Wandelen

Bos & heideroute in Heumensoord

Wandelen

Bos & heideroute in Heumensoord

De Bos & Heideroute is een gevarieerde rondwandeling door Heumensoord op een steenworp afstand van Nijmegen en Malden.

TIP: Deze route is goed zonder kaart te lopen; je volgt de rode pijltjes.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

    Parkeerplaats Beukenlaan
  • Beukenlaan, Nijmegen (GD)
  • Facebook
  • Je vindt Heumensoord aan de zuidkant van Nijmegen; rijd via de Heyendaalseweg of de Sint Annastraat via de Scheidingsweg naar de parkeerplaats aan de Beukenlaan.

De route

 Startpunt

1Begrazing met schaapskudde

Delen van Heumensoord worden begraasd door een kudde schapen. Bijvoorbeeld de heidevelden die je hier ziet, maar ook het terrein waar tijdens de Vierdaagse de militairen verblijven, en het zweefvliegveld in het zuidelijk deel van Heumensoord. Van april tot oktober kun je de kudde regelmatig op Heumensoord tegenkomen. Het zijn Kempische heideschapen. De schapen zorgen ervoor dat de heide in stand gehouden wordt en dat er natuurlijke overgangsgebieden zijn van de heide naar het bos eromheen. De schaapskudde trekt met de herder niet alleen rond op Heumensoord, maar ook in een aantal andere Nijmeegse bosgebieden in de omgeving.

Begrazing met schaapskudde
Begrazing met schaapskudde
Begrazing met schaapskudde
Begrazing met schaapskudde

2Militair Vierdaagsekamp

Ieder jaar in de derde week van juli biedt Heumensoord onderdak aan meer dan 5.000 militairen uit binnen- en buitenland. Ten zuidoosten van de plek waar je nu staat, waar tijdelijk - tot 1 juni 2016 - een vluchtelingenopvang is gevestigd, staat dan het militaire kampement tijdens de jaarlijkse Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen Nijmegen, kortweg de Vierdaagse. Het terrein verandert in een soort militair dorp, met grote onderkomens voorzien van electriciteit, zo'n 240 douches, 400 urinoirs en toiletten. Het kamp wordt opgebouwd en beheerd door Defensie en goed beveiligd met een omheining en bewaking. De geschiedenis van kamp Heumensoord gaat al meer dan vijftig jaar terug. Militairen uit allerlei landen lopen in zogenaamde detachementen van ten minste 11 man. Vier dagen achter elkaar, van dinsdag tot en met vrijdag, lopen zij veertig kilometer van en naar Heumensoord, met een bepakking van 10 kilo. De Vierdaagse van Nijmegen is een wereldberoemd wandelevenement met een lange historie. In 2016 wordt de 100e editie georganiseerd. Het totaal aantal deelnemers van de Vierdaagse, militairen en burgers, bedraagt tegenwoordig zo'n 45.000.

Militair Vierdaagsekamp
Militair Vierdaagsekamp
Militair Vierdaagsekamp
Militair Vierdaagsekamp
Militair Vierdaagsekamp
Militair Vierdaagsekamp

3Romeinse wachttoren

Je staat bij een archeologisch monument: de resten van een Romeinse wachtpost uit de 3e eeuw. Deze maakte deel uit van een keten van wachtposten aan de grens van het Romeinse rijk. De Romeinen gaven berichten door met behulp van fakkels en vlaggen. De wachtpost in Heumensoord was van hout, ongeveer 20 bij 20 meter groot en bedekt met dakpannen. Het gebouw was uitgerust met een uitkijktoren van zo'n acht meter hoog. De wachtpost lag aan de belangrijke weg van Nijmegen naar Maastricht en Tongeren, de Romeinse voorloper van de A73. De weg volgde een kaarsrechte lijn van Nijmegen naar de Maasovergang bij Mook. De wachtpost was zo aangelegd dat men vanuit de toren zowel het laat-Romeinse fort van Nijmegen (op het Valkhof) als Cuijk kon zien liggen. Tegenwoordig is het terrein van de wachtpost afgedekt met gaas en zand om het te beschermen tegen schatgravers: metaaldetectoren slaan voortaan helemaal op hol. De grachten zijn weer zichtbaar gemaakt in het landschap. Ben je geïnteresseerd in de Romeinse geschiedenis van Nijmegen en omgeving, bezoek dan museum het Valkhof in de stad.

Romeinse wachttoren
Romeinse wachttoren
Romeinse wachttoren
Romeinse wachttoren

4Waterwingebied

Natuurgebied Heumensoord beslaat in totaal zo'n 500 hectare bos en heide. Waterbedrijf Vitens heeft daarvan 200 hectare in eigendom, de rest is van de gemeente Nijmegen. Waterbedrijf Vitens ontwikkelt en beheert putten, kabels en leidingen en andere voorzieningen die voor de drinkwater noodzakelijk zijn. Het bedrijf voert de werkzaamheden uit met zorg voor de aanwezige natuurwaarden. Natuurmonumenten verzorgt het beheer van het natuurgebied. Delen van Heumensoord, rondom het pompstation van Vitens aan de Scheidingsweg en het bosgebied ten noorden van het zweefvliegveld, zijn in gebruik als waterwingebied. Zo'n 150.000 mensen uit Nijmegen, Heumen, Groesbeek, Ubbergen en Millingen aan de Rijn gebruiken drinkwater uit Heumensoord en de nabijgelegen Muntberg.

Waterwingebied
Waterwingebied
Waterwingebied
Waterwingebied

5Hardlooppad

Hardlopers kunnen hier rondjes rennen van een kleine 3 kilometer, voor de zogenaamde Coopertest, een test waarmee je kunt meten hoe het met je conditie gesteld is. De bedoeling is om in exact 12 minuten een zo groot mogelijke afstand af te leggen. Op internet kun je verschillende tabellen vinden waarin je kunt opzoeken hoe goed je conditie is. Dit hangt onder meer af van je geslacht en leeftijd. Vrouwen die van hardlopen houden, kunnen ieder jaar eind mei meedoen aan de Marikenloop. Een populaire hardloopwedstrijd voor meisjes en vrouwen, die grotendeels door Heumensoord gaat. Je kunt kiezen uit 5 of 10 km. 

Hardlooppad
Hardlooppad

6Einde van de route

Je bent weer terug bij het startpunt van de route. We hopen dat je met plezier hebt gewandeld op Heumensoord! Voor meer leuke routes, kijk verder op deze site of download de gratis routeapp.

logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.