Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Bergherbos

Akkers bij Bergherbos

Heuvelachtig bos met een gouden rand

De hoogteverschillen van het Bergherbos vind ik nog iedere dag heel bijzonder. Bossen op de stuwwal met daaromheen glooiende akkers, een bijna buitenlands plaatje. Dat ervaar je helemaal op de uitkijktoren op de Hulzenberg. Hier kijk je tot in Duitsland, over dichte bossen en akkers met graan, de gouden rand van het Bergherbos. Deze akkers bebouwt Natuurmonumenten op biologische wijze en ze zijn daardoor rijk aan akkerkruiden en insecten. Door de akkerranden in te zaaien met planten met olierijke zaden, vinden veel dieren er ook in de winter nog voedsel.

Erwin Grob
Erwin Grob

Boswachter van dit gebied

Meer over Bergherbos

Over het gebied

Het Bergherbos in Gelderland strekt zich uit over de hellingen van de stuwwal van Montferland. Dat levert soms pittige routes op, maar ook prachtige vergezichten en verrassende doorkijkjes. Zo kijk je vanaf uitkijktoren Hulzenberg helemaal tot aan de Veluwezoom en het Reichswald bij Kleef (Dld). De wandelroutes, in lengte variërend van 2 tot 7 kilometer, brengen je langs de mooiste plekjes van het gebied.

Bos vol verhalen

De stuwwal waar het Bergherbos op ligt ontstond toen zo'n 200.000 jaar geleden gigantische ijsmassa’s vanuit het noorden bergen van grond en stenen voor zich uit stuwden. Het ijs smolt later weg en de stuwwallen bleven achter. Ze dragen vele sporen uit het verleden. Er is duizenden jaren gewoond en geploegd, er is ijzererts gewonnen en gevochten, er zijn bomen gekapt en weer nieuwe geplant.

De motte

Een veelbewogen plek in het Bergherbos is de motte, een kunstmatige heuvel die rond het jaar 1000 is opgeworpen. Vanaf dit punt had je strategisch zicht op de hele omgeving. De middeleeuwers maakten er werk van. Ze verhoogden de heuvel met zeker zeven meter, groeven een gracht en legden een dubbele aarden wal aan. De vesting verdween in de loop der tijd, maar kreeg een keur aan opvolgers. Tegenwoordig staat er op deze plek, die eigendom is van Stichting Huis Bergh, een hotel-restaurant. De uitkijktoren verderop op de Hulzenberg is nog een knipoog naar de vroegere motte.

Het Bergherbos van naaldbos naar loofbos

Natuurmonumenten beheert het Bergherbos met zorg, sinds 1985. De naaldbossen, ooit aangeplant voor de houtoogst, zijn op veel plekken omgevormd tot loofbossen. Inheemse bomen zoals eik en beuk krijgen de ruimte. Dat geldt ook voor bosranden en open plekken die ontstaan, die op hun beurt veel dieren trekken. In het Bergerbos leven nog boommarters, dassen, wespendieven en draaihalzen. Dieren die je niet snel ziet, maar hier in alle rust kunnen leven. Met een beetje geluk zie je wel een ree, hoor je spechten tikken of fladderen er vlinders om je heen langs de kruidenrijke bospaden.

Gouden rand

Rondom het Bergherbos liggen biologische akkers. Een grootst aaneengesloten areaal, waarvan Natuurmonumenten 160 hectare in eigen beheer heeft. We doen er alles aan om de biodiversiteit op de akkers hoog te houden en hebben speciale flora- en fauna-akkers. Op deze akkers vind je nog volop akkerbloemen en akkervogels.

Tussen de gouden korenaren blinken knalrode klaprozen en hemelsblauwe korenbloemen. Geelgorsen laten hun mooie lied horen en patrijzen scharrelen langs de akkerranden. In de winter doen grote zwermen (akker)vogels zich tegoed in de ingezaaide akkerranden.

Het Bergherbos in

Wandelen, fietsen, mountainbiken, paardrijden, spelen of vakantie vieren, het kan allemaal in het Bergherbos. In het gebied liggen gemarkeerde wandelroutes langs de mooiste bosranden, heideveldjes en akkers. De lengte varieert van 2 tot 7 kilometer. Combineer je de routes dan kun je nog langer wandelen. De beschrijving van een aantal ongemarkeerde erfgoedroutes vind op deze site en in de Natuurroutes app. Voor mountainbikers ligt er een speciale route met veel hoogteverschillen (vergunning verplicht). Ruiters en menners kunnen hier hun eigen route uitstippelen. Ook voor hen is een vergunning verplicht.

Ideaal startpunt

Bij uitspanning ’t Peeske vind je horeca, speelnatuur en een fraai gelegen camping bij elkaar. In 1885 bouwde bakker Reijers hier een waterradmolen om graan te malen. Dat werd geen succes; er was te weinig aanvoer van water om de molen draaiende te houden. ‘t Peeske werd daarna voor korte tijd een boordenwasserij en een badhuis, maar het water in de voormalige molenvijver bleek daarvoor te koud. Ook een poging tot het kweken van forellen mislukte. In 1924 werd ’t Peeske een café en ontwikkelde het zich tot een plezierige uitspanning. En dat is het nog steeds. Een ideaal start- of eindpunt van je tocht door dit verrassende natuurgebied in Montferland.

 

Bergherbos

Agenda

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Bergherbos

Nieuws

Direct naar

Bergherbos

Wat wij hier doen

Ruimte voor reptielen

Natuurmonumenten zorgt voor een steeds natuurlijker Bergherbos. Dwars door het gebied loopt een zogenaamde reptielencorridor – een open, zonnige strook die heideveldjes met elkaar verbindt. Gunstig voor dieren zoals de zandhagedis, hazelworm en gladde slang. Vrijwilligers houden de corridor open.

Help mee