Op zoek naar de nachtzwaluw

Op zoek naar de nachtzwaluw

Waar

Heumensoord

Vertrekpunt

Kosten

Volwassen
  • Normaal€ 12,50
  • Ledenprijs€ 8,75

Volgeboekt

Activiteit

Op zoek naar de nachtzwaluw

Ga mee met de boswachter op zoek naar de mysterieuze nachtzwaluw in Heumensoord.

Net onder Nijmegen ligt Heumensoord, een afwisselend gebied met statige lanen, droge heide en eindeloze bossen. Het is er allemaal. Overdag tijdens een wandeling is er vanalles te zien, maar ook ’s avonds komt het bos tot leven.

In dit gebied zo dicht bij de stad maken we een avondwandeling. We genieten van het landschap, de vogels en planten. Zaklamp is niet nodig, want onze ogen wennen aan het licht in het bos. We gaan op zoek naar de nachtzwaluw. Overdag laat deze mystieke nachtvogel zich niet zien, maar 's avonds worden ze heel actief. Deze vogel laat zijn typische ratelende zang alleen maar horen zodra de duisternis valt. Een geluid om nooit te vergeten. Deze lange-afstandstrekker overwintert diep in Afrika en arriveert pas in mei om een territorium op de heide in te palmen. Op kapvlaktes, langs bosranden en overal waar verspreide bomen in de heide voorkomen, kan je bij het invallen van de duisternis zijn ratelende zang horen.

De mysterieuze nachtzwaluw broedt op de grond en is perfect gecamoufleerd. Maar kort na zonsondergang kunnen we het mannetje waarnemen, als hij liggend op een tak zijn deuntje afratelt of vliegend in het halfduister achter nachtvlinders aan zit. Ze vangen met grote opengesperde bekken insecten uit de lucht en zijn geruisloze manier van vliegen is heel speciaal. Tijdens deze tocht is dat ook goed te zien. We zullen vast en zeker ook nog andere nachtdieren tegenkomen als vleermuizen of we horen een bosuil.

Praktische informatie

De boswachter van Natuurmonumenten neemt je om 20:30 uur mee vanaf de parkeerplaats naast het zweefvliegveld bij het bruggetje, tegenover de Groesbeekseweg 57 in Malden. Graag een kwartier van tevoren aanwezig. De wandeling duurt tot ongeveer 22.30 uur. Er kunnen maximaal 10 mensen mee. Wil je ook mee? Meld je dan aan! Kinderen mogen mee, maar moeten wel muisstil zijn. Voor deze activiteit is vooraf inschrijven noodzakelijk!

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

logo