Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute herten spotten in het Deelerwoud, Veluwe

Waar: Deelerwoud

Wandelroute herten spotten in het Deelerwoud, Veluwe
2 uur 39
8 km

Over de route

Maak een afwisselende wandeling door uitgestrekte bossen en heidevelden in natuurgebied Deelerwoud en geniet onderweg van edelherten en damherten. Ook Schotse hooglanders en wilde zwijnen kun je hier tegenkomen. Verrekijker aanbevolen! Het Deelerwoud heeft alles wat de Veluwe aantrekkelijk maakt: uitgestrekte bossen en eindeloze heidevelden in een glooiend landschap, waar je heerlijk kunt wandelen. En: de herten en zwijnen hebben hier rust. Het moet raar lopen wil je deze prachtige dieren tijdens je wandeling niet zien.

Volg de blauwe pijlen.

Bronstperiode

Let op: in de periode van de edelhertenbronst, tussen 15 september en 15 oktober, zijn de routes in het Deelerwoud voor een deel niet toegankelijk tussen 16.00 's middags en 10.00 uur 's ochtends. Dit wordt in het gebied aangegeven met borden. Op sommige plekken zijn bij de afgesloten gedeeltes bankjes geplaatst waar je tot zonsondergang kunt genieten van de hertenbronst.

Waar kun je starten

Edelherten in het Deelerwoud
Startpunt

Parkeerplaats Herberg De Woeste Hoeve

Wat kom je onderweg tegen?

Schotse hooglanders

1. Schotse hooglanders

De Schotse hooglanders zijn onze natuurlijke grasmaaiers. Ze grazen veel veel gras en voorkomen dat de heide dichtgroeit met bomen. Blijf op enige afstand (minimaal 25 meter), vooral als er kalfjes zijn.

Herten

2. Herten

De kans dat je damherten en edelherten ziet in het relatief rustige Deelerwoud, is behoorlijk groot. Blijf op de paden, maak niet te veel lawaai en kijk goed links en rechts van het pad!

Zes reptielen

3. Zes reptielen

In dit gebied leven zes reptielen: zandhagedis, adder, ringslang, gladde slang, levendbarende hagedis en hazelworm. Op warme dagen scharrelt de felgroene zandhagedis graag langs de wandelpaden.