Start je ontdekkingstocht van het Rotterdams platteland bij metrohalte Rodenrijs, slechts vier haltes vanaf Rotterdam Centraal. Vanaf hier wandel je zo naar Melkschuur Zuidpolder, waar je zelf op zoek kunt gaan naar wilde bloemen, vlinders en vogels.

Vervolg je weg over het Polderpad. Na 20 minuten wandelen door de natuur van de Zuidpolder kom je uit bij Belevenisboerderij Schieveen!

Ontdek het boerenleven

En hier is van alles te beleven: ravot in Speelnatuur van OERRR en knuffel met boerderijdieren. Grootouders en ouders kunnen rustig een kopje koffie of thee op het terras drinken. Toegang tot de Belevenisboerderij en Speelnatuur van OERRR is gratis, consumpties dienen wel van de boerderij te zijn. 

Kijk hier voor actuele openingstijden van de Belevenisboerderij.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

De route

 Startpunt

1Melkschuur Zuidpolder

Welkom bij de melkschuur! Deze karakteristieke houten melkschuur is in oude luister hersteld. Neem gerust een kijkje! Melkschuur Zuidpolder is alleen geopend tijdens evenementen. Ben je benieuwd welke dit zijn? Kijk dan in de activiteitenagenda

In de wilde bloementuin kun je - ook als de melkschuur gesloten is - zelf op zoek gaan naar wilde bloemen, vlinders en vogels. Zoek hier waterbeestjes in de poldersloten of laat je verwonderen over de fladderende vlinders en zoemende bijen in de wilde bloementuin. 

Wandel de wilde bloementuin in en je komt uit op de struinpaden door de Zuidpolder. Wil je liever over het Polderpad blijven wandelen? Vervolg dan de route zoals hier aangegeven. 

De weg over het Polderpad is het snelst richting Belevenisboerderij. Via de struinpaden kies je de meest avontuurlijke route!

Melkschuur Zuidpolder
Melkschuur Zuidpolder
Melkschuur Zuidpolder
Melkschuur Zuidpolder

2Gele kwikstaart

De gele kwikstaart houdt erg van het platteland. Al lopend, rennend of vliegend pikt hij de insecten die door het grazende vee worden opgejaagd uit de lucht. Zijn lange staart wipt voortdurend op en neer wanneer dit kleine vogeltje op de grond zit.

Gele kwikstaart (man)
Gele kwikstaart

3Bergeend

De bergeend komt vooral aan de kust in de duinen voor. Maar in de Zuidpolder woont ook een paartje bergeenden! Deze kleurrijke verschijning broedt vaak in verlaten konijnenholen. Wat zijn ze prachtig hè?!

Bergeend
Bergeend

4Bloemrijke bermen

De hommels, bijen en vlinders vinden niet alleen in de wilde bloementuin een plekje. De bermen van het Polderpad, het fietspad tussen de Rotte en de Schie, staan in het voorjaar en de zomer prachtig in bloei. De bloemen en grassen trekken daarmee allerlei verschillende dieren aan. Van de prachtige dagpauwoog tot de harige aardhommel. In de winter vinden kleine dieren zoals muizen hier een schuilplek. Hoeveel verschillende kriebelbeestjes zie jij tijdens deze wandelroute?

Bloemrijke bermen
Bloemrijke bermen
Bloemrijke bermen
Bloemrijke bermen
Bloemrijke bermen
Bloemrijke bermen

5Distelvink

In het najaar heb je een grote kans om het puttertje langs het Polderpad te zien. Deze kleurrijke vogel wordt ook wel distelvink genoemd. Niet heel gek, aangezien hij verzot is op zaden uit onder andere distels.

Putters op distel
Distelvink
Puttertje
Distelvink

6Torenvalk

De torenvalk is een echte muizeneter. Biddend hangt hij boven weilanden en wegbermen. De roofvogel heeft een enorm goed gezichtsvermogen. Hij kan zelfs urinesporen van muizen waarnemen, waardoor hij als het ware een routekaart voor zich ziet.

Jagend torenvalkje
Torenvalk
Torenvalk
Torenvalk

7Kievit-kievit

Zie jij zijn opvallende kuif, zwart-witte verenkleed en brede vleugels? Kievit-kievit roepen de kievitsmannen om de vrouwtjes te verleiden. Met spectaculaire buitelingen en duikvluchten proberen ze extra indruk te maken. Een typische voorjaarsscène in het polderlandschap!

Kievit
Kievit-kievit
kievit
Kievit-kievit
De Kievit
Kievit-kievit

8Vogels in de polder

Zie jij een grutto, kievit of tureluur in de hoek tegen de Oude Bovendijk aan? Weidevogels hebben hier al een mooie plek weten te veroveren!

Waar de Zuidpolder eindigt, begint Polder Schieveen. Voor ons mensen dan, want de vogels maakt het niet uit.

De Belevenisboerderij ligt in Polder Schieveen. Samen met de gemeente Rotterdam en lokale boeren als Martin en Petra beheren onze boswachters de grootste open polder van Rotterdam. Belangrijk om te weten is dat er in deze polder een groot bedrijventerrein gepland was. Vanwege de crisis is dat voorlopig niet doorgegaan en dankzij Natuurmonumenten is er juist ruimte voor weidevogels ontstaan! Dit kunnen ze niet zonder jouw bijdrage. Steun de natuur en word lid van Natuurmonumenten

grutto
Vogels in de polder
Tureluur met jong
Vogels in de polder
Grutto in een Hollandse setting met een aantal koeien op de achtergrond.
Vogels in de polder

9Belevenisboerderij Schieveen

Je bent aangekomen bij Belevenisboerderij Schieveen! Veel plezier!

Ijsje eten bij Belevenisboerderij
Belevenisboerderij Schieveen
Gezin in bloementuin Belevenisboerderij Schieveen
Belevenisboerderij Schieveen
Speelnatuur van OERRR bij Belevenisboerderij Schieveen
Belevenisboerderij Schieveen
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.