Terug

Feest op het Polderpad – fietsroute over het Rotterdams platteland, start Buitenplaats De Tempel

Waar: Buitenplaats De Tempel

Polderpad Rotterdams platteland
41 minuten
8.11 km

Over de route

Het Kralingse Bos, de Rotte, het Park bij de Euromast. Rotterdam kent vele mooie groene plekken en daar is nu een bijgekomen! We noemen dit: het Rotterdams platteland. Wandel en fiets over het Polderpad langs poldersloten met bloemen, vlinders en vogels in de wei. Geniet van weidse uitzichten, met op de achtergrond altijd de skyline van jouw eigen wereldstad. Beleef jouw eigen platteland. Boer en boswachter heten je van harte welkom!

Beleef jouw eigen platteland bij de stad

Het is feest! Want Rotterdam, Lansingerland en Delft zijn een groot groengebied én prachtig fietspad rijker. Na jarenlange inzet van boswachters, boeren, vrijwilligers, gemeenten en organisaties is het Rotterdams platteland officieel klaar. Het gebied van 400 ha (600 voetbalvelden) is opnieuw ingericht voor natuur, landbouw en recreatie. Dat betekent dat vernieuwende vormen van landbouw hier samengaan met struinroutes, fietspaden én een plek voor vele soorten dieren en planten. Kortom: meer plek om te genieten, voor dier én mens.

Fiets het Polderpad

Het Polderpad is het nieuwe fietspad tussen de rivieren de Rotte en de Schie en verbindt de polders aan de noordkant van de stad met de Rotterdamse parken. Zo wordt het voor mensen uit de stad makkelijk om te genieten van het eigen platteland. Speciaal voor de opening van het Rotterdams platteland nemen de boswachters van Natuurmonumenten je mee met deze fietsroute langs het Polderpad. Onderweg kom je QR-codes tegen, scan deze voor filmpjes met een boer, boswachter, landschapsarchitect, Herenboer, of weidevogelteller. Zij vertellen je alles over dit bijzondere eeuwenoude cultuurlandschap vlakbij de stad.

Deze fietsroute start bij Buitenplaats De Tempel. Begin je liever vanuit Beheerboerderij Schiebroekse Polder? Kijk hier voor de route!

Herfstvakantie op het Rotterdams platteland

Dat is nog niet alles! In de herfstvakantie organiseert eigenaar van het gebied Gemeente Rotterdam samen met Natuurmonumenten en de gebruikers van de polders tal van rondleidingen en activiteiten.

Benieuwd wat er allemaal te doen is? Kijk hier voor alle activiteiten langs het Polderpad.

Waar kun je starten

Buitenplaats De Tempel
Startpunt

Entree Buitenplaats De Tempel

Wat kom je onderweg tegen?

Buitenplaats de Tempel
Vrijwillige boswachters heten je welkom op De Tempel
Buitenplaats De Tempel

1. Start: Buitenplaats De Tempel

Wat ontzettend leuk dat je deze route gaat fietsen. We starten bij Buitenplaats De Tempel. Het park is eigendom van gemeente Rotterdam en het groen is in beheer bij de boswachters van Natuurmonumenten. Samen met het naastgelegen Nieuw Rhodenrijs is dit een van de laatst bewaarde buitenplaatsen aan de rand van Rotterdam-Overschie. Vroeger ging men hiernaartoe om de onrustige stad te ontvluchten. Ook nu ben je hier welkom om bij te komen van de drukte van alledag. Dwaal over de eeuwenoude lanen met haar vergezichten en over romantische, slingerende paden. Wandel langs de stinsencirkel, de geometrische vijvers en statige beelden. Onderweg kom je langs een theekoepel en het koetshuis met naastgelegen boomgaard. Bijzonder aan De Tempel is dat hier drie eeuwen tuinstijlen naast elkaar bewaard zijn gebleven. Je wandelt hier dus echt door de tijd.

Wil je meer over Buitenplaats De Tempel weten? Scan de QR-code voor het verhaal van tuinbaas bij Natuurmonumenten Maarten Vos! 

Of bekijk de video hier >

Polderpad
Chris Vemer met Arie van den Berg Polderpad
Chris Vemer Polderpad

2. Uitkijksofa aan de Tempelweg

Dit uitkijkpunt noemen we de uitkijksofa. Hier kun je lekker even zitten en wegdromen. De uitkijksofa is onderdeel van het Polderpad en bevindt zich als het ware aan de start van dit fietspad aan de Schiekant. Het Polderpad is een nieuw fietspad tussen de rivieren de Rotte en de Schie en verbindt de stadsparken met alle pareltjes op het Rotterdams platteland.

Tijdens de routes ontdek je bijzondere verhalen van boeren, experts en historici uit de polder. Je ziet vogels, vee, boerderijen met monumentale bomen, hoge vaarten, dijken en gemalen. Wist je dat er in totaal zes verschillende Polderpadroutes zijn? Allemaal ingesproken door presentator Chris Vemer (Radio Rijnmond). In de route-app van Natuurmonumenten staan alle fietsroutes over dit fietspad. En kijk op www.polderpad.nl voor alle verhalen. Er is genoeg te beleven op het Rotterdams platteland!

Catherine Visser is landschapsarchitect bij DaF Architecten en vertelt meer in de video over deze plek.

Of bekijk de video hier >

Boer Jan-Dirk Rodenburg Polder Schieveen
Polderpad door Polder Schieveen

3. Polder Schieveen

Je staat hier in de grootste open polder van Rotterdam: Polder Schieveen. Vanuit de polder heb je een prachtig uitzicht op skyline van Rotterdam. De stad is nooit ver weg. Tegelijkertijd ontdek je hier het oer-Hollandse Rotterdams platteland met hoge dijken en rivieren, grazende koeien, boerderijen en zingende vogels.

Om te zorgen dat weidevogels zich weer thuis zouden voelen in Polder Schieveen, kan het waterpeil in het broedseizoen omhoog gezet worden. Het Hoogheemraadschap van Delfland en de gemeente Rotterdam hebben de waterhuishouding in de polder helemaal aangepast. Vanaf nu wordt elk jaar op 1 maart het water in een deel van de polder hoger gezet. Het bodemleven kruipt omhoog, wat zorgt dat het beschikbaar komt als voedsel voor de volwassen vogels. En door het vocht in de bodem is deze kouder, groeit het gras minder snel en krijgen andere kruiden en bloemen een kans om zich te vestigen. Meer bloemen trekt meer insecten aan, dat dan weer voedsel is voor de kuikens. Na het broedseizoen gaat het waterpeil in de weidevogelkern weer omlaag, zodat de boeren die het land pachten, weer met hun machines het land op kunnen.

Boer Jan-Dirk Rodenburg is een van de boeren in Polder Schieveen. Scan de QR-code voor zijn verhaal!

Of bekijk de video hier >

Meer routes in de buurt

Polder Noord-Kethel

Erfgoedroute Polder Noord-Kethel, Rotterdams platteland

Natuurwerkdag: Landgoed de Tempel, Oud-Overschie

Lange historische polderwandeling vanaf Buitenplaats De Tempel, tussen Rotterdam en Delft

Polderwandeling theekoepen Buitenplaats De Tempel

Wandelroute over Buitenplaats de Tempel, Rotterdam

Polder Noord-Kethel

Erfgoedroute Polder Noord-Kethel in het broedseizoen (1 mrt tot 1 juli), Rotterdams platteland

Natuurwerkdag: Landgoed de Tempel, Oud-Overschie

Lange historische polderwandeling tussen Rotterdam en Delft in het broedseizoen (15 mrt tot 15 juni)

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Excursie buitenplaats De Tempel Rotterdam Overschie
Nog 12 plekken beschikbaar!

Ga mee op tijdreis op Buitenplaats De Tempel in Rotterdam

  • zo 26 feb, 11:00
  • Buitenplaats De Tempel
  • 30% ledenkorting
Bekijk de agenda
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.