Ga direct naar inhoud
Nieuws

Foto’s duinherstel Duin en Kruidberg

25 augustus 2021 | Jowien van der Vegte

De kale stukken in Duin en Kruidberg riepen afgelopen winter vragen op bij bezoekers. Boswachters in het veld en de lokale kranten legden uit waarom er ingegrepen werd: Amerikaanse vogelkers en stukken met alleen hoog ruig gras en duindoorn zijn opgeruimd en maken plaats voor duingrasland met veel bloemen, kruiden en insecten. Dat heeft een paar jaar nodig om zich goed te ontwikkelen. Nu in de zomer is op oudere plaglocaties goed te zien hoe mooi het duin wordt van zulke ingrepen.

duingrasland met tijm

Beelden laten het goed zien: deze drie foto’s laten (echt!) dezelfde locatie zien. In juli 2012, toen de Amerikaanse vogelkers nog een manshoog bos vormde en er vrijwel geen andere planten of dieren voorkwamen. In oktober 2012, toen het net geplagd was en kaal. En in juli 2021: een kleurig en geurig duingrasland met veel duinbloemen en insecten. Zo zorgt Natuurmonumenten dat het duin opknapt en rijk blijft aan duinbloemen en dieren.

voor de ingreep: hoge dichte bossage van Amerikaanse vogelkers

juli 2012, vóór in de ingreep: hoge dichte bossage van Amerikaanse vogelkers

oktober 2012, na de ingreep: een kale vlakte

oktober 2012, na de ingreep: een kale vlakte

juli 2021, 9 jaar na de ingreep: bloeiend duingrasland

juli 2021, 9 jaar na de ingreep: bloeiend duingrasland

Prachtige namen en lekkere geuren

De eerste pionierplantjes die zich vestigen in het kale zand zijn kleverige reigersbek, duinviooltje, zanddoddegras, ruw vergeet-mij-nietje en zandviooltje. Later vestigen zich smal fakkelgras, duinroos, gladparelzaad, echt bitterkruid, nachtsilene, gewone vleugeltjesbloem en ruig viooltje. Op de vochtigste delen hebben zich geelhartje en strandduizendguldenkruid gevestigd, samen met zeegroene zegge, dit zijn kenmerkende soorten van een kalkrijke vochtige duinvallei.

Daarnaast doet grote tijm het dit jaar enorm goed. Langs het wandelpaden kom je het nu veel tegen. Ruik er eens aan: doet het je denken aan Italië, pizza of pasta?

Wil je het zelf zien en ruiken? Op de wandelroute ‘Landgoed Duin en Kruidberg’ (14km) zie je het probleem, de aanpak en de herstelde bloemrijke duingraslanden langs de route.

Steun het werk van Natuurmonumenten door lid te worden of een donatie te doen: https://www.natuurmonumenten.nl/help-mee .

Jowien van der Vegte
Jowien van der Vegte

Boswachter