Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Natuurgebied

Nationaal Park Schiermonnikoog

OERRR Natuurdag op Schiermonnikoog

Lekker uitwaaien op Schiermonnikoog

De ruimte om je heen, de wind door je haren, hoe de wolken samenpakken en de geur van de zee. Dat vind ik zo heerlijk aan Schiermonnikoog als ik loop over het strand. Je kunt hier heerlijk wandelen, fietsen, vogels spotten en het wad op lopen. Iedere dag ga ik op avontuur!

Cynthia Borras
Cynthia Borras

Boswachter van dit gebied

Meer over Nationaal Park Schiermonnikoog
Speelnatuur van Oerrr

Spelen in de duinen

Kom lekker buiten spelen op Schiermonnikoog. Grote en kleine kinderen vermaken zich tussen de klimbomen, het heksenbezembos en de berkenplas. Haal de kreukelkaart in het dorp of bij het restaurant De Berkenplas en je beleeft nog meer van de natuur.

Speel

Dennenroute Schiermonnikoog

Schiermonnikoog is mooi in Ieder seizoen. Op de Dennenroute zie je van alles: van orchideeën in het late voorjaar tot vogels in het najaar.

Doe de wandeltocht
filter plus

Zeehonden

Rondom het eiland zijn zeehonden niet moeilijk te vinden. Wandel eens over het strand en spot een zeehond op een van de zandbanken.

filter plus
 • Wandelen

  Wandelroute Nationaal Park Schiermonnikoog, duin en strand (Friesland)

  Welk seizoen je ook door het Nationaal Park Schiermonnikoog wandelt, er is altijd wat te beleven. Ontdek in het late voorjaar orchideeën, duik in de zomer in de zee en spot in het najaar en winter veel vogels. En wie weet zie tijdens de wandeling ook nog een zeehond.

  • 15.14 km
 • Wandelen

  Familieroute Berkenplas

  Deze familiewandeling start in het centrum van het dorp en brengt je naar het recreatiegebied rondom de Berkenplas. De route loopt door bos en duinen, onderweg kom je langs de ijsbaan, het speelbos de Berkenplas en speelnatuur van OERRR.

  • 3 km
 • Over het gebied

  Schiermonnikoog

  Het Nationaal Park

  Schiermonnikoog is een eiland van rust, ruimte, wildernis en unieke natuur. Vanwege de bijzondere natuur is bijna heel het eiland sinds 1989 een Nationaal Park. Het eiland heeft een groot variatie aan landschappen. Fietsend of wandelend ontdek je de mooiste plekken van het Nationaal park: het wad, de Noordzeestrand, de kwelder, de duinen en het bos. Ga op avontuur, beleef Schiermonnikoog!

  Lepelaars

  Vogels op Schiermonnikoog

  In het voor- en najaar doen veel trekvogels het eiland aan en gebruiken het als ‘tankstation’ op weg naar hun winterverblijf in Afrika. In het voorjaar broeden er grote kolonies lepelaars op de kwelders. Natuurmonumenten organiseert regelmatig (broedvogel)excursies. Ga eens met de boswachter op stap, het is echt de moeite waard! Bij laag water zie je de vogels in de Waddenzee rustig hun voedsel bij elkaar scharrelen.

  Kobbeduinen, Schiermonnikoog

  De kwelder van Schiermonnikoog

  Een begroeid stuk land direct aan zee, dat noemen we een kwelder. Ten oosten van de Reddingsweg en van de Kooiduinen ligt de kwelder van Schiermonnikoog. Als het extra hoog water (stormvloed) is, kan het hele gebied onder water staan. Dwaal hier buiten het broedseizoen urenlang rond. Of bekijk de paarse velden lamsoor bij het Willemsduin.

  Strand Schiermonnikoog

  Zandplaten met zeehonden

  Loop je op het strand van Schiermonnikoog? Let dan goed op, want misschien zie je wel een zeehond. Dichtbij het strand heb je zandplaten waar regelmatig zeehonden op liggen te zonnebaden.

  Schiermonnikoog zeehond

  Duinen van Schiermonnikoog

  Ga eens lekker fietsen of wandelen in de duinen. In de duinvalleien van het Nationaal Park vind je in de zomer volop bloemen. De duinen van Schiermonnikoog staan bekend om hun vele orchideeën en bijzondere vlinders. In het Kapenglop en in de Westerduinen vind je nog hoge stuifduinen. In de steile randen daarvan broedt de oeverzwaluw.

  Schiermonnikoog duinen

  Duinen

  Duinen Schiermonnikoog

  Cultuurhistorie van Schiermonnikoog

  In de Tweede Wereldoorlog bouwden de Duitsers verschillende bunkers op het eiland. Een van deze bunkers is de Wassermann bunker. Ooit ingericht als uitkijkpost. Tegenwoordig is deze bunker nog toegankelijk. Neem eens een kijkje en geniet van het uitzicht over het eiland. Als je meer wilt weten van de bunkers, kun je een bezoek wagen aan het Bunkermuseum. Ook heeft Schiermonnikoog een goed onderhouden Eendenkooi. Vroeger belandden de gevangen eenden in de pan. Tegenwoordig vangt de kooiker alleen nog eenden voor onderzoek. Ga in het voorjaar mee met een excursie in de Eendenkooi!

  Ontdek de bunkers van Schiermonnikoog

  Activiteiten op Schiermonnikoog

  Vliegeren, schelpen zoeken op het strand, spelen in het speelnatuur van OERRR of een bezoekje aan de vogelkijkhut van de Westerplas. Ook kun je de diverse musea op Schiermonnikoog bezoeken. Zo leer je in het Bezoekerscentrum alles over de natuur van het eiland. En vergeet ook zeker niet om naar het Schelpenmuseum te gaan. Je mag je auto niet meenemen naar Schiermonnikoog. Het eiland verken je wandelend of op de fiets. Zelfs paardrijden kan hier! Heb je toch even iets minder zin om zelf actief te zijn? Dan kun je het eiland over met de huifkar.

  Fietsen op Schiermonnikoog

  Speelnatuur

  Ga met de kinderen naar het spannende speelnatuur van OERRR het Hazenweitje en de Berkenplas. Dit ligt vlak bij het dorp. Klauter op de boomstammen, kruip in de wilgentunnel, speel in het zand of pomp het water van de plas op met de waterpomp. Of ga mee met de activiteiten van OERRR. 

  Speelnatuur

  Bezoekersinformatie

  Praktisch

  VVV Schiermonnikoog

  Reeweg 5, 9166 PW SchiermonnikoogT 0519 531 233

  Extra informatie

  Honden welkom, mits aangelijnd
   Groepsactiviteiten niet toegestaan zonder toestemmingWil je een (sport)activiteit of evenement organiseren in dit natuurgebied? Vraag dan eerst toestemming aan via www.natuurmonumenten.nl/toestemming
   Nationaal Park Schiermonnikoog

   Agenda

   Kleine beestjes
   ma 19 aug
   Dieren spotten

   Kleine beestjes vangen op Schiermonnikoog

   Op ontdekkingstocht naar wat er allemaal krioelt in sloten en plassen en daarbuiten

   Vogels kijken op Schiermonnikoog
   ma 19 aug
   Dieren spotten

   Vogels kijken op Schiermonnikoog

   Lepelaars in de Westerplas, weidevogels in de polder en steltlopertjes op het wad. Welke vogel vliegt daar?

   Huifkartocht op Schiermonnikoog
   ma 19 aug

   Huifkartocht op Schiermonnikoog

   Beleef Schiermonnikoog met één of twee pk.

   Direct naar

   Nationaal Park Schiermonnikoog

   Wat wij hier doen

   Onderhoud van de duinen

   De afgelopen jaren groeien de duinen op Schiermonnikoog steeds verder dicht met verschillende bomen. Daardoor stuiven de duinen steeds minder. Ook de konijnen die veel in de duinen graasden, zijn door ziektes verdwenen. De open duinen en de dieren in deze open duinen verdwijnen. Als Natuurmonumenten zetten wij ons in voor het herstel van de duinen. Met vrijwilligers komen we regelmatig bijeen om de duinen te onderhouden. Help jij ook mee?

   Nationaal Park Schiermonnikoog

   Nieuws van de boswachter

   logo