natuurgebied

Buurserzand

Over het Buurserzand

Het Buurserzand bij Haaksbergen in Twente is een uniek natuurgebied waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. Heidevelden met 100 jaar oude jeneverbessen, stukjes bos, graslanden en kleine akkers wisselen elkaar hier af. Hoewel de naam anders doet vermoeden vind je in het Buurserzand ook water. Deze natte natuur trekt allerlei bijzondere planten en dieren aan.

Beleef het Buurserzand

Door het Buurserzand lopen verschillende mooie wandel- en fietsroutes. Deze voeren je onder meer langs de historische boerderij De Bommelas. Stap voor een mooi panorama even af bij de uitkijkpunten Rietschot of Steenhaarweg. Een leuke picknickplek is het Buursermeertje aan de Langenbergweg. En vergeet niet een bezoekje te brengen aan het vernieuwde Infocentrum De Wakel aan de Stendermolenweg. Geniet hier van een kopje koffie en het prachtige uitzicht op het terras.

Jeneverbes (Juniperus communis) - Buurserzand, Haaksbergen, Twente, Zuid-Twente, Overijssel, Nederland, EuropaFotograaf: Laurence DelderfieldBron: Natuurmonumenten

Waardevolle natte natuur

Door de omvang en het natte karakter is het Buurserzand uniek in Europa. Natuurmonumenten doet er alles aan om deze waardevolle natuur te beschermen. Met de steun van andere partijen is de waterhuishouding in het gebied verbeterd. Grazende runderen zorgen dat grassen en jonge bomen de heide niet overwoekeren. En om heidezaadjes te laten ontkiemen, worden stukken geplagd.

Bijzondere planten en dieren

Dankzij deze maatregelen zijn planten als zonnedauw, beenbreek en de zeldzame klokjesgentiaan weer in opmars. Bijzondere vlinders als het gentiaanblauwtje profiteren daarvan. Ook de bedreigde jeneverbessen handhaven zich in het Buurserzand. In het bos leven vogels als groene specht, bosuil en boomklever en op de heide luiert de levendbarende hagedis zomers in de zon.

Fotograaf: Paul van GaalenBron: Natuurmonumenten

Driehoeksverhouding 

De vlinder gentiaanblauwtje legt zijn eitjes alleen op de klokjesgentiaan. In de herfst vallen de rupsen op de grond en worden ze meegenomen door de knoopmier. Deze mier verzorgt de rups in zijn nest. In ruil daarvoor produceert de rups een 'mierzoete' stof. Vervolgens verpopt de rups zich en vliegt uit als vlinder. Een kwetsbare driehoeksverhouding en als er een schakel mist, valt de rest in duigen. Klokjesgentianen bloeien alleen op vochtige heidegebieden als het Buurserzand. Natuurmonumenten doet er alles aan om dit bijzondere systeem in stand te houden.

 

 

word nu lid