Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Wandelen

Wandelroute Brunssummerheide, gezinsroute (geel)

Wandelen

Wandelroute Brunssummerheide, gezinsroute (geel)

Ontdek tijdens deze wandeling voor jong en oud allemaal leuke natuurweetjes en speur naar de boombeesten rond het restaurant.

Laat de kinderen speuren naar de paaltjes met een gele band.

De route

 Startpunt

1Boombeest

Hier zie je aan je rechterhand een houten beeld. Welk dier herkennen jullie hierin?Het is een libel of een waterjuffer, maar die lijken erg op elkaar. Het verschil is dat waterjuffers als ze stilzitten hun vleugels langs hun lijf hebben en libellen  houden hun vleugels dan nog gespreid.In en rond deze ontdekpoel kun je vaak allerlei beestjes vinden. In het voorjaar dikkopjes, die uitgroeien tot kikkers en soms zie je een hagedis. MierenhoopKijk ook eens wat verder bij de tweede boomstam. Daar is een grote hoop met dennennaalden en houtsnippers, waarmee de bosmier zijn huis, ook wel koepelnest genoemd, heeft gebouwd. Je ziet ze vast kruipen vooral als het een beetje mooi weer is. Als je goed kijkt zie je ze met takjes en naalden slepen en hoe langer je kijkt, hoe meer mieren je ziet. Er kunnen wel enkele honderdduizenden mieren in één hoop leven!De bosmier eet of eigenlijk drinkt luizenmelk en hij eet insecten, die hij meeneemt naar het nest.  Hij kan niet steken, maar wel bijten met zijn stevige kaken. Maar meestal verdedigt ie zich door mierenzuur te spuiten. Leg maar eens  hand vlak boven een paar mieren en ruik daarna aan je hand. Vaak (niet altijd) zal je hand dan wat zuur ruiken.Wist je dat het grootste deel van de mierenhoop onder de grond zit. Soms lopen de gangen wel 2 meter schuin de grond in. In de winter kun je niet veel mieren zien, want dan hebben ze de ingangen dicht gemaakt en zitten ze zelf  lekker warm onder de grond te wachten tot het weer warmer wordt. Loop nu verder over het asfaltpad.

2Nog een boombeest

Dit dier kennen we allemaal. Alhoewel, het zou naast een kikker ook een pad kunnen zijn! Want ook deze dieren lijken op elkaar. Een pad heeft meestal een wat ruwere huid. Als je een pad en kikker ziet voortbewegen, dan zie je meteen het verschil. Een kikker springt, terwijl een pad meer loopt dan springt. Een  kikker heeft lange achterpoten waarmee hij twintig keer zijn lichaamslengte kan springen.Hoe lang ben jij? En hoe ver zou je dan kunnen springen als jij een kikker was?Ga maar eens de heuvel af als een kikker. Zet je benen ver uit elkaar, buig je billen naar beneden en springen maar. In hoeveel sprongen zijn jullie beneden?

3Bramen

Hier groeien veel bramen en brandnetels en dat wil zeggen dat er veel voedsel (stikstof) in de grond zit. Zoveel dat bijna alles overwoekerd wordt door deze veelvraten, waardoor andere planten geen kans krijgen. Maar bramen en brandnetels zijn ook heel nuttig, want ze bieden door hun stekels en brandhaartjes een mooie schuilplek aan vogels, insecten en kleine zoogdieren.Aan het eind van de zomer groeien er bramen aan de struiken en dat is een lekkernij voor vogels, muizen en andere kleine dieren. Wij mensen vinden bramen ook wel lekker, maar pas op, pluk ze niet te laag want dan kunnen ze vervuild zijn met plas van een vos, waar lintwormen in kunnen zitten. VlinderparadijsIn brandnetels worden veel rupsen van vlinders geboren, want veel vlinders leggen hun eitjes in de brandnetel. Onder andere de atalanta heeft de brandnetel nodig om groot te worden. Zo'n plant die een vlinder nodig heeft, noem je de waardplant van de vlinder. Van de topjes van de brandnetel kun je ook heerlijke soep maken. Zoek thuis maar eens op hoe je dat moet doen. Maar wist je ook dat je van brandnetel heel sterk touw kunt maken? Daarvoor moet je vooral in het najaar brandnetel plukken. Wel met handschoenen aan, want de brandhaartjes op deze plant prikken behoorlijk! De blaadjes haal je ervan af en dan sla je de steel voorzichtig plat. Wanneer je nu het zachte merg verwijderd, houd je de buitenste nerven over. Als je die even laat drogen, kun je die in elkaar rollen en dan heb je een sterk touwtje...

4Holle boom

Bij deze asfaltweg staat een holle boom. Daar kun je met gemak helemaal in gaan staan. Toch leeft de boom nog, want kijk maar eens omhoog, dan zul  je vrijwel altijd nog blaadjes zien zitten.De sapstromen waar die hogere takken en blaadjes leven, zitten dus vlak onder de bast en niet in het midden van een boomstam. Daarom kan zelfs een holle boom als deze toch nog leven. Zie je ook wat voor soort boom dit is?

5Boompje wisselen

Bij deze picknickbank kun je even rusten, maar ook een leuk spelletje doen, bijvoorbeeld boompje wisselen.Iedereen op een na kiest een boom uit en gaat daarbij staan. Die overblijft is de tikker. Wie bij een van die bomen staat kan niet getikt worden. Het is nu de bedoeling dat je van boom gaat wisselen en dat de tikker een van jullie probeert te tikken. Wie getikt wordt is dan tikker en staat zijn boom af. Zo gaat het spelletje verder.Let op: de route gaat nu rechtdoor over het fietspad, maar ook door een hondenlosloopgebied. Wil je dat vermijden dan kun je hier links langs de slagboom lopen en even verder zie je dan weer een paaltje met een gele band. Daar vervolg je dan de route. Het volgende punt op de route kom je dan niet tegen.

6Welke naaldboom is dit?

Zie je die mooi gekronkelde naaldbomen? Die zijn zo geworden doordat de wind er flink tegenaan geblazen heeft toen ze klein waren en dus bogen hun takken alle kanten op.Ga ze maar eens van dichtbij bekijken. Het zijn mooie bomen om in te klimmen, maar pas op want er zit wel veel hars op en die plakt! De hars ruikt ook heel speciaal, ruik jij dat ook? Deze 'lijm' gebruikt een boom als pleister voor wondjes.Weten jullie ook of dit sparren of dennen zijn? En weet je hoe je dat kunt zien? En spar heeft naalden die alleen aan een takje staan: solo noemen ze dat met de S van spar. En bij een dennenboom staan steeds twee naalden op de tak. Duo, dus met de D van den. Een derde naaldboom is de lariks, daar past de L van legio bij, want zijn naalden groeien in een bosje bij elkaar. Wat voor bomen zijn dit? In deze bomen zitten vaak veel vogels, zoals gaaien. Zie je die hier ergens vliegen of zie je andere vogels?

7Heide

Hier zie je duidelijk waar de naam Brunssummerheide vandaan komt, want het plantje dat hier groeit is heide.Maar je ziet ook dat er tussen die heide ook jonge boompjes en hoog gras groeit. Als we niets doen, dan is hier straks geen heide meer, maar alleen gras en bos. Maar maaien met een grasmaaier kan hier niet. Daarom hebben we maaiers op vier poten: Schoonebeeker schapen die het gras opeten een aan de boompjes knabbelen. Misschien kom je de herder met zijn kudde wel tegen, maar als dat niet zo is kun je misschien toch wel sporen van schapen zien. Zie je bijvoorbeeld pootafdrukken? Keutels? Of zie je dat er aan de boompjes gegeten is? Kijk maar eens goed rond!

8Roofvogels

Vanaf deze plek kun je heel ver kijken en genieten van het uitzicht. Misschien zweeft er wel een buizerd door de lucht op zoek naar een lekker hapje. Wist je dat een buizerd acht keer beter ziet dan wij! Dus als hij hoog in de lucht zweeft, kan hij een klein muisje op de grond nog tussen de hei zien scharrelen en dan duikt ie daarop af.Wie van jullie kan ook heel goed kijken? Doe hier maar eens het  het spelletje ‘ik zie, ik zie wat jij niet ziet’  om dat te testen. Een van jullie neemt iets in gedachten wat je van hieraf kunt zien en beschrijft dan dan de kleur of de vorm. De anderen moeten raden wat hij of zij in gedachten had.

9Vliegden

Hier staat een mooie vliegden. Die heet zo, omdat een zaadje met de wind hier naartoe is  'gevlogen' en wortel heeft geschoten. Ook deze den is gekronkeld door de wind. De zaadjes van een den zitten in een dennenappel. Die liggen hier vast nog wel een paar op de grond. Voordat ze van de boom vallen, zitten ze twee jaar aan de boom.Muizen en eekhoorns vinden dennenappels een lekker hapje! Wie denk je dat van die twee het netste eet? Dat is de muis, want die knabbelt een denappel helemaal af en laat maar een klein puntje zitten. Een eekhoorn maakt vaak een warboel van dennenappel. Maar dat doen spechten bijvoorbeeld ook.WeervoorspellerJe mag best een gevallen dennenappel mee naar huis nemen. Hang hem daar aan een touwtje buiten als natuurlijke barometer. Bij nat weer gaat de appel dicht staan, bij droog weer staat ie juist open!

10Krekel of sprinkhaan

We zijn nu bijna weer terug en kunnen hier nog lekker spelen. In de zandbak en op de schommel. Maar even verder is ook een dierenkijkplek en een bijenstal waar je naartoe kunt.Op weg naar het parkeerterrein kom je ook nog langs het huttenbos waar je zelf een hut kunt bouwen. Maar kijk eerst eens naar het dier dat hier ligt. Welk dier is dit? Het is een krekel. Krekels maken net als sprinkhanen geluid door met hun vleugels over elkaar te wrijven. Krekels meestal ’s avonds, sprinkhanen overdag. Een krekel maakt een mooier, melodieuzer geluid dan de sprinkhaan, zijn geluid klinkt wat 'raspender'.VlindertuinTerug bij bezoekerscentrum zie je dat de vrijwilligers van Natuurmonumenten daar een vlindertuin aangelegd hebben. Met kleurrijke bloemen en planten proberen we vlinders lekker te maken, zodat wij kunnen genieten van hun gefladder. Binnen kun je zoekkaarten kopen waarmee je kunt ontdekken om welke vlinders en insecten het gaat.

logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.