Ga direct naar inhoud
Nieuws

Beerze, de blauwe motor van de Kampina

21 juni 2022 | Irma de Potter

Tegenwoordig slingert de Beerze weer over zijn gehele lengte door natuurgebied Kampina. Het is de levensader voor de bijzondere beekdalnatuur, die afhankelijk is van voldoende water van goede kwaliteit. Dankzij een groot herstelproject uitgevoerd door waterschap de Dommel, Natuurmonumenten en de provincie Noord-Brabant is natte natuurparel Kampina beter bestand tegen de weersextremen in de toekomst. Droogte en extreem hoge waterafvoer kunnen beter worden opgevangen in het gebied. De zeldzame blauwgraslanden langs de Beerze zijn beter beschermd nu de blauwe motor weer soepeler loopt.

Ijsvogel

Natte natuurparelproject

Wil je meer lezen over alle maatregelen die zijn genomen om de natte natuurparel te herstellen, kijk dan op de website van het project. In het filmpje hieronder zie je mooie beelden uit het beekdal op de Kampina en wordt het belang van voldoende en schoon water voor de natuur benadrukt. 

 

De blauwe motor van de Kampina

Stop de watercrisis!

Het water in de Beerze is nu beter dan voorheen, maar in Nederland scoren we van heel Europa nog steeds het slechts op het gebied van waterkwaliteit. En dat is een ramp voor de natuur én voor ons. Teken daarom nu de petitie voor voldoende en schoon water!

Wandelen door het beekdal op Banisveld

Wil je de natuur in het beekdal van de Beerze zelf beleven, wandel dan de route door Banisveld. 

Irma de Potter
Irma de Potter