Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Wandelen

Sjaasbergergank

Sjaasbergergank

0
Waar

Genhoes

Vertrekpunt

    Geuldal en Genhoes, Schaelsberg, De Kluis

    Molenweg 26305 PT Schin op Geul

Kosten
Volwassen
  • NormaalGratis
Activiteit

Sjaasbergergank

Mini bedevaart

Zondag 28 juni organiseert buurtvereniging Walem voor de 220ste keer de Sjaasbergergank. De processie (gank) start om 9.30 uur vanaf het kruispunt Walem/ Kleineweg. De processiegangers lopen achter de Schutterij Jonge & Oude Nobele (Valkenburg) aan naar de kluis. Om 10.00 uur begint de openluchtmis onder de bomen naast de kluis. Mannenkoor Geulklank verzorgt de muzikale begeleiding. Aansluitend is de Leonardskermis waar het met koffie en vlaai in de buitenlucht goed toeven is. In het midden van dit alles ligt de kluis, de voormalige kluizenaarswoning en religieus monument die deze dag ook te bezoeken is.

De Kluis op landgoed Genhoes

De voormalige kluizenaarswoning, waar van 1688 tot 1930 achtereenvolgens 16 kluizenaars hebben gewoond, wordt beheerd door de stichting Sjaasbergergank.  De vrijwilligers zorgen voor het onderhoud van deze gebouwen en de openstelling van de kluis. De kluis ligt op landgoed Genhoes, Natuurmonumenten is sinds 1955 eigenaar ervan. Dit was de eerste aankoop van Natuurmonumenten in Zuid-Limburg. De aankoop van Genhoes geschiedde tijdens een veiling onder andere met geld uit de erfenis van P.G. van Tienhoven. Stichting de Sjaasbergergank beheert sinds 1977 de kluis, de kruiswegstaties, de Drie Beeldjes bij de Geul en de Sint Jansboskapel.

Praktisch

* Kom op tijd dan heb je nog een zitplaats

* Parkeren in Walem of in Valkenburg, via de Geul te voet bordjes kluis volgen

* Koffie, vlaai, bier is tegen contante betaling verkrijgbaar; entree is gratis

* Er zijn ook activiteiten voor de kinderen

* Wandelschoenen zijn aan te raden

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

logo