Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Kanovaren

Kanoroute Nieuwkoopse Plassen (rood) bij Nieuwkoop

Kanovaren

Kanoroute Nieuwkoopse Plassen (rood) bij Nieuwkoop

De Nieuwkoopse Plassen is een prachtig moerasgebied met een wirwar van grote en kleine plassen, rietlanden, hooilanden, bosjes en sloten. De afwisseling en rust zorgen ervoor dat veel planten en dieren zich hier thuis voelen. Verken het gebied met de kano en maak kennis met bijzondere vogels zoals de zwarte stern, purperreiger en lepelaar!

Huur een kano

Een kano huren kan direct bij het startpunt, bij kanoverhuur Nikano. Vanaf hier peddel je zo de Nieuwkoopse Plassen op.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

    Parkeerplaats Simon van Capelweg
  • Simon van Capelweg 111, 2431 AE Noorden (ZH)
  • Noorden is te bereiken vanaf Woerden (via Zegveld en Woerdense Verlaat), Breukelen (via Kockengen en Woerdense Verlaat) en Alphen aan den Rijn (via Aarlanderveen en Nieuwkoop).

Praktisch

De route

 Startpunt

1Nieuwkoopse Plassen

De afwisseling en rust in de Nieuwkoopse Plassen zorgen ervoor dat veel planten en dieren zich hier thuis voelen. Je maakt kennis met de op een na grootste kolonie purperreigers van Nederland. Andere bijzondere vogels die hier broeden zijn onder meer de lepelaar en zwarte stern. Voor de plantenliefhebbers is de Nieuwkoopse Plassen ook de moeite waard. In het vroege voorjaar geven de dotterbloemen en koekoeksbloemen de riet- en hooilanden kleur. Iets later zorgen rietorchis en waterlelies voor prachtige plaatjes.

Nieuwkoopse Plassen
Nieuwkoopse Plassen

2Vervening

Aan deze met stroken land onderbroken plas De Poelkamp is nog enigszins te zien hoe het Nieuwkoopse plassengebied is gevormd onder invloed van de vervening. Om turf te winnen zijn brede stroken uitgebaggerd, de petgaten. Daartussen lagen smalle stroken land waar de bagger te drogen werd gelegd tot turf. Deze legakkers zijn later gedeeltelijk weggeslagen door de golven, waardoor het veel grilliger waterland dat je hier ziet, is ontstaan. Het is nu een van de mooiste stukken van het gebied. Vooral in de zomer als de waterlelies er uitbundig bloeien. Onder water groeit uitbundig groot nimfkruid, een zeldzame waterplant.

Vervening
Vervening

3Rietland

Hier vind je de kanoaanlegplaats Meesloot. De Meesloot vormt gedeeltelijk de grens tussen weiland (links) en rietland (rechts). Het land waar nu koeien grazen is nooit afgegraven. Het veen in de bodem was niet geschikt - te dun en te kleiig - om er turf van te maken. Het rietveld rechts wordt door rietsnijders in stand gehouden. Een rietveld kan alleen maar blijven bestaan als het geregeld gemaaid wordt, anders wordt het snel overwoekerd door struiken en bomen. Tot tevredenheid van Natuurmonumenten oogsten rietsnijders hier nog steeds riet van prima kwaliteit, dat verkocht kan worden om daken mee te dekken. Het snijden gebeurt in de winter als de goudgele rietstengels hun blad verloren hebben.

Rietland
Rietland

4Verlanding

Terwijl aan de ene kant land verdween door de vervening, is aan de andere kant ook weer overal land teruggekomen door de verlanding. Dat is het natuurlijke proces waarbij ondiep water langzaam dichtgroeit met planten. Vaak gaat dat in een vaste opeenvolging. Als eerste vormen waterplanten een slappe, drijvende laag. Vervolgens maken riet en andere planten met taaie wortels de drijvende bodem een stuk steviger. Daarop kan dan weer elzen- of berkenbos groeien, waardoor het uiteindelijk vaste grond wordt.

Verlanding
Verlanding

5Rustgebied

Je vaart weer midden door het verveningsgebied. Naast rietland is hier ook veel hooiland, waar behalve allerlei grassen ook veel mossen groeien en zeldzame planten als zonnedauw, groenknolorchis, veenmosorchis, welriekende nachtorchis en rietorchis. Plaatselijk staat er zelfs dopheide en gagel. Een opmerkelijke vogel van de riet- en hooilanden is de wulp. Om de wulp en de vele andere vogels die hier broeden rust te gunnen is dit gebied grotendeels afgesloten. Alleen de kanoroute is opengesteld voor bezoekers. 

Rustgebied
Rustgebied
Rustgebied
Rustgebied
Rustgebied
Rustgebied

6Purperreiger

De op een na grootste kolonie purperreigers van Nederland, die 170 paar telt, broedt in de Nieuwkoopse Plassen. Op dit punt heb je een redelijke kans om een overvliegende purperreiger te zien. Deze zeldzame vogels nestelen vanaf april in het struikgewas aan de rechterkant (tussen de Meesloot en de Noordeinderplas). Regelmatig vliegen ze naar de weilanden aan de linkerkant om daar in de slootjes op vissen, kikkers en waterinsecten te jagen. De schuwe purperreiger is te onderscheiden van de veel algemenere blauwe reiger door het kleinere formaat en de kastanjebruine kleur op kop, hals en vleugels. Goed opletten!

Purperreiger
Purperreiger

7Noordeinderplas

Je vaart hier de Noordeinderplas op. Deze plas is ontstaan door een samenspel van golfslag en te wilde vervening. De kracht van het water zul je al snel ondervinden als je hier met een behoorlijke (zuid-)westenwind vaart. Ten noorden van Nieuwkoop en Noorden was door de turfwinningen een nog veel grotere en dreigender veenplas ontstaan, maar die is rond 1800 drooggelegd tot de Polder Nieuwkoop. Op het open water van de Noorderplas kun je nog volop genieten van watervogels zoals eenden, meerkoeten, futen en aalscholvers.

Noordeinderplas
Noordeinderplas
Noordeinderplas
Noordeinderplas
Noordeinderplas
Noordeinderplas

8Rietzangers en orchideeën

Dit is een geschikte sloot om rietplanten en -dieren te zien. Even stilhouden kan geen kwaad, want vele rietvogels zitten goed verscholen in de weelderig begroeide oevers. Hun zang is de duidelijkste aanwijzing om ze te vinden. De karekiet bijvoorbeeld met zijn luidruchtige karre-kiet-karre-kietzang of de snor met zijn snorrende trillers. De vele planten die in het rietland bloeien, laten zich wat makkelijker bekijken. Een heel opvallende is de rietorchis die rond juni bloeit.

Rietzangers en orchideeën
Rietzangers en orchideeën

9Eindpunt

Dit is het eindpunt van de kanoroute. Wil je nog genieten van de Nieuwkoopse Plassen? We hebben nog veel meer routes door het natuurgebied!

logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.