Natuurgebied

Bergherbos

Beukenbos

Heuvelachtig bos met een gouden rand

De hoogteverschillen van het Bergherbos vind ik nog iedere dag heel bijzonder. Bossen op de stuwwal met daaromheen glooiende akkers, een bijna buitenlands plaatje. Dat ervaar je helemaal op de uitkijktoren op de Hulzenberg. Hier kijk je tot in Duitsland, over dichte bossen en akkers met graan, de gouden rand van het Bergherbos. Deze akkers bebouwt Natuurmonumenten op biologische wijze en ze zijn daardoor rijk aan akkerkruiden en insecten. Door de akkerranden in te zaaien met planten met olierijke zaden, vinden veel dieren er ook in de winter nog voedsel.

Erwin Grob
Erwin Grob

Boswachter van dit gebied

Meer over Bergherbos
 • Nieuws
 • Routes
 • Over het gebied

  Het Bergherbos in Gelderland strekt zich uit over de hellingen van de stuwwal van Montferland. Dat levert soms pittige routes op, maar ook prachtige vergezichten en verrassende doorkijkjes. Er zijn meerdere uitzichtpunten en vele wandelroutes, in lengte variërend van 2 tot 7 kilometer. 

  Bos vol verhalen

  De stuwwal waar het Bergherbos op ligt ontstond toen zo'n 200.000 jaar geleden gigantische ijsmassa’s vanuit het noorden bergen van grond en stenen voor zich uit stuwden. Het ijs smolt later weg en de stuwwallen bleven achter. Ze dragen vele sporen uit het verleden. Er is duizenden jaren gewoond en geploegd, er is ijzererts gewonnen en gevochten, er zijn bomen gekapt en weer nieuwe geplant.

  De motte

  Een veelbewogen plek in het Bergherbos is de motte, een kunstmatige heuvel die rond het jaar 1000 is opgeworpen. Vanaf dit punt had je strategisch zicht op de hele omgeving. De middeleeuwers maakten er werk van. Ze verhoogden de heuvel met zeker zeven meter, groeven een gracht en legden een dubbele aarden wal aan. De vesting verdween in de loop der tijd, maar kreeg een keur aan opvolgers. Tegenwoordig staat er op deze plek, die eigendom is van Stichting Huis Bergh, een hotel-restaurant. De uitkijktoren verderop op de Hulzenberg is nog een knipoog naar de vroegere motte.

  Het Bergherbos van naaldbos naar loofbos

  Natuurmonumenten beheert het Bergherbos met zorg, sinds 1985. De naaldbossen, ooit aangeplant voor de houtoogst, worden op veel plekken langzaam omgevormd tot loofbossen. Inheemse bomen zoals eik en beuk krijgen meer ruimte. Dat geldt ook voor bosranden en open plekken die ontstaan, die op hun beurt veel dieren trekken. Hier leven nog boommarters, dassen, wespendieven en draaihalzen. Dieren die je niet snel ziet, maar hier in alle rust kunnen leven. Met een beetje geluk zie je wel een ree, hoor je spechten tikken of fladderen er vlinders om je heen langs de kruidenrijke bospaden.

  Gouden rand

  De biologische akkers van het Bergerbos doen aan vroeger denken. Hier vind je nog volop akkerbloemen en akkervogels. In de zomer groeien er allerlei op de zacht glooiende hellingen. Tussen de gouden korenaren blinken knalrode klaprozen en hemelsblauwe korenbloemen.

  Akkers worden soms ingezaaid met speciale akkerkruiden. Insecten vinden er nectar en patrijzen beschutting en voedsel. In de winter pikken geelgorzen hier graag een graantje mee.

  Het Bergherbos in

  Wandelen, fietsen, mountainbiken, paardrijden, spelen of vakantie vieren, het kan allemaal in het Bergherbos. In het gebied liggen gemarkeerde wandelroutes langs de mooiste bosranden, heideveldjes, akkers en . De lengte varieert van 2 tot 7 kilometer. Combineer je de routes dan kun je nog langer wandelen. De beschrijving van een aantal ongemarkeerde erfgoedroutes vind op deze site en de Natuurroutes app. Voor mountainbikers ligt er een speciale route met veel hoogteverschillen (vergunning verplicht). Ruiters en menners kunnen hun eigen route uitstippelen met het knooppuntensysteem. Ook voor hen is een vergunning verplicht.

  Ideaal startpunt

  Bij uitspanning ’t Peeske vind je horeca, speelnatuur en een fraai gelegen natuurcamping bij elkaar. In 1885 bouwde bakker Reijers hier een waterradmolen om graan te malen. Dat werd geen succes; er was te weinig aanvoer van water om de molen draaiende te houden. ‘t Peeske werd daarna voor korte tijd een boordenwasserij en een badhuis, maar het water in de voormalige molenvijver bleek daarvoor te koud. Ook een poging tot het kweken van forellen mislukte. In 1924 werd ’t Peeske een café en ontwikkelde het zich tot een plezierige uitspanning. En dat is het nog steeds. Een ideaal start- of eindpunt van je tocht door dit verrassende natuurgebied in Montferland.

  Onderzoek uitbreiding leefgebied gladde slang

  Gladde slang gezien? Meld het de boswachter!

  In het Bergherbos leeft de gladde slang. Eén populatie op terrein van Stichting Huis Bergh en één populatie op terrein van Natuurmonumenten. Samen willen we het leefgebied van deze slang vergroten. We brengen nu eerst in kaart waar de slang nu leeft en vragen daarom waarnemingen te melden.
  Meer informatie over het melden van een slang in onderstaand nieuwsbericht.

  Gladde slang gezien? Meld het de boswachter

  Speelnatuur van OERRR

  In het bos achter uitspanning 't Peeske ligt de spannende speelnatuur van OERRR. Kinderen kunnen er heerlijk bouwen, klauteren, struinen en sluipen. Kortom, spelen met en in de natuur. Een deel van de speelnatuur is toegankelijk voor kinderen met een beperking.

  Deze speelnatuur is mogelijk gemaakt door Europese subsidie (Interreg)

  Lees meer over deze speelplek van OERRR
  60 nestkasten opgehangen in de Achterhoek en op de Veluwe

  Woningnood onder zeldzame draaihals

  Miereneters zijn het, deze ernstig bedreigde spechtensoort die overwintert in Afrika.
  Om deze zeldzame vogel te helpen is en pilot gestart in negen verschillende natuurgebieden.

  Lees meer over de draaihals
 • Wandelen

  Historische wandelroute Bergherbos

  Prachtige route voor liefhebbers van een stevige boswandeling. De route kent een aantal flinke klimmetjes en voert je langs sporen uit het rijke verleden van het Bergherbos. Tekst en foto's helpen je het bos met andere ogen te bekijken.Deze route is ook beschikbaar voor je sma...

  • 4.3 km
 • Cultureel

  Erfgoedroute Bergherbos - Motte

  Beleef de rijke cultuurhistorie van het stuwwalgebied rond de motte Montferland!

  • 9 km
 • Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Toegankelijkheid

  Huisregels

  Praktisch

  Verkennen

  Bergherbos

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar

  Bergherbos

  Wat wij hier doen

  Ruimte voor reptielen

  Natuurmonumenten zorgt voor een steeds natuurlijker Bergherbos. Dwars door het gebied loopt een zogenaamde reptielencorridor – een open, zonnige strook die heideveldjes met elkaar verbindt. Gunstig voor dieren zoals de zandhagedis, hazelworm en gladde slang. Vrijwilligers en een schaapskudde houden de corridor open.

  Word lid
  logo