Wandelen

Wandelroute herten spotten in het Deelerwoud, Veluwe

Wandelen

Wandelroute herten spotten in het Deelerwoud, Veluwe

Maak een afwisselende wandeling door uitgestrekte bossen en heidevelden in natuurgebied Deelerwoud en geniet onderweg van edelherten en damherten. Ook Schotse hooglanders en wilde zwijnen kun je hier tegenkomen. Verrekijker aanbevolen! Het Deelerwoud heeft alles wat de Veluwe aantrekkelijk maakt: uitgestrekte bossen en eindeloze heidevelden in een glooiend landschap, waar je heerlijk kunt wandelen. En: de herten en zwijnen hebben hier rust. Het moet raar lopen wil je deze prachtige dieren tijdens je wandeling niet zien.

Volg de blauwe pijlen.

Bronstperiode

Let op: in de periode van de edelhertenbronst, tussen 15 september en 15 oktober, zijn de routes in het Deelerwoud voor een deel niet toegankelijk tussen 16.00 's middags en 10.00 uur 's ochtends. Dit wordt in het gebied aangegeven met borden. Op sommige plekken zijn bij de afgesloten gedeeltes bankjes geplaatst waar je tot zonsondergang kunt genieten van de hertenbronst.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

    Parkeerplaats Herberg De Woeste Hoeve
  • Neem op de A50 tussen Arnhem en Apeldoorn afrit 22, Hoenderloo en rijdt daarna in zuidelijke richting op de Oude Arnhemseweg. Voorbij restaurant Woeste Hoeve in een scherpe bocht vind je de parkeerplaats aan de rechterkant van de weg.

De route

 Startpunt

1Schotse hooglanders

De Schotse hooglanders zijn onze natuurlijke grasmaaiers. Ze grazen veel veel gras en voorkomen dat de heide dichtgroeit met bomen. Blijf op enige afstand (minimaal 25 meter), vooral als er kalfjes zijn.

Schotse hooglanders
Schotse hooglanders

2Herten

In 2001 is het afschot van edelherten en damherten in het Deelerwoud beëindigd. De dieren zijn minder schuw en zijn ook gewoon weer overdag actief.  De kans dat je deze dieren tijdens je wandeling ziet, is dan ook behoorlijk groot. Ook op wilde zwijnen wordt niet meer gejaagd.

Herten
Herten

3Zes reptielen

In dit gebied leven zes reptielen: zandhagedis, adder, ringslang, gladde slang, levendbarende hagedis en hazelworm. Op warme dagen scharrelt de felgroene zandhagedis graag langs de wandelpaden.

Zes reptielen
Zes reptielen

4Vogels van bos en hei

Als je een vogeltje recht omhoog ziet vliegen, terwijl hij een mooi riedeltje zingt, dan is dat de veldleeuwerik. Op de hei leven verder bijzondere vogels zoals nachtzwaluw en roodborsttapuit. In het bos leeft de zwarte specht. En met wat geluk, hoor je ook de schorre bastonen van de raaf.

Vogels van bos en hei
Vogels van bos en hei

5Lebret's Hoeve

Deze boerderij is in 1860 gebouwd en herinnert aan de tijden dat boeren landerijen bewerkten in het Deelerwoud. Inmiddels heeft de natuur het voor het zeggen. De boerderij is aangewezen als monument.

Lebret's Hoeve
Lebret's Hoeve

6Eindpunt

Je bent bijna bij het eindpunt van de route. We hopen dat je fijn gewandeld hebt. Kijk voor meer mooie routes elders op deze site of download gratis onze route app.

logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.