Wandelen

Familiepad Leuvenumse bossen

  • Rolstoel met begeleider
  • Geschikt voor rolstoel
Wandelen

Familiepad Leuvenumse bossen

Maak een korte wandeling door de Leuvenumse bossen, langs het water van de langste beek op de Veluwe. Door de halfverharde paden is deze route ook goed begaanbaar voor mensen in een rolstoel en wandelaars met rollators of buggy's. Wel raden wij begeleiding aan.  

De Leuvenumse beek met de statige beuken op de oever is het hele jaar door mooi om langs te wandelen. Je hoort de wind door de bomen, ruikt de paddenstoelen in de herfst, in voorjaar en zomer zingen veel vogels en roffelen de spechten. En in de winter is er verstilling, dan hoor je de beek goed stromen.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

    Parkeerplaats Poolseweg
  • Poolseweg, 3852PW Ermelo (GD)
  • Voer 3852 PW Ermelo in je navigatiesysteem in of neem vanaf de A28 afslag 13 Harderwijk-Lelystad, dan de N302 richting Elspeet-Apeldoorn. Na 4 km eerste afslag linksaf nemen richting Leuvenum-Elspeet; de parkeerplaats is na ruim 2 km. aan de linkerkant, na hotel het Roode Koper. Als je niet naar Hotel Het Roode Koper gaat, dan daar ook niet parkeren. Vanaf de A1 afslag Kootwijk nemen en over de N302 richting Harderwijk; op de rotonde Nieuw Milligen rechtdoor richting Harderwijk; na 8 km rechtsaf richting Leuvenum-Staverden; voorbij hotel de Zwarte Boer 1e onverharde weg rechtsaf is de parkeerplaats.

Toegankelijkheid

Huisregels

De route

 Startpunt

1Leuvenumse bossen

Welkom in de Leuvenumse bossen. Dit uitgestrekte bos is het tweede natuurgebied dat Natuurmonumenten ooit aankocht, na het Naardermeer. Dat is al lang geleden, in 1911. Gelukkig maar, want met die aankoop is het behoed voor kaalkap.

Nu leven hier veel grote wilde dieren, zoals herten, zwijnen, reeën, dassen en boommarters. In voorjaar en zomer hoor je de vogels zingen, de spechten roffelen en de kleine insecten ritselen tussen het blad. In de herfst ruik je de paddenstoelen en de beek hoor je 's winters goed stromen. Kom genieten van de geluiden en geuren in het bos!

Vanaf de parkeerplaats wandelen we het bos in richting de beek. Deze route is halfverhard.

Wees op het eerste stukje over de Poolseweg alert op passerende fietsers, dit deel is tevens fietsroute!

Boommarter
Leuvenumse bossen

2Beek

Je steekt hier de Leuvenumse beek over. Met 17 kilometer lengte is het de langste beek op de Veluwe. Vanuit het Uddelermeer loopt hij via Leuvenum naar het Veluwemeer bij Hierden. Vandaar dat hij ook wel de Hierdense beek heet.

Hier in de Leuvenumse bossen slingert het kraakheldere water langs de paden. Hier en daar versnelt het water waardoor er een klein watervalletje ontstaat. Het geluid van de beek doet je soms denken aan een vakantie in het verre buitenland, zeker op een warme zomerdag.

In het water leven veel vissen, zoals de zeldzame beekprik, en vogels maken er gebruik van. Met een beetje geluk hoor je de ijsvogel.

Na de derde brug staat een toegankelijke bank.

IJsvogel met vis
Beek
Beekprikken scholen samen
Beek

3Beuken

Over de beek buigen zich majestueuze beuken. Prachtig in elk seizoen. Hun blad en takken hoor je ritselen in de wind.

Hun herfstbladeren geven in het najaar het water een goudgele glans, en in het voorjaar oogt alles frisgroen.

Beuken kun erg hoog en oud worden: tot wel 46 meter hoogte en 300 jaar oud.

Rondom beuken leven allerlei dieren. Wilde zwijnen wroeten naar beukennootjes, vogels eten ook graag wat nootjes en spechten zoeken op de stam naar voedsel. De zwarte specht broedt graag in een oude beuk, elk jaar hakt hij daarvoor een nieuw gat. Heb je al een specht horen roffelen of roepen?

Vervolg de route linksaf over het bruggetje. Maak bij het witte huis even een uitstapje naar de Zandmolen (linksaf), een favoriete picknickplek aan de beek.

Wortelstelsel van een beuk
Beuken
Zwarte specht voert jong
Beuken
Familie wilde zwijnen
Beuken

4Reeënweitje

Je passeert hier een open veldje aan je linkerhand. Het heet de Koekoek. Vroeger hoorde het bij een park rondom het theehuis van de familie Van Limburg-Stirum. Dit theehuis is nu hotel Het Roode Koper en het vroegere park is nu natuurgebied geworden.

Dit open veld trekt veel dieren aan. Reeën komen vaak 's ochtends vroeg of 's avonds knibbelen aan de kruiden tussen het gras.

Vervolg de route terug naar de Parkeerplaats. Nog niet uitgewandeld? Wandel vanaf de P het extra rondje door het bos. 

Ree
Reeënweitje
Leuvenumse bossen

Wat wij hier doen

Ruimte voor zand en heide

Natuurmonumenten houdt de Leuvenumse bossen al ruim honderd jaar in topconditie. Zonder maatregelen zouden de heide en de stuifzandgebieden dichtgroeien met bos. Met schapen zorgen we dat het landschap open blijft. In het bos krijgen de oorspronkelijke bomen de ruimte. Zo zorgen we voor ideale omstandigheden voor de planten en dieren die hier thuishoren. En natuurlijk denken we ook aan de bezoekers. We leggen paden en parkeerplaatsen aan, zetten bankjes neer en zorgen voor informatie.

Help mee de natuur te beschermen
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.