Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Natuurgebied

Lionserpolder

Lionserpolder

Welkom in de Lionserpolder

Vanaf het Jabikspaad dat dwars door de Lionserpolder loopt, zijn de weidevogels perfect te bewonderen.

Hanneke Wijnja
Hanneke Wijnja

Boswachter van dit gebied

Meer over Lionserpolder

Veldmuizen op de Friese prairie

De Friese velden gaan gebukt onder een enorm aantal veldmuizen. Veel diersoorten ondervinden echter voordeel van dit overvloedige voedselaanbod.

Lees verder

Fietsroute Greidhoeke

Fiets door het weidegebied van de Greidhoeke en geniet van de vele vogels en prachtige vergezichten.

Spring op de fiets
filter plus

De Greidhoeke. Cultuurhistorie van een rijk weidevogelgebied

Een leesbaar boek over een prachtige Friese streek waar natuur en cultuurhistorie hand in hand gaan. Het toont aan wat we verloren hebben maar vooral ook wat er nog wél is.

Bestel dit boek
filter plus
Lionserpolder

De mooiste routes

 • Fietsen

  Fietsroute Greidhoeke: Skrok, Skrins en de Lionserpolder

  Fiets door het weidegebied van de Greidhoeke, ten zuidwesten van Leeuwarden, en geniet van de vele vogels en prachtige vergezichten.

  • 32.26 km
 • Over het gebied

  De Lionserpolder gelegen tussen Jorwerd en Lions is voor een deel in beheer bij Natuurmonumenten. Op het andere deel vindt particulier natuurbeheer plaats door boeren. De laagst gelegen percelen zijn in bezit van Natuurmonumenten. Dit zijn de meest aantrekkelijke plaatsen voor weidevogels. Het gebied is door de overheid aangewezen als vogelreservaat. Met jullie steun kunnen we in samenwerking met de boeren deze polder nóg natuurvriendelijker inrichten. Waar mogelijk verhogen we het waterpeil verder. Dat zorgt voor een rijker bodemleven, waar vervolgens veel vogels zich tegoed aan kunnen doen.

  Oorverdovend schouwspel

  In het natte deel van het gebied zoeken lepelaar, scholekster en smient hun voedsel. Net als in Skrok en Skrins maken de grutto, tureluur en veldleeuwerik elkaar het hof in het voorjaar. Vooral de veldleeuwerik komt in het gebied nog massaal voor. Overal in het gebied kun je de prachtige zang van dit steeds zeldzamer wordende vogeltje nog horen.

  Kom kijken

  In het najaar kun je vaak kemphanen, goudplevieren en ganzen zien in de Lionserpolder. Door de polder lopen oude kreken en in de percelen zijn de oude greppelpatronen van vroeger nog te herkennen. Daarnaast zijn er nog restanten van terpen zichtbaar. De openheid en weidsheid maken dit gebied uitermate geschikt voor weidevogels. Het is dan ook zeker de moeite waard de Lionserpolder eens te bezoeken!

  Lionserpolder

  Nieuws van de boswachter

  logo