Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Wandelen

Groene wandelroute 5 km Hackfort, vlakbij Vorden

Wandelen

Groene wandelroute 5 km Hackfort, vlakbij Vorden

De groene route op Hackfort biedt een korte wandeling vol variatie: je komt onder meer een eeuwenoud landgoed met kasteel, moestuin en watermolen tegen.

Een prachtige wandeling door een typisch Achterhoeks landschap. Op landgoed Hackfort vind je nog eeuwenoude en door houtwallen omgeven akkers, hakhoutbosjes, poelen en historische boerderijen. Bezoek de watermolen, de kasteeltuin en kom even heerlijk bij in de Keuken van Hackfort, een brasserie in het gerestaureerde koetshuis.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

    Parkeerplaats Baakseweg
  • Baakseweg 8, 7251 RH Vorden (GD)
  • 0575 55 55 60
  • Rijd vanuit Zutphen via de N319 richting Winterswijk/Doetinchem. Ga op de rotonde rechtsaf en na 1,5 km naar links. Parkeerplaats Hackfort is tegenover ingang oprijlaan Baakseweg 5.

Praktisch

De route

 Startpunt

1Dorsmolenhuisje

Direct naast de parkeerplaats zie je een klein gebouw, het is een zogenaamd dorsmolenhuisje; stalling voor de dorsmolen van de boerencoöperatie.Op zondag kun je een kijkje nemen in de pas gerestaureerde schuur.Volg vanaf de parkeerplaats de groene pijltjes richting het koetshuis. Je wandelt door het parkbos, langs de molenkolk tot aan de watermolen.

2Watermolen

Iedere zaterdag is de watermolen in bedrijf. Meestal voor het malen van graan, maar de molenaars kunnen de molen ook ombouwen om brandhout te zagen. De molen werkt op kracht van het water uit de Baakse beek.

Watermolen
Watermolen

3Kasteel Hackfort

Voorbij de watermolen zie je links het imposante kasteel Hackfort. In 1400 stond hier al een huis tot ‘Hacforden’, compleet met voorburcht en slotgracht. Het huidige kasteel is van later datum. In het gebouw rechts van het kasteel bevonden zich vroeger de tuinmanswoning, oranjerie en het koetshuis. Het kasteel is particulier bewoond en daarom niet toegankelijk.

Kasteel Hackfort
Kasteel Hackfort

4Koetshuis / Keuken van Hackfort

Het koetshuis is dat wel. Hier huist nu brasserie de Keuken van Hackfort, waar je terecht kunt voor een heerlijke maaltijd of tussendoortje, gemaakt van ecologische producten.

Koetshuis / Keuken van Hackfort
Koetshuis / Keuken van Hackfort

5Hof van Hackfort

Naast het koetshuis ligt de Hof van Hackfort, de moestuin waar vroeger al groentes, fruit en bloemen werden geteeld voor de kasteelbewoners. Een groot deel van de opbrengst van de tuin blijft nog altijd op het landgoed; het komt rechtstreeks op tafel in de Keuken van Hackfort. De tuin is dagelijks te bezichtigen. Een groep vrijwilligers onderhoudt de tuin en is woensdags aanwezig.Kom na je bezoek aan de Hof of Keuken terug bij het informatiepaneel, hier buigt de route af.Direct aan je rechterhand, langs de oprit, zie je een grote beuk met een wel heel bijzondere vorm. Als je hem ontdekt zie je ook waarom hij de ‘olifantsboom’ wordt genoemd.Iets verderop buigt de route af naar links en loop je langs het vijvertheater.In de zomer organiseert Natuurmonumenten hier regelmatig concerten. Je passeert de tuinschuur en daarna de boomgaard. In 2005 plantte Natuurmonumenten hier 55 appel - en perenbomen aan van oudhollandse, streekeigen rassen.

Hof van Hackfort
Hof van Hackfort

6Boerenland

Voorbij de boomgaard loop je langs een meidoornhaag, met zijn dorens in wezen een voorloper van prikkeldraad. Nog altijd vinden veel kleine vogels er een veilige plek om te nestelen. Je loopt nu langs de akkers en weiden van de boerderijen die vroeger eigendom waren van de kasteelheer. De pacht moesten de boeren soms in natura betalen. Natuurmonumenten verpacht een groot deel van de akkers en weiden van Hackfort aan biologisch werkende boeren.Vervolg de route langs de klinkerweg en sla links af.

Boerenland
Boerenland

7Hakhout

Aan je rechterhand ligt een bosje met voornamelijk eiken en beuken. Eeuwenlang leverden dergelijke bosjes het broodnodige stookhout voor de bewoners van het landgoed. Natuurmonumenten voert op een aantal locaties weer het voormalige hakhoutbeheer uit.

8Rabatten

Aan je linkerhand passeer je een poel en weer een bosje. Als je goed kijkt zie je dat de bomen op richels, zogenaamde rabatten staan. De goten tussen de richels voeren het water af en zo kon men vroeger toch bomen laten groeien op natte gronden.

9Paarse pracht

Waar het pad afbuigt van een klinkerweg zie je rechts een vochtig weiland. In het voorjaar kleuren de vochtige hooilanden paars met pinksterbloemen, de waardplant van het oranjetipje. Deze schaarse vlinder komt op Hackfort nog in redelijke aantallen voor.Steek de sloot over en vervolg het pad dwars door het weiland.Aan je rechthand zie je een groepje van vier eiken. Voorbij het hek zie je rechts een vlierbosje. Deze voormalige maïsakker werd in 1995 braak gelegd en als natuurlijk bos omgevormd.

Paarse pracht
Paarse pracht

10Bolle akkers

Links en later rechts van het pad zie je verschillende akkers die veel hoger liggen dan hun omgeving. Door eeuwenlange bemesting met een mengsel van schapenmest en heideplaggen raakten deze akkers of essen vanzelf opgehoogd. Ze worden bolle akkers genoemd. De akkers werden vooral op dekzandkopjes aangelegd, waardoor de perceelsgrenzen soms een grillig verloop hebben. Aan je linkerhand groeien langs het pad varens. Een typische plant van oude bosgrond. De varens bieden beschutting voor ree en haas.Steek je de weg over en vervolg je de route.Let hier op de dubbele rij eiken tussen de weg en het pad. Ze zijn een teken dat deze weg vroeger een belangrijke verbindingsweg was.In het zicht van het kasteel buigt de route naar rechts.De boerderij die je hier ziet herbergt de zorgboerderij het Hofhuis. De bewoners werken bij de Vijfsprong, waar ze allerlei werkzaamheden uitvoeren in de tuin, de boerderij en op de akkers.Via een bruggetje kom je weer terug in de parktuin van het kasteel.Natuurmonumenten herstelde in 2011 en 2012 veel van de oude glorie van het parkbos. Uitgaande van de oorspronkelijke aanleg van rond 1820 plantten vrijwilligers tienduizenden bolletjes, knolletjes en wortelstokken van stinzenplanten. In het voorjaar bloeien hier kievitsbloemen, Spaanse hyacinthen, vingerhelmbloem en dubbele sneeuwklokjes.

11Naar huis of...

De route buigt hieraf naar de parkeerplaats. Wil je nog een bezoek brengen aan de molen, Hof of Keuken van Hackfort bezoeken dan sla je het padin richting de beek en de molen. 

logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.