Ga direct naar inhoud
Nieuws

Flowerpower voor je elektrische fiets in de Beningerslikken

09 maart 2022 | Chantal van Burg

Natuurliefhebbers kunnen sinds 8 maart 2022 hun elektrische fiets opladen bij de uitkijktoren in natuurgebied de Beningerslikken. De eerste Flowerturbine in de gemeente Nissewaard werd hier officieel in gebruik genomen. Deze kleine, stille windturbine in de vorm van een tulp voorziet de fietsnietjes die ernaast staan van zelf opgewekte groene stroom.

Flowerturbine Beningerslikken

Wethouder Igor Bal van Duurzaamheid en Martijn Hamerslag van Recreatie namen de eerste Flowerturbine in de gemeente Nissewaard officieel in gebruik. Deze kleine, stille windturbine in de vorm van een tulp voorziet de fietsnietjes die ernaast staan van zelf opgewekte groene stroom.

Mooi en subtiel

Wethouder Igor Bal werd in 2021 door raadslid Rob van der Waal getipt op het bedrijf Flower Turbines dat zich vestigde op het RDM-terrein in Rotterdam. Bal: “Dit is een goed voorbeeld van hoe windenergie mooi en subtiel kan zijn. Wij streven ernaar om in Nissewaard dit soort unieke, duurzame oplossingen mee te nemen in onze route naar een duurzame gemeente.” Wethouder Hamerslag vult aan: “Terwijl natuurliefhebbers de uitkijktoren beklimmen, de vogelkijkhut bezoeken, of een rondje wandelen, kunnen tot zes fietsen tegelijkertijd opladen. Maar ook lege telefoons of navigatieapparatuur: de fietsnietjes zijn voorzien van stopcontacten, net als thuis.”

Krachten bundelen

De locatie waar de turbine is geplaatst, bij de uitkijktoren in natuurgebied de Beningerslikken, is eigendom van Natuurmonumenten. De gemeente en Natuurmonumenten werkten intensief samen om het project van de grond te krijgen. Gebiedsmanager Ralf Joosse is enthousiast: “Door onze krachten te bundelen, geven we dit natuurgebied een extra impuls. Zo zien fietsers die gebruik maken van de fietsroute langs de Beningerslikken, meteen ons mooie natuurgebied, terwijl hun fiets of telefoon opgeladen wordt.”

Wie een kijkje wil nemen bij de Flowerturbine vindt deze unieke laadpaal langs de Zuidoordse dijk, naast de Uitkijktoren Beningerwaard / Spuimonding West. Wandel tijdens het opladen van de fiets de mooie Wandelroute Beningerslikken

Flowerturbine Beningerslikken dichtbij
Chantal van Burg
Chantal van Burg

Boswachter Communicatie en beleven