Ga direct naar inhoud
Nieuws

Werkzaamheden liggen stil: rust voor jonge dieren

26 april 2024 | Jowien van der Vegte

Tot eind juli liggen grote werkzaamheden bij Natuurmonumenten in Zuid-Kennemerland stil vanwege het broedseizoen. Niet alleen de vogels hebben rust nodig om te broeden, ook de reeën, herten, egels en andere zoogdieren krijgen deze maanden hun jongen.
De boswachters geven graag een inkijkje in de werkzaamheden die Natuurmonumenten de afgelopen maanden heeft verricht en wat er na het broedseizoen te gebeuren staat. En ook, wat merk je nu van de gedane werkzaamheden wanneer je door het mooie duingebied wandelt of fietst.

Amerikaanse vogelkers wordt afgevoerd in Duin en Kruidberg

Kale vlaktes maken plaats voor duinbos

De Amerikaanse vogelkers die woekert in Zuid-Kennemerland is de afgelopen maanden weer verder ingedamd door Natuurmonumenten. Vanaf afgelopen september tot maart zijn graaf- en zaagwerkzaamheden uitgevoerd op verschillende plekken in het gebied, waaronder Duin en Kruidberg (IJmuiden-Santpoort) en Koningshof (Overveen). Zo wordt langzaam maar zeker de natuurlijke balans in het gebied hersteld en krijgen de duinplanten weer ruimte om te groeien. 

Wie nu door Duin en Kruidberg wandelt, ziet hier en daar kale vlaktes. Dit is het tussenresultaat van het verwijderen van de Amerikaanse vogelkers. Daar waar de soort dicht op elkaar stond, heeft Natuurmonumenten geplagd: er is ondiep afgegraven waarmee alle wortels en zaden zijn verwijderd. Daardoor zijn tijdelijk kale vlaktes ontstaan. Wanneer meer ruimte was tussen de Amerikaanse vogelkers, is het weggehaald met steekschop of minikraantje. De kale vlaktes worden op den duur weer duingrasland met veel kruiden, bloemen, vlinders en andere insecten en vogels.

Op eerder aangepakte stukken is gecontroleerd of er geen Amerikaanse vogelkers terug is gekomen. 

Wil je meer weten over de aanpak en eerder gedane werkzaamheden? Lees onze pagina over duinherstel en het artikel over het verwijderen van Amerikaanse vogelkers. Ook kun je de boswachters in het gebied je vragen stellen.

langs het Stroperspad Duin en Kruidberg stond veel Amerikaanse vogelkers

langs het Stroperspad Duin en Kruidberg stond veel Amerikaanse vogelkers

langs het Stroperspad Duin en Kruidberg is de Amerikaanse vogelkers nu weg

langs het Stroperspad Duin en Kruidberg is de Amerikaanse vogelkers nu weg

Na het broedseizoen

Na het broedseizoen pakt Natuurmonumenten de natuurherstelwerkzaamheden weer op. Wat staat er op de planning? In de natte duinvallei op het strand zullen nog een paar kleine werkzaamheden worden gedaan die vanwege het hoge water voor de winter niet meer konden. De vallei intussen al heel mooi geworden. Natuurmonumenten zal daarnaast in Duin en Kruidberg verder werken aan het uittrekken van de Amerikaanse vogelkers. Ook worden kilometers aan vee-raster vervangen. De rasters zorgen ervoor dat runderen en paarden die in het beheer van het gebied helpen, binnen het gebied blijven. 

Leuk nieuws! In het najaar krijgt het gebied weer bezoek van de schaapskudde. Die komt dan weer grazen in Duin en Kruidberg. De schapen grazen gestuurd door een herder of verplaatsbare rasters, en helpen om stukken met veel ruigte mooier te maken.

Tips voor wandelen en fietsen

Door het vele regen deze winter staan een aantal paden nog onder water. Op de website van Nationaal Park Zuid-Kennemerland wordt een kaart bijgehouden met welke paden wel en niet toegankelijk zijn. Voor de rust van alle jonge dieren en ouderdieren is het belangrijk om op paden te blijven, ook al staat er water. Van het pad af gaan is zeer verstorend voor dieren, ze voelen zich dan niet veilig om voldoende te rusten en voedsel te zoeken.

Jowien van der Vegte
Jowien van der Vegte

Boswachter