Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Nieuws van de boswachter

Wandel tijdens Open Monumentendag door de Lionserpolder

28 augustus 2019 | Hanneke Wijnja

Op Open Monumentendag wandelen we samen met Jeroen Wiersma - schrijver van het boek ‘De Greidhoeke, cultuurhistorie van een rijk weidevogelgebied’ - over het oeroude kerkpad door de Lionserpolder naar het 14e eeuwse kerkje van Lions.

Catharinakerk Lions

Op Open Monumentendag wandelen we samen met Jeroen Wiersma - schrijver van het boek ‘De Greidhoeke, cultuurhistorie van een rijk weidevogelgebied’ - over het oeroude kerkpad door de Lionserpolder naar het 14e eeuwse kerkje van Lions. Door de polder lopen talloze oude kreken en in de percelen zijn de greppelpatronen van vroeger nog te herkennen.

Kreken en terpen

Natuurgebied de Lionserpolder ligt tussen Jorwerd en Lions en wordt deels beheerd door Natuurmonumenten. In de polder zijn de oude slenken, de bolle percelen met greppels en de restanten van terpen nog zichtbaar. Dit maakt het gebied ideaal voor weidevogels. Enkele jaren geleden werd er een unieke vondst gedaan: een nederzetting uit de late IJzertijd. Jeroen laat de geschiedenis die nog duidelijk zichtbaar is in het landschap van de Lionserpolder met zijn boeiende verhalen herleven.

Rijksmonument

Aansluitend serveert de koster van de Catharinakerk in Lions koffie in dit prachtige rijksmonument. In de kerk is tijdens Open Monumentendag een installatie met cartografische viltlandschappen van beeldend kunstenaar en landschapsonderzoeker Cora Jongsma te zien. Zij heeft het reliëf van de Lionserpolder met de bijzondere greppelstructuren uitgebeeld in vilt.

Catharinakerk

Vilt tentoonstelling in de Catharinakerk

Cultureel erfgoed

Natuurmonumenten beheert meer dan 100 cultuurhistorisch waardevolle landschappen. Tijdens de Open Monumentendagen op 14 en 15 september zijn naast tientallen landhuizen, kastelen, molens, forten, boerderijen en eendenkooien, ook veel van dergelijke landschappen (breder) toegankelijk. Het complete overzicht staat op: https://www.natuurmonumenten.nl/open-monumentendag.

Je kunt je hier aanmelden voor de wandeling.

Fotowedstrijd Cultuur in Natuur

Heb jij een mooie foto van cultureel erfgoed in Nederland? Doe dan mee aan onze nieuwe fotowedstrijd die we in samenwerking met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed hebben gelanceerd: Cultuur in Natuur. Wat je kunt fotograferen? Denk aan forten, boerderijen en kastelen, maar ook aan kerken. Stuur je foto in en maak kans op een mooie prijs!

Campanula op Balloërveld

Campanula op Balloërveld

Hanneke Wijnja
Hanneke Wijnja
logo