Ga direct naar inhoud
Nieuws

Veel waardering voor Drents landschap

12 maart 2019 | Natuurmonumenten

Gemiddeld krijgt het Nederlandse buitengebied een 7,5 als rapportcijfer. Drenthe scoort gemiddeld het hoogst met een 8,1. Dat blijkt uit de Nationale Landschap Enquête van Natuurmonumenten, die door 2.558 inwoners van Drenthe is ingevuld.

drenthe

Discussie over windmolens

De landschappelijke waardering is het hoogst langs de Hondsrug en in het zuidwesten van de provincie. Wel maken de deelnemers aan de enquête zich zorgen over de toekomst van hun mooie landschap. Vooral in het veenkoloniale landschap achter de Hondsrug. Mogelijk komt dit door de discussie over windmolens. In Drenthe is het draagvlak voor windmolen het laagst van alle provincies: 36% is het niet eens met plaatsing van windmolens op land.

Mensen waarderen hun woonomgeving hoger als ze meer dieren, bomen, houtwallen en bloemen zien, zo blijkt uit de enquête. Marc van den Tweel: "wilde bloemen geven kleur aan onze omgeving en voeding aan insecten. Ze vormen de onmisbare basis voor sterke natuur. Vorig jaar wees onderzoek uit dat twee derde van alle insecten verdween in nog geen dertig jaar. Zonder bloemen geen insecten, zonder insecten geen vogels”.

Bekijk hier de resultaten van de Nationale Landschap Enquête uit Drenthe.

Natuurmonumenten