Terug

Wandelroute over het Hulshorsterzand op de Veluwe

Waar: Leuvenumse bossen

Wandelroute Leuvenhorst over het Hulshorsterzand bij Harderwijk
2 uur 24
7 km

Over de route

Deze wandelroute leidt je door en langs het grote stuifzandgebied Hulshorsterzand op de Noordwest-Veluwe. Een prachtige, afwisselende wandeling door bos, langs heide en over stuifzand.

Start je wandeling op Parkeerplaats Hierderweg. Vanaf hier volg je de Hierderweg het bos in. Na circa 250 meter volg je de bruine paaltjes naar links.

TIP: Doe goede schoenen aan en neem voldoende water mee voor onderweg. Op zonnige dagen kan de temperatuur op het open stuifzand hoog oplopen!

 

Waar kun je starten

Leuvenumse beek
Startpunt

Parkeerplaats Hierderweg

Wat kom je onderweg tegen?

Grove den
Luchtfoto Hulshorsterzand

1. Bebost stuifzand

Aan de vele heuveltjes in het bos zie je goed dat het bos op stuifzand staat. Tot zo’n honderd jaar geleden stoof het zand hier nog vrij in de wind. Om de overlast van het stuifzand te beperken en op termijn hout te winnen, plantte men op grote delen bomen. Vooral grove dennen, omdat die naaldbomen het beste tegen de barre omstandigheden bestand zijn. Al gauw volgde na die aanplant spontane uitzaaiing van jonge dennen.

Het zand mag weer stuiven
Zandbij
Grauwe klauwier

2. Meer insecten, planten en vogels

In dit open deel met heide, gras en wat boomstronken heeft Natuurmonumenten in de periode van 1991 tot 1996 bomen verwijderd. Daardoor krijgt de wind weer vat op het zand: bij harde wind komt het in beweging. Dit stuiven of ’roken’ is belangrijk, omdat daardoor steeds opnieuw kale plaatsen ontstaan. Dat heeft een positieve uitwerking op insecten, planten en vogels. Het aantal broedende nachtzwaluwen (grondbroeders) is verdubbeld en zeldzame, typische zandbijen zijn weer teruggekeerd.

Hei op het stuifzand
Ochtendsfeer stuifzand

3. Zand in beweging

Vanaf het uitzichtpunt heb je een mooi overzicht van het open stuifzand en de verschillende stadia die daar bij horen. Van los zand tot heide en daartussen achtereenvolgens algen, korstmossen en mossen. Bij een fikse storm kun je aan den lijve ondervinden dat het hier behoorlijk kan ’roken’. 

Activiteiten in de buurt

Volle maanwandeling Hulshorsterzand
Nog 10 plekken beschikbaar!
Wandelen

Vollemaanwandeling Hulshorsterzand - Leuvenumse bossen

  • wo 7 dec, 16:00
  • Leuvenumse bossen
  • 30% ledenkorting
Bekijk de agenda
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.