Ga direct naar inhoud
Terug

't Ommetje Bergherbos

Waar: Bergherbos

Wandelroute Bergherbos
40 minuten
2 km
 • Geschikt voor rolstoel

Over de route

Ontdek het heuvelachtige Bergherbos en verwonder je over de kleurrijke akkers vol graansoorten, korenbloemen en klaprozen. Uitrusten en genieten kan op de vele bankjes langs de route en bij Uitspanning ’t Peeske onder het genot van een hapje en drankje.

Door de halfverharde paden is deze route geschikt voor mensen in een rolstoel en wandelaars met rollators of buggy's. De licht hellende route wordt gemarkeerd met lichtgroene pijltjes. Begin- en eindpunt Uitspanning ’t Peeske is rolstoeltoegankelijk. Achter Uitspanning ‘t Peeske en in het bos vind je Speelnatuur van OERRR, waar kinderen met en zonder beperking samen kunnen spelen.

Waar kun je starten

Akkers in bloei
Startpunt

Uitspanning 't Peeske

Wat kom je onderweg tegen?

Stuwwallen

1. Stuwwallen en zwerfkei

De zwerfkei bij de ingang komt van ver. Tijdens de voorlaatste ijstijd (circa 200.000 jaar geleden) is hij door een gletsjer vanuit Scandinavië naar Nederland geschoven, waar hij na het smelten van het ijs achterbleef. De heuvels (stuwwallen) van het Montferland zijn ontstaan doordat het ijspakket massa’s land voor zich uit heeft geschoven.

De naam Peeske
De naam Peeske

2. ’t Peeske en de waterbron

De naam ‘Peeske’ is een verbastering van het Latijnse pascuum, wat bron of vochtige plek betekent. De bron voedt de vijver die je hier ziet. Deze vijver, nu vol vissen en kikkers, werd ooit aangelegd als molenkolk, maar deed niet lang dienst. De wateraanvoer bleek te gering voor het aandrijven van de papiermolen. Ook heeft hier een badhuis gestaan voor nonnen en paters uit het klooster in Wehl. Waarvan het verhaal gaat dat ze er natuurlijk nooit tegelijkertijd waren. Het gebouw herbergt al vele jaren een uitspanning.

De route gaat vanaf hier door het bos. Tussen dit punt en punt 3 staat een bankje.

Natuurlijk bos
Veel gezichten
Gevarieerde bossen

3. Over bomen en het bos

Het Bergherbos is een afwisselend bos met loofbomen en naaldbomen. Het stuk bos met loofbomen als beuk en eik noemen we ook wel natuurlijk bos, omdat deze soorten hier van nature voorkomen. De andere stukken bos zijn vroeger geplant als productiebos. Productiebossen kun je herkennen aan bomen van dezelfde soorten naaldbomen in dezelfde leeftijd zoals Corsicaanse den, douglasspar, fijnspar en Japanse lariks. Natuurmonumenten maakt hier meer ruimte voor natuurlijke ontwikkeling. Dankzij het licht dat nu op open plekken de bodem bereikt, kunnen er allerlei bosplanten en struiken kiemen en groeien.

Vanaf dit punt tot het volgende punt kom je langs twee bankjes.

Praktische informatie

 • Geschikt voor rolstoel

  • Er zijn gehandicaptenparkeerplaatsen aanwezig direct naast Uitspanning 't Peeske. Volg hiervoor de bewegwijzering;
  • De route gaat over halfverharde paden en wordt gemarkeerd met lichtgroene pijlen;
  • In de informatieruimte bij Uitspanning 't Peeske is een rolstoeltoegankelijk toilet, deze is buitenom bereikbaar;
  • Uitspanning 't Peeske is toegankelijk voor rolstoel en scootmobiel;
  • Speelnatuur van OERRR is toegankelijk voor kinderen met en zonder beperking.
 • Uitspanning 't Peeske

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes