Ga direct naar inhoud
Nieuws

Wandel tijdens Open Monumentendag door de Lionserpolder

19 augustus 2020 | Hanneke Wijnja

Wandel op zaterdag 12 september met schrijver Jeroen Wiersma mee over het oeroude kerkpad dat dwars door de Lionserpolder loopt en de historische dorpjes Jorwerd en Lions met elkaar verbindt.

Wandelen in de Lionserpolder

Op Open Monumentendag wandelen we samen met Jeroen Wiersma - schrijver van het boek ‘De Greidhoeke, cultuurhistorie van een rijk weidevogelgebied’ - over het oeroude kerkpad dwars door de Lionserpolder.

Kreken en terpen

Natuurgebied de Lionserpolder ligt tussen Jorwerd en Lions en wordt deels beheerd door Natuurmonumenten. Door de polder lopen talloze oude kreken en in de percelen zijn de greppelpatronen van vroeger nog te herkennen. Daarnaast zijn er nog restanten van terpen zichtbaar. Enkele jaren geleden werd er een unieke vondst gedaan: een nederzetting uit de late IJzertijd. Jeroen laat de geschiedenis die nog duidelijk zichtbaar is in het landschap van de Lionserpolder met zijn boeiende verhalen herleven.

Cultureel erfgoed

Natuurmonumenten beheert meer dan 100 cultuurhistorisch waardevolle landschappen. Tijdens de Open Monumentendagen op 12 en 13 september zijn naast tientallen landhuizen, kastelen, molens, forten, boerderijen en eendenkooien, ook veel van dergelijke landschappen (breder) toegankelijk. Het complete overzicht staat op: https://www.natuurmonumenten.nl/open-monumentendag

Coronamaatregelen

Vanzelfsprekend nemen we tijdens de excursie de richtlijnen van het RIVM in acht. We vragen daarom alle deelnemers zich te houden aan deze huisregels:

  • ga niet mee op excursie als je grieperig bent of verkouden;
  • houd anderhalve meter afstand tot iedereen die niet bij je eigen gezin hoort;
  • hoest of nies in de elleboog;
  • houd je altijd aan de aanwijzingen van de gids.

Je kunt je hier aanmelden voor de wandeling.

Hanneke Wijnja
Hanneke Wijnja