Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Sint Jansboskapel

Veel veldkruisen en kapellen staan op een kruising of tweesprong: de reiziger moet kiezen hoe hij zijn levensweg vervolgt.

Sint Jansboskapel

Sint-Jansboskapel

Limburgser kan het bijna niet: een wegkapel uit mergelsteen met op de achtergrond de hellingen van het Gerendal.

Kapelletjes en wegkruisen horen bij het Zuid-Nederlandse landschap. Na de reformatie blijft het grootste deel van de bevolking hier katholiek. De traditie om wegkruisen en -kapellen te plaatsen blijft dan ook in stand. De kapel is gebouwd in opdracht van de bewoners van kasteel Genhoes en werd ook wel Genhoeskapel genoemd. De kapel heeft versieringen in neogotische stijl: twee pinakels op de hoeken en bloemmotieven in reliëf. Binnen is een kruis aangebracht met klaverbladvormige uiteinden, ook van mergel.

Sint-Jansboskapel

Op het altaar staat een Mariabeeld. De kapel dient al lange tijd als rustaltaar tijdens de jaarlijkse Sacramentsprocessie die door het Gerendal voert.

Vaak staan dit soort monumenten op kruisingen of tweesprongen. Dit heeft een symbolische betekenis: zoals de reiziger moet kiezen langs welk pad hij zijn weg vervolgt, moet hij ook kiezen voor een al dan niet godvruchtig leven.

Kardinaalsmuts

Kardinaalsmuts

Bij deze kapel is meer symboliek te vinden. Zo staan er achter het gebouwtje drie kardinaalsmutsen. Het getal drie verwijst naar de Heilige Drievuldigheid. De vrucht van deze struik is rozerood en lijkt sprekend op de hoed van de katholieke geestelijken.

  • Bouwjaar: 1915
  • Architect: Onbekend

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

logo