Bezoekerscentrum

Bezoekerscentrum Nieuwkoopse Plassen

Bezoekerscentrum Nieuwkoopse Plassen

Dorpsstraat 116,

2421 BC Nieuwkoop

T (0172) 52 00 10

Het centrum verkennen

adres

Dorpsstraat 116
2421 BC Nieuwkoop

bezoekerscentrum

Openingstijden:

 • april t/m oktober
  Dinsdag t/m zondag van 10:00 uur tot 17:00 uur
 • november t/m maart
  Zaterdag en zondag van 12:00 uur tot 16:00 uur

Openingstijden tijdens schoolvakanties:

 • april t/m oktober
  Dinsdag t/m zondag van 10:00 uur tot 17:00 uur
 • november t/m maart
  Dinsdag t/m zondag van 12:00 uur tot 16:00 uur
  (op Tweede Kerstdag en Oudjaarsdag 2017 zijn wij gesloten. Op donderdag 28 december zijn wij geopend van 10.00 tot 17.00 uur in verband met de OERRR Natuurdag Vette Vogels.

boot

Van april t/m oktober vaart de excursieboot bijna dagelijks. Kijk voor data in de activiteitenkalender.

kano

In het natuurgebied zijn gemarkeerde kanoroutes van 8,5 km. De routekaarten zijn ook verkrijgbaar in het bezoekerscentrum.

wandelen

In het natuurgebied zijn gemarkeerde wandelroutes. De routebeschrijvingen zijn ook verkrijgbaar in het bezoekerscentrum. De routes starten echter niet altijd bij het bezoekerscentrum. Let dus goed op het startpunt!

fietsen

Er zijn fietsmogelijkheden rondom de Nieuwkoopse Plassen. Kijk hier voor de fietsroute of bij TIP Nieuwkoop.

 • Bij Natuurmonumenten De Kievit is een oplaadpunt voor elektrische fietsen aanwezig.

expositie

Laat je inspireren door de wisselende expositie op het entresol van het bezoekerscentrum of exposeer zelf!

twitter

Volg onze twitterende boswachters of word fan van de Nieuwkoopse Plassen op Facebook

Schoolactiviteiten

In de Nieuwkoopse Plassen hebben we een uitgebreid programma voor scholen

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

navigatie

Adres voor navigatie: Dorpsstraat 116, Nieuwkoop

met de auto

 • Vanaf de A2 - Neem afslag Breukelen (nr 3). Volg de borden Woerden tot u de N212 op kunt richting Wilnis en Amsterdam. Sla de eerste afslag linksaf richting Nieuwkoop (N463). Na 13 km waar de weg in Nieuwkoop met een scherpe bocht naar rechts gaat, rechtdoor gaan en meteen bij de eerste ophaalbrug links is het bezoekerscentrum. Als de parkeerplaats vol is, kun je parkeren bij het natuurgebied Ruygeborg. Volg hiervoor de TOP-borden 'Natuurmonumenten Ruygeborg'.
 • Vanaf A4 - Neem afslag Zoeterwoude / Rijndijk (afslag 6a) en ga richting Alphen aan den Rijn. Volg de borden Alphen (ongeveer 15 km) tot u de Nieuwkoopseweg (N231) richting Nieuwkoop op kunt. Volg dan de ANWB-borden 'Nieuwkoop en Natuurmonumenten'.
 • Vanaf A12 / N11 - Voeg vanaf de A12 op de N11. Neem afslag Nieuwkoop/Boskoop. Volg dan de ANWB-borden richting Nieuwkoop en uiteindelijk 'Natuurmonumenten'.

Maak je persoonlijke route via www.anwb.nl

openbaar vervoer

Vanaf station Alphen a/d Rijn gaat bus 147 richting Uithoorn. Je kunt uitstappen bij de halte Meeuwenlaan in Nieuwkoop; het is vanaf hier een klein minuutje lopen naar het bezoekerscentrum. Wil je naar werkschuur De Kievit om daar te wandelen? Reserveer minimaal een uur van tevoren de Regiotaxi Holland Rijnland. Deze rijdt vanaf verschillende plekken (stations Woerden en Alphen a/d Rijn) naar de Nieuwkoopse Plassen. 

mindervaliden

Het bezoekerscentrum is toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Hier is ook een invalidentoilet aanwezig. De excursieboot is aangepast voor rolstoelgebruikers; er is plaats voor 6 rolstoelen in de boot.

honden welkom, mits aangelijnd

Honden zijn aangelijnd welkom in het bezoekerscentrum. Honden mogen mee in de boot (niet in de excursieboot), maar nergens aan land. Honden mogen aangelijnd mee op het Pimmetjespad en in Lusthof de Haeck.

Faciliteiten

parkeren

Op rustige dagen is er voldoende parkeergelegenheid bij het bezoekerscentrum aan de Dorpsstraat. Gebruik op drukke dagen de parkeerplaats bij het natuurgebied Ruygeborg iets verderop:

 • Volg vanaf het bezoekerscentrum de bruine bordjes Ruygeborg of de TOP-borden. Het navigatieadres is Noordenseweg 23A in Nieuwkoop.

Naar het bezoekerscentrum:

 • Het is ongeveer vijf minuten lopen van de parkeerplaats naar het bezoekerscentrum. Vanaf de parkeerplaats loop je de dijk op, sla rechtsaf, loop de straat uit tot de kruising. Hier houd je links aan. Aan de linkerhand zie je Bezoekerscentrum Nieuwkoopse Plassen.

 

 

 

toilet

Bij het bezoekerscentrum is een (mindervaliden)toilet aanwezig

 

horeca

Na een vaartocht of bezoek aan het bezoekerscentrum is er gelegenheid voor een hapje of een drankje bij het naastgelegen restaurant Tijsterman. Kijk hier voor de menukaart en openingstijden >>

word nu lid