Wandelen

Nachtwandelroute Dwingelderveld, vlakbij Dwingeloo

Wandelen

Nachtwandelroute Dwingelderveld, vlakbij Dwingeloo

Natuurmonumenten biedt je de gelegenheid om te ervaren hoe het is om 's nachts de natuur te beleven. Je gaat beter luisteren, je hoort wat ritselen, is het een ree of iets anders? Spannend!

De route is zorgvuldig gekozen en ligt tussen twee campings in. De route is met groene pijlen aangegeven.Veel plezier! Tip: neem een klein zaklampje mee, maar probeer die zo weinig mogelijk te gebruiken, zodat je echte duisternis ervaart.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

    Zwembad Paasbergen, Dwingelderveld
  • Anserpad 2, 7991 SC Dwingeloo (DR)
  • Vanaf de A28 neem de afslag Dwingeloo. Na bijna acht kilometer rechtsaf slaan, Lhee in. rij door Lhee richting Dwingeloo. Volg de borden 'zwembad Paasbergen', aan de rand van het Dwingelderveld. De route start bij de parkeerplaats van het zwembad.

De route

 Startpunt

1Davidsplassen

De Davidsplassen is een rustplek voor sternen, eenden en zwaluwen. Kenmerkende vogels op de Davidsplassen zijn: geoorde fuut, slobeend, dodaars en steltlopers. In de winter overnachten grote groepen ganzen op de Davidsplassen. Als je rond de schemering hier bent, hoor je grote groepen vogels al van verre aankomen. 

Davidsplassen
Davidsplassen

2Vleermuizen

Tegen de schemering en net na zonsondergang zie je hier 's zomers allerlei soorten vleermuizen aan de rand van de Davidsplassen heen en weer vliegen. De laatvlieger, de rosse vleermuis en de gewone dwergvleermuis zoeken hier hun voedsel. Ga lekker op het bankje zitten en zie hun schimmen over je heen scheren.

Vleermuizen
Vleermuizen

3Uilen in de nacht

Leg je oor eens goed te luister. In het donker gebruik je je zintuigen heel anders. Heb je de uilen al gehoord die hier in het bos zitten? Wat je nu hoort is het geluid van een bosuil. Op de foto zie je een ransuil.

Uilen in de nacht
Uilen in de nacht
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.