Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Natuurgebied

Salland

Salland landschap

Op en top Salland

Wandelschoenen aan en dwalen door de Sallandse bossen en heidevelden. Soms intiem kleinschalig, soms glooiend en uitgestrekt. De geweldige verhalen over de (bewoners van) statige landhuizen en kastelen die wij ook beheren, maakt deze ervaring op en top Sallands. Kom ook eens langs!

Jantine Wesselink, boswachter Communicatie & Beleven Salland
Jantine Wesselink

Boswachter van dit gebied

Meer over Salland

Over het gebied

In Salland geniet je van glooiende landschappen met prachtige vergezichten, kabbelende riviertjes en statige landhuizen en kastelen.

Beleef Salland

Vroeger gleden zware gletsjers door dit gebied waardoor je hier nu kunt genieten van glooiende landschappen met on-Nederlandse vergezichten. De Sallandse natuur kenmerkt zich door gevarieerde bossen, paarse heide en weer als vanouds kabbelende riviertjes. Je waant je terug in de tijd bij een bezoek aan een van de statige landhuizen en kastelen. Of maak een mooie wandeling of fietstocht langs de IJssel om vogels te kijken!

Sallandse Heuvelrug

Salland in een notendop

  • TIP Colckhof - beleef de romantiek van Engelse tuinen met slingerlanen, waterpartijen en doorkijkjes op omliggende landerijen.
  • Den Alerdinck - klein onderdeel van geklijknamige particuliere landgoed nabij Colckhof
  • TIP Eerde - het statige kasteel met zijn grachten en het barokke parkbos en lanenstelsel tonen de macht en rijkdom van vroegere eigenaren.
  • Hoge Broek - in dit voormalige landbouwgebied wordt de natuur verbeterd.
  • TIP De Sprengenberg (Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug) - in dit glooiende landschap gevormd door gletsjers kun je urenlang dwalen over uitgestrekte heidevelden en bossen. 
  • Raalterwoold - de bloemrijke hooilanden maken dit gebied bijzonder.
  • Rechterense Veld - een afwisselend natuurgebied met bos en heidevelden.
  • Vreugderijkerwaard - In dit typisch oud-Hollandse rivierenlandschap aan de IJssel bij Zwolle kun je goed vogels kijken of gewoon lekker uitwaaien.
Landgoed Eerde

Genieten van natuur in Salland

Naast de routes van Natuurmonumenten kun je onze natuurgebieden ook prima beleven via een knooppuntensysteem. Dat kan wandelend, fietsend of te paard. Knoop de routes aan elkaar en maak zo lange tochten door de prachtige natuur van Salland!

Facebook Salland

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws in de Sallandse natuur? Klik dan op 'Vind ik leuk' en word fan van onze Facebookpagina!

Salland

Agenda

Speuren naar sporen
wo 21 aug
Op pad met kinderen

OERRR Speuren naar sporen

Je eigen voetspoor in de modder ken je vast wel, maar van welk dier is toch dat spoor dat je in het bos of misschien wel in je eigen tuin tegen komt? Ga op 21 augustus met de boswachter op zoek naar sporen op De Sprengenberg. Deze OERRR activiteit duurt 1,5 uur en is geschikt voor kinderen van 6 t/m 12 jaar.

Beheer- en begrazing in de Vreugderijkerwaard
zo 15 sep
Wandelen

Vreugderijkerwaard historie en nieuwe natuur

Ontdek meer over het beheer en begrazing in de Vreugderijkerwaard, vlakbij Zwolle. Deze excursie is voor volwassenen en duurt 2 uur.

Kasteel eerde
zo 22 sep
Cultureel

Kasteel Eerde in de steigers

Kasteel Eerde staat op dit moment in de steigers en bij zo’n verbouwing komt heel veel kijken. Speciaal voor geïnteresseerden organiseert Natuurmonumenten dit jaar een paar exclusieve rondleidingen door het kasteel en over het landgoed

Direct naar

Salland

Nieuws van de boswachter

logo