Ga direct naar inhoud
Kamermuziekfestival

NMF Kamermuziekfestival: Geniet van een high Tea en muziek van het Felix Quartet op Fort Nigtevecht

 • Geschikt voor rolstoel

NMF Kamermuziekfestival: Geniet van een high Tea en muziek van het Felix Quartet op Fort Nigtevecht

Waar

Fort bij Nigtevecht

Vertrekpunt

Kosten

Volwassen
 • Normaal€ 45,00
 • Ledenprijs€ 37,50
Activiteit

NMF Kamermuziekfestival: Geniet van een high Tea en muziek van het Felix Quartet op Fort Nigtevecht

In het monumentale fort, Unesco Werelderfgoed, klinkt vandaag een cultureel monument: het Achtste strijkkwartet van Ludwig van Beethoven. Dit kwartet, samen met twee andere, waren besteld door de Russische prins en diplomaat Andrej Razoemovski. Hij droeg bij aan de totstandkoming van het Verdrag van Wenen (1815). Als compliment voor hem als mecenas, verwerkte Beethoven Russische melodieën in de muziek. In het Allegretto ("Maggiore – Thème russe") klinkt een thema dat ook terugkomt in muziek van Arensky, Mussorgsky, Tsjaikovski en Rachmaninoff. Het stuk heeft het "appassionata" van Beethoven zeker in zich, driftig en donker. Daarna klinkt het kortste strijkkwartet van Dmitri Sjostakovitsj. Het is een 'in memoriam' aan zijn vrouw Nina. Het werk eindigt verstild, morendo. In de stilte van het fort.

De vier jonge, ambitieuze en gepassioneerde musici van het Felix Quartet vonden elkaar in hun gemeenschappelijk liefde voor kamermuziek, tijdens de lockdownperiode. Samen creëren zij een unieke stem in de kamermuziek met hun virtuoze, intieme en vurige spel. Michiel heeft momenteel een Lotte-strijkstok in bruikleen van het NMF. Liesbeth een Grütter-strijkstok.

Programma

Felix Quartet

 • Caspar Horsch, viool
 • Marlene Dijkstra, viool
 • Michiel Wittink, altviool
 • Liesbeth Bosboom, cello

"Triomf en tragedie"

L. van Beethoven: Strijkkwartet nr. 8 in e, op. 59 nr. 2 "Razoemovski"
I. Allegro
II. Molto adagio
III. Allegretto
IV. Finale. Presto

D. Sjostakovitsj: Strijkkwartet nr. 7 in fis, op. 108
I. Allegretto
II. Lento
III. Allegro - Allegretto

Het concert is gecombineerd met een High Tea en een rondleiding:

 • 13:00 uur High Tea
 • 14:00 uur Rondleiding
 • 15:00 uur Start Concert

Stelling van Amsterdam

Samen met 45 andere forten, batterijen, dammen en sluizen vormt Fort bij Nigtevecht de Stelling van Amsterdam. Deze 135 km lange verdedigingslinie moest de hoofdstad Amsterdam tegen de vijand beschermen. Fort bij Nigtevecht ligt verscholen in het groen aan het Amsterdam-Rijnkanaal. Grote delen van het in 1892 gebouwde fort zijn nog intact, zoals de batterijen, liniedijk en de hefkoepels. Om dit fort duurzaam voor de toekomst te behouden, krijgt dit fort de bestemming van vergaderlocatie en pleisterplek voor lokale ondernemers. Geniet voor het concert van een heerlijke High Tea. Daarna is het mogelijk een korte wandeling in en over het fort te maken met uitleg van een fortengids.

Praktische informatie

 • Het kan frisjes zijn in het fort. Denk aan warme kleding of een sjaal.
 • Consumpties (koffie, thee, wijn en bier) verkrijgbaar tegen contante betaling.
 • De locatie is toegankelijk voor mindervaliden.

NMF Kamermuziekfestival bij Natuurmonumenten

Op 6, 7 & 8 oktober 2023 organiseren Natuurmonumenten en het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds de vierde editie van het NMF Kamermuziekfestival bij Natuurmonumenten. Tijdens dit weekend kun je op 17 cultuurhistorische locaties van Natuurmonumenten komen genieten van kamermuziek, uitgevoerd door bekende musici en bevlogen talenten met instrumenten van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. Bekijk hier alle locaties en data.

Kortingscode invoeren

Leden van Natuurmonumenten en donateurs van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds krijgen korting op de concerten. NMF-donateurs kiezen tijdens de bestelprocedure voor 'Boek direct' en vul bij stap 3 je promocode in. Deze promocode geeft recht op 30% korting op de prijs van 1 ticket. (exclusief horeca-arrangement) 

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid