Word lid
Fietsen

Fietsroute kronkelende kreken en koele kazematten, Zeeland

Fietsroute kronkelende kreken en koele kazematten, Zeeland

35.79 km

Waar

Zwaakse Weel

Fietsen

Fietsroute kronkelende kreken en koele kazematten, Zeeland

Fiets langs de mooiste plekjes in de Zak van Zuid-Beveland. Deze afwisselende fietsroute slingert zich door een lieflijk landschap van kronkeldijkjes, monumentale boerderijen, akkers en boomgaarden. Tijdens het fietsen kun je veel vogels zien die rondom de kreek wonen. Zo zweeft hier de bruine kiekendief regelmatig boven het riet.

Deze fietsroute laat je een gevarieerd landschap zien en een natuurlijke kreek. De kreek heeft brede, glooiende oevers met rietkragen en een moeras. Tijdens het fietsen kun je veel vogels zien die rondom de kreek wonen. Zo zweeft hier de bruine kiekendief regelmatig boven het riet.

Fort Ellewoutsdijk

Vanuit dit knusse, besloten krekenlandschap fiets je vervolgens met de zeewind in je haren langs de brede, drukbevaren Westerschelde naar het fameuze Fort Ellewoutsdijk. Het fort is zeker een bezoek waard, kijk hier voor de openingstijden.

Typisch Zeeuws

Let tijdens het fietsen op de originele, typisch Zeeuwse veerassen, zoals de witrik en het Zeeuwse melkschaap. Je kunt ook een kijkje nemen bij de Vlindertuin of uitblazen in een van de sfeervolle theetuinen langs de fietsroute.

Stap op de stoomtrein!

De fietsroute is ook mooi te combineren met een rit per stoomtrein vanuit Goes of Hoedekenskerke. Het treintje stopt onderweg bij de Zwaakse Weel. De fietsen mogen gratis mee aan boord.

Praktische informatie

Bereikbaarheid

  • START

Startpunt

Informatiepunt Zwaakse Weel: Toon op kaart

Aanrijdroute auto

Neem vanaf de A58 Bergen op Zoom - Middelburg afrit 35 naar ’s Gravenpolder. Je blijft de weg rond ’s-Gravenpolder volgen tot 60 meter voor de afslag Nisse, ga linksaf de Zwaakse Dijk op. Na ongeveer 800 m ligt het infopunt van Natuurmonumenten aan je linkerhand.

Aanrijdroute openbaar vervoer

Vanaf NS station Goes gaat bus 25 richting Baarland. Vanaf bushalte SGB is het ongeveer 15 minuten lopen naar het infopunt. Ook kan je een OV-fiets huren op station Goes. Je fietst dan in ongeveer 40 minuten naar het infopunt.

Of combineer je wandeling door de Zwaakse Weel met een rit in de ouderwetse stoomtrein Goes - Borsele (http://www.destoomtrein.nl/cms/index.php?show=PO0044LI).

De route

 Startpunt

Zwaakse Weel

Wat wij hier doen

De Zwake meer ruimte geven

Natuurmonumenten beheert de Zwaakse Weel al meer dan dertig jaar. Een belangrijk onderdeel van het gebied is de oude kreekloop van de Zwake. Deze willen we weer meer ruimte geven. Daarvoor kochten we de laatste 10 jaar, als onderdeel van de Ecologische Hoofdstructuur, steeds opnieuw hectares landbouwgrond die vrijkwamen. We richtten deze in met glooiende natuurvriendelijke oevers en kruidenrijke graslanden. Het algemene beheer van het gebied doen we graag samen met een actieve vrijwilligersgroep. Samen knotten, hooien, rasters repareren en nog veel meer. Lijkt je dit ook leuk? Help dan mee en meld je aan als vrijwilliger of help ons de natuur beschermen en word lid.

Help mee
35.79 km

Fietsroute kronkelende kreken en koele kazematten, Zeeland