Ga direct naar inhoud

Fototips: Water in beeld

Water in al zijn verschijningsvormen vormt een bron van inspiratie voor natuurfotografie. Of het nu gaat om spiegelingen van wateroppervlak, ruige zeelandschappen of macro’s van druppels. Maar hoe doe je dat succesvol? We geven hieronder een aantal tips.

Loofbos net na een regenbui

Spiegeling in het water is een prachtig onderwerp waarmee je kunt experimenteren. Een laag zonnetje in beeld is per definitie een tegenlichtopname. De contrasten worden groot, waardoor spiegelingen in het water extra duidelijk zijn. En bij een zonsopkomst of -ondergang krijg je er twee voor de prijs van een!

Zonsondergang over het water

Water kun je ook in macrofoto’s vastleggen. Koude in de ochtend zorgt er niet alleen voor dat insecten minder actief zijn en dus makkelijker te fotograferen, dauwdruppels zorgen tevens voor een interessante bonus zoals bij dit juffertje.

Dauwdruppels op waterjuffer
Dauwdruppels op facetoog van libel

Met lange sluitertijden kun je melkachtige onscherpte creëren in bewegende wateroppervlakten als kusten, beken en watervallen. Dat kan natuurlijk alleen vanaf een statief.

Zeegezicht gemaakt met lange sluitertijd

Met korte sluitertijden kun je de beweging van water juist bevriezen. Een mooi voorbeeld daarvan is een nat dier dat zich uitschudt. Deze knobbelzwaan is een prachtig voorbeeld.

Knobbelzwaan

Doe mee met Foto van de Maand

Ga je er regelmatig op uit om natuurfoto’s te maken? Doe dan mee aan onze fotowedstrijd, Foto van de Maand. De winnaar krijgt een uitvergrote print van de ingezonden foto.

Stuur hier je foto in

Meer voor natuurfotografen

De mooiste plekken voor natuurfotografie

Fotografieworkshops