Ga direct naar inhoud
Nieuws

Natuurmonumenten verlegt paden en routes in Reeënberg, Hoeve Delle en Ramenberg

11 januari 2024 | Ramona Fredriks

Ga je binnenkort wandelen in de natuurgebieden Reeënberg en Hoeve Delle of mountainbiken nabij de Ramenberg in Loenen? Dan is het goed om te weten dat de wandelpaden en routes iets zijn aangepast. Volg de pijlen, dan wandel of fiets je altijd goed!

Natuurmonumenten verlegt wandelpaden Loenense bossen

Wat verandert er?

In de natuurgebieden Reeënberg en Hoeve Delle zijn twee wandelroutes uitgezet met gekleurde pijlen. De gele wandelroute Reeënberg van 5,4 kilometer en de rode wandelroute Hoeve Delle van 11 kilometer. Vanwege het project Recreatiezonering op de Veluwe passen we de wandelroutes in februari 2024 iets aan. Dat doen we om de kwetsbaarste delen van het natuurgebied te ontzien. Blijf op de wandelpaden, dan help je ons de natuur te beschermen.

Gewijzigde wandelroute Reeenberg

Gewijzigde wandelroute Reeënberg

Gewijzigde wandelroute Hoeve Delle

Gewijzigde wandelroute Hoeve Delle

In natuurgebied Ramenberg zijn geen gemarkeerde wandelroutes. Je kunt er vrij wandelen op paden en wegen. Door de afsluiting van het zandpad langs de heide en op de grens met de Loenermark (terreinbeheerder Geldersch Landschap & Kasteelen), wordt de MTB-verbindingsroute verlegd naar een parallel gelegen pad.

Gewijzigde MTB-verbindingsroute Ramenberg

Gewijzigde MTB-verbindingsroute Ramenberg

Waarom?

Over de hele Veluwe werken we aan het rustiger maken van sommige delen van de natuur. Onder andere door het aantal paden terug te brengen en routes anders te laten lopen. Hoe meer afstand er is tussen de verschillende paden, hoe meer rust en hoe waardevoller het gebied is voor dieren. Op de meest kwetsbare plekken - vooral op de heide en de overgangen van heide naar bos - verlegt Natuurmonumenten paden en routes om ruimte te geven aan beschermde soorten zoals zandhagedis, adder, hazelworm, veldleeuwerik en draaihals. In de Loenense bossen worden de routes iets verlegd en sommige andere paden worden opgeheven.

Wat is recreatiezonering?

De veranderingen passen in de lijn van het Recreatiezoneringsplan Veluwe van de Provincie Gelderland. De Veluwe is een prachtig natuurgebied, met haar rijke natuur en variatie aan landschappen. Recreanten komen er graag om van de prachtige natuur te genieten. Dat willen we graag zo houden. Daarom zoeken we naar een nieuwe, betere balans tussen de ruimte voor de natuur en de mens. Want de natuur op de Veluwe gaat achteruit. Een van de oorzaken is verstoring door recreatie, verkeer en evenementen. Vooral in kwetsbare delen van de Veluwe hebben planten en dieren hieronder te lijden. Zo erg zelfs dat sommige soorten van de Veluwe dreigen te verdwijnen of uit te sterven met als risico dat we de soortenrijke natuur op de Veluwe kwijtraken. Lees hier meer informatie over recreatiezonering op de Veluwe en de aanpassingen van routes.

Ramona Fredriks
Ramona Fredriks