Hardlopen

Trailrun De Onlanden, vlakbij Groningen

  • Trailrunning
Hardlopen

Trailrun De Onlanden, vlakbij Groningen

De trailrun De Onlanden is een route van 19,6 km door het beekdallandschap De Onlanden, het parkbos De Braak, het landgoed Vennebroek en het Friese Veen. Het monumentale parkbos De Braak is in de negentiende eeuw door tuinarchitect Roodbaard in de landschapsstijl ontworpen. In deze route zitten praktisch geen hoogteverschillen. Je loopt over polderdijkjes, bospaadjes, brede zandpaden, langs nieuw moerasgebied en over ruige grasdijken. In het open landschap loop je onbeschermd tegen wind en regen.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Praktisch

De route

 Startpunt

1Polder Camphuis

De route voert over de dijk rond de polder Camphuis. De polder wordt niet meer bemalen. Het weiland verandert sindsdien in een ruig moeras.

Polder Camphuis
Polder Camphuis

2Huis Vennebroek

De route loopt langs Huis Vennebroek met zijn vijver. Het landgoed Vennebroek kenmerkt zich door majestueuze beuken- en eikenlanen.

Huis Vennebroek
Huis Vennebroek

3Parkbos De Braak

Het monumentale parkbos De Braak is in de negentiende eeuw door tuinarchitect Roodbaard in de landschapsstijl ontworpen. De route slingert door het parkbos langs vijvers, rododendrons, een doolhof en een berceau.

Parkbos De Braak
Parkbos De Braak

4Madijk

Vanaf het zandpad op de Madijk strekt het gehele gebied, zo groot als de stad Utrecht, zich voor de loper uit.

Madijk 1
Madijk
Madijk 2
Madijk

5 Natuurlijk moerasgebied

In De Onlanden zijn grasdijken aangelegd waarbinnen de weilanden mogen onderlopen. De voormalige weilanden veranderen in hoog tempo in een natuurlijk moerasgebied met de bijbehorende flora en fauna.

Natuurlijk moerasgebied 1
Natuurlijk moerasgebied
Natuurlijk moerasgebied 2
Natuurlijk moerasgebied

6Eindpunt

Het einde van de route komt in zicht. Nog even een versnelling en dan rustig uitlopen. richting het eindpunt. We zijn benieuwd wat je van de route vond!

Eindpunt trailrunroute
Eindpunt
Landgoederen Paterswolde

Wat wij hier doen

Herstel landgoederen Paterswolde

Natuurmonumenten herstelde de Landgoederen Paterswolde samen met andere landgoedeigenaren in Eelde-Paterswolde. De kettingbrug kreeg een ander leven, we plaatsten nieuwe banken, herstelden lanen en plantten boomgaarden opnieuw in. Extra stinzenplanten geven ieder voorjaar de landgoederen weer een kleurrijk gezicht. Nieuwe rododendrons en brede zichtassen maken het plaatje compleet.

Help mee
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.