Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Kanovaren

Kanoroute Nieuwkoopse Plassen (geel) bij Nieuwkoop

Kanovaren

Kanoroute Nieuwkoopse Plassen (geel) bij Nieuwkoop

Vind jij planten saai? Kano deze route over de Nieuwkoopse Plassen eens! Je komt alles te weten over de bijzondere planten die in dit moerasgebied weten te overleven.

De Nieuwkoopse Plassen is een prachtig moerasgebied met een wirwar van grote en kleine plassen, rietlanden, hooilanden, bosjes en sloten. De afwisseling en rust zorgen ervoor dat veel planten en dieren zich hier thuis voelen.

Startpunt

De kanoroute start bij Jachthaven Plaszicht, Dorpsstraat 114 in Nieuwkoop. De kanoroute is aangegeven met 18 palen waarop een geel kanootje staat. De route duurt drie tot vier uur.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

De route

 Startpunt

1Bron van leven

In een natuurgebied zoals de Nieuwkoopse Plassen zie je natuurlijk overal riet. Maar wat je misschien niet direct beseft, is dat in een klein stukje riet allerlei kleine dieren wonen. In het voorjaar bouwen veel vogels hun nest hier, bijvoorbeeld de kleine karekiet, de rietgors en de rietzanger. Ook de rosse woelmuis voelt zich hier op zijn gemak. Er is genoeg ruimte en rust om zijn nest te bouwen. Hij kan hier ook veel voedsel vinden, vooral zaden en knoppen.’s Zomers lopen hier honderden jonge padden. Ze zoeken naar insecten om op te eten. In de herfst en in de winter is er ‘muziek’ als de wind door het riet waait en de stengels knisperen. Houd je peddel even stil en luister naar het ruisen van het riet. Insecten kruipen in de winter in de holle rietstengels. Zo overleven ze de kou.

Bron van leven
Bron van leven
Bron van leven
Bron van leven
Bron van leven
Bron van leven

2Veenmos

Een leuk weetje: veenmos behoort tot de oudste landplanten op aarde. Deze mossen hebben geen wortels. Terwijl de onderkant steeds afsterft, blijft het mos aan de bovenkant doorgroeien. Zo ontstaat een dikke laag dode planten: veen. Veenmos groeit in dikke kussens; een kussen werkt als een spons dat regenwater vasthoudt. Het kan wel 15 tot 20 keer zijn eigen gewicht aan vocht vasthouden!

Loop nadat je deze route gekanood hebt even het bezoekerscentrum binnen. Hier kun je veenmos uitknijpen.

Veenmos
Veenmos
Veenmos
Veenmos

3Zoet in de nacht

Wist je dat er planten zijn die in de avond pas gaan geuren? Hier in de Meesloot zie je veel struikgewas en lage bomen, waaronder kamperfoelie. De bloemen van de kamperfoelie krijgen vooral ’s nachts een zoete geur en worden dan door nachtvlinders bestoven. De welriekende nachtorchis is een orchidee die heerlijk ruikt voor de nachtvlinders. 

Zoet in de nacht
Zoet in de nacht
Zoet in de nacht
Zoet in de nacht

4Een eeuw oud

Een opvallende plant die het hier op de zure bodem goed doet is de koningsvaren. Een indrukwekkende, manshoge varen met roestbruine pluimen. Indrukwekkend is niet alleen het formaat van de varen, maar ook de leeftijd; hij kan wel honderd jaar worden!

Een eeuw oud
Een eeuw oud

5Struikgewas

Het struikgewas hier is in trek bij veel zangvogels. Vanaf het vroege voorjaar hoor je de tjiftjaf onophoudelijk zijn eigen naam roepen. Iets later klinkt op veel plaatsen het melancholieke liedje van de fitis. En vanaf april is de onmiskenbare roep van de koekoek geregeld te horen.

Struikgewas
Struikgewas

6Duivelsbeet

In de zomer groeit een klein, bolvormig, blauw bloemetje aan de oevers, namelijk blauwe knoop. De oud-NLse naam van deze plant is duivelsbeet. Volgens een oud verhaal zou de duivel woedend geweest zijn over de geneeskrachtige werking van blauwe knoop. De plant zou blindheid kunnen genezen. De duivel beet een stuk van de wortel af (duivelsbeet) waardoor blauwe knoop nu korte wortels heeft en de bloem een bloempje is geworden die niet met het blote oog te zien is. 

Duivelsbeet
Duivelsbeet

7Vleeseters

De ronde zonnedauw en blaasjeskruid; allebei vleesetende planten die in de Nieuwkoopse Plassen groeien. Alleen leeft de ronde zonnedauw op land en blaasjeskruid in het water. Beiden hebben ze een andere werkwijze. Zo lokt zonnedauw met kleverige druppeltjes (de dauw) kleine insecten, spinnen en zelfs libellen. De prooi kleeft vast, waarna het blaadje zich langzaam oprolt om de buit te verteren. En als de val (het blaasje) van blaasjeskruid aangeraakt wordt door een waterdiertje, opent een klepje, wordt de prooi in het blaasje gezogen en sluit het klepje. Verteren duurt maar 12 minuten tot twee uur!

Vleeseters
Vleeseters
Vleeseters
Vleeseters
Vleeseters
Vleeseters

8Uitstapje naar een onbewoond eiland

Het eilandje de Geitenkamp ligt midden op de plas. Op dit kleine eiland vind je knalgele dotterbloemen in het voorjaar en paarse rietorchissen in de zomer.
Maar hier vind je ook veenmosrietland, net als in andere delen van de Nieuwkoopse Plassen. Wanneer je sloten niet uit zou baggeren zullen planten vanuit de kant steeds verder het water in groeien, net zolang tot de sloot dichtgroeit. Zo ontstaat een zompige laag planten die steeds hoger wordt. Dit heet trilveen. Op den duur kan je hier gewoon overheen lopen! Om op het eiland te komen, kun je aanleggen bij de kanoaanlegplaats.

Uitstapje naar een onbewoond eiland
Uitstapje naar een onbewoond eiland
Uitstapje naar een onbewoond eiland
Uitstapje naar een onbewoond eiland
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.