Ga direct naar inhoud
Nieuws

In de winter op Schiermonnikoog

28 november 2023 | Cynthia Borras

Wist je dat de Wadden de meeste zonuren van Nederland hebben? Ook in de winter! Eén van de beste redenen om naar Schiermonnikoog af te reizen dus.
Buiten de vakantie is het lekker rustig op Schiermonnikoog maar er is ook genoeg te doen. Hieronder volgt een greep uit alle leuke activiteiten die je kunt ondernemen in het Nationaal Park.

Schaatsen in de duinen

Duik het bos in

Bosbaden doe je met je kleren aan en er komt geen water aan te pas. We hebben het afgekeken van Japanners, die in hun bosrijke land maar al te graag een frisse duik in het woud nemen. Shinrin Yoku noemen ze het daar. Van bosbaden wordt je gezond, fit en gelukkig! In de koude maanden, wanneer het rustig is op Schiermonnikoog neemt boswachter Marijke Barhorst mensen mee het bos in om het fenomeen zelf te beleven. Een sessie begint altijd op een open plek in het bos. Dan komt de tocht in slakkentempo in beweging. Overdreven traag lopen, omlaag kijken, voelen hoe je voet afrolt, luisteren naar vogels, ruiken naar het bos, even stilstaan…De frisse duik eindigt altijd met een klein stukje op blotte voeten, liefst over mos of korstmos dat zo lekker onder je voeten knispert. Zo kom je tijdens bosbaden helemaal in het moment.  

naaldbos op Schiermonnikoog

Vette Vogelsnackbar

Vogels gebruiken het hele jaar veel energie. In de winter om zich op temperatuur te houden, in het voorjaar om te nestelen en om eieren te leggen en hun jongen groot te brengen. Veel vogels zijn vertrokken naar het zuiden maar er zijn ook vogels die het hele jaar in Nederland blijven. Denk aan de merel, huismus, koolmees, pimpelmees... Deze vogels moeten in de winter juist hun best doen om voedsel te vinden. Help de vogels de winter door en kom bij informatiecentrum Het Baken om vogelsnacks te maken. Maak een vogelcupcake, een pindaslinger en tovert appels en dennenappels in vette vogelhapjes. Schrijf je hier in!

 

Mezen op vetbol

Schiermonnikoog festival

Van 9 t/m 14 maart 2024 luidt de nieuwe generatie klassieke musici het voorjaar in op Schiermonnikoog. Ontmoet jong toptalent in de duinen, op de fiets en van dichtbij in de concertzaal op het Schiermonnikoog Festival.

Een percussionist bij de Westerplas, of vier trombones in het bos? Je verzint het zo gek nog niet of het staat op het festivalprogramma. Het programma beslaat verder o.a. een uitvoering van Vivaldi's beroemde Vier Jaargetijden, een kennismaking met natuurdocumentairemaker Ruben Smit (van o.a. WAD en Strand), workshops tekenen waarin je de (letterlijke) kunst van het vogelen eigen maakt, Sterrenwandelingen over een nachtelijk Schiermonnikoog, een reeks openbare masterclasses waarin de wereldtop kennis maakt met de nieuwe generatie en wandelingen met de boswachters.

Grasduin vanaf 6 december door het programma, en bemachtig je festivaltickets voor een (nu al) mooie lente vanaf 18 december 12:00.

Violist op het strand

Violiste op Het strand van Schiermonnikoog

Wintervogels

Nergens in Nederland zijn er zo veel vogelsoorten te zien als in het Waddengebied. In de wintermaanden trekken vogels uit het Hoge Noorden naar warmere gebieden. Sommige van deze vogels brengen de hele winter door op Schiermonnikoog. Andere vogels doen het eiland even aan om bij te tanken en trekken verder door richting Afrika. Wil je zien welke vogels het eiland herbergt in deze tijd van het jaar? Laat je verrassen door de vogelwandeling.

Sneeuwgors

Sneeuwgors

Beleef de nacht in het Nationaal Park

Op Schiermonnikoog wordt het ’s avonds nog écht donker en dat levert adembenemende sterrenhemels op. Grote en kleine beer, Cassiopeia, Orion, de Zwaan, het Zevengesternte… In de winter is de hemel vaak zo helder dat je tijdens de sterrenexcursie zelfs de Melkweg kan zien.

’s Nachts beleef je de natuur van het Nationaal Park echt anders. Tijdens de avondwandeling wandel je mee door de mooiste straatjes van het dorp, via de duinen, naar de 'brandende' vuurtoren. Onderweg vertelt de gids over het eilander leven en de avondlijke natuur.

Meer tips om de nacht op Schiermonnikoog te beleven vind je hier.

Orion Nebula vanaf Schiermonnikoog

Orion Nebula vanaf Schiermonnikoog

Op het wad in de winter

Wadlopen in de winter? Jazeker, dat kan. Op Schiermonnikoog kun je korte zwerftochten over het Wad maken met een gids van Natuurmonumenten. Onderweg ontdek je hoe de vele dieren van de Waddenzee de winterkou trotseren. Voor deze tochten is een stel goede laarzen en warme kleding voldoende. Wadlopen is altijd al een bijzondere activiteit voor avontuurlijke mensen, maar in de winter is het extra uitdagend!

De wadden. Prachtige en unieke omgeving en wadlopen is een geweldige ervaring❤️

Wadlopen op Schiermonnikoog

Schaatsen in de natuur

Bij strenge vorst kun je prima schaatsen op Schiermonnikoog. Aan de rand van het dorp ligt er voor groot en klein een natuurijsbaan. De ijsbaan wordt gerund door de plaatselijke ijsvereniging 'De Halve Maen'. De vrijwilligers vegen de baan en beheren de koek en zopie tent waar je terecht kunt  voor een beker koffie, chocolademelk of een lekker stuk rookworst. Ook bij de Berkenplas is het ijs vaak dik genoeg om te schaatsen. Klaar met schaatsen? Dan kun je in de horeca aan de plas lekker genieten van warme chocolademelk.

Maar het echte natuurijs ligt natuurlijk in de duinen van Schiermonnikoog. De ondergelopen duinvalleien om de west zijn prachtige pareltjes om rustig te oefenen met de kinderen.

Schaatsen op natuurijs

Schaatsen in de duinvalleien op Schiermonnikoog

Winterwandeling door duinen, strand en bos

Juist tijdens de frisse wintermaanden en zeker als je een winterdipje wil voorkomen is het goed om een luchtje te scheppen in de natuur. Op de website van Natuurmonumenten vind je verschillende wandelingen door de natuur van Nationaal Park Schiermonnikoog. De winterwandeling door duinen en strand brengt je langs de Westerplas waar je in de winter maar liefst 10 verschillende soort eenden kan bewonderen. Vervolgens loop je de stuivende Westerduinen in het strand op waar in de winter nieuwe duintjes ontstaan. Na het strand kom je via het stille dennenbos terug naar het dorp. Doe je dikke winterjas aan en… stappen maar!

De stormen hebben de duinen deels weggeslagen op Noordzeestrand Schiermonnikoog

Het strand na de storm

Schatten zoeken langs de vloedlijn

Tijdens de winterstormen spoelt er altijd veel aan op het Noordzeestrand van Schiermonnikoog. Tussen de talloze mooie schelpen vind je soms ook bijzondere schatten als eikapsels van roggen en haaien, kleine stuken barnsteen en noordkrompen. Wil je meer weten over je strandvondsten? Bij informatiecentrum Het Baken kun je een schelpenzoekkaart kopen om je vondsten te determineren en kun je de boswachter laten zien wat je gevonden hebt.

Cynthia Borras
Cynthia Borras