Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Vossen

De vos hoort thuis in de Nederlandse natuur. Het roofdier stelt ons soms wel voor een dilemma: Wat doe je met een vos in de buurt van broedende weidevogels?

vossen

Vossen zijn prachtige dieren met een nuttige rol in de natuur. Het is een van de weinige grote roofdieren die nog voorkomen in ons land.  Maar vossen kunnen ook een bedreiging vormen voor zeldzame diersoorten. In dat geval proberen wij vossen te weren. Dit geldt bijvoorbeeld voor weidevogelgebieden.

Situatie

Het gaat slecht met weidevogels in ons land.  De belangrijkste oorzaak is de steeds intensievere landbouw. Weidevogels kunnen moeilijk aan voedsel komen in de eentonige graslanden. Door het  vroege maaien worden de nesten vernield en de kuikens vinden er geen voedsel. Omdat onze weidevogelgebieden een oase zijn op een verder vogelarm platteland, zijn ze aantrekkelijk voor de vos. Een vos kan daar in kort tijd veel nesten leegeten.

Standpunt

Wij grijpen niet in, tenzij er zeldzame diersoorten zoals weidevogels dreigen te verdwijnen. In dat geval verjagen we de vos in het voorjaar uit het gebied, voordat de vogels beginnen met broeden. We maken het de vos moeilijk door rasters te plaatsen of door struiken te verwijderen  zodat ze zich niet kunnen verschuilen. Als dat allemaal niet helpt, schiet een jager de vos af.

logo