Ga direct naar inhoud
Nieuws

Wat je weten moet over landgoed Velhorst

16 mei 2022 | Jantine Wesselink

Tussen Lochem en Almen ligt aan de Berkel het kleinschalige en dynamische landgoed Velhorst. Een levend landgoed, waar mensen wonen, werken en van de natuur genieten. Natuurmonumenten werkt er samen met anderen aan duurzame landbouw, natuurvriendelijk beheer, vergroting van biodiversiteit, aanpak van droogte en een fraaie beleving.

Landhuis De Velhorst

Landgoedgevoel

Kom je in mei of juni naar het landgoed dan wandel je er door een haag van bloeiende manshoge rododendrons. Samen met de azalea’s geven ze kleur aan Velhorst. De statige lanen, een parktuin met vijver, een met zorg door vrijwilligers onderhouden moestuin en een landhuis (particulier bewoond) vol grandeur maken het landgoedplaatje compleet.

Landbouw op landgoederen

Landbouw en landgoederen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ook op Velhorst. De eigenaren van Vrienden van de Velhorst wonen en werken sinds 2018 op landgoed Velhorst. Zij pachten 85 hectare grond en gebouwen van Natuurmonumenten. Zij voeren een duurzaam agrarisch beheer dat mooie biologische streekproducten oplevert goed is voor de natuur.

Natuur-inclusieve stroken - en mengteelt

Door het natuur-inclusief telen van de gewassen in stroken- en mengteelt, 6 meter brede akkerranden met bloemen, kruiden en granen, geen gebruik van kunst en bestrijdingsmiddelen is in 3 jaar tijd het bodemleven verbeterd en de vogel- en insectenstand toegenomen. Onderzoek door Kenniscentrum EIS, Naturalis en Wageningen Universiteit heeft aangetoond dat deze manier van landbouw een positief effect heeft op de biodiversiteit. 

De nieuwe natuurboer Arjen van Buuren met zijn vrouw Winny voor hun nieuwe boerderij op Velhorst

Natuurboeren op Velhorst In 3 jaar al mooie resultaten voor de biodiversiteit

Bloemrijk Kienveen

Veen in de Graafschap? Dat alleen al is bijzonder. De bijbehorende planten zijn dat ook. Kienveen is een kwetsbaar vochtig stukje op Velhorst. Met veel kikkers en bijzondere planten als melkviooltje, moerashertshooi, draadgentiaan, vetblad, moeraswespenorchis en gagel. Daarom doen boswachters van Natuurmonumenten er alles aan om de natuurwaarden in het Kienveen te behouden en de kans te geven zich uit te breiden.

Theekoepel met geweldig uitzicht

Nog een bijzondere plek op landgoed Velhorst is de Staringkoepel aan de oever van de Berkel. Natuurmonumenten restaureerde deze theekoepel in 2004 van een hoopje puin tot wat het nu is. Binnen ontdek je over de cultuurhistorie, de restauratie en geniet je van het magnifieke uitzicht. De koepel is halverwege de 19de eeuw gebouwd in opdracht van Constantia Ernestine Staring, de dochter van de beroemde Achterhoekse dichter. Zij koos deze plek uit om er na een ritje met de koets te kunnen verpozen met haar vriendinnen.

Samen werken aan meer riviernatuur

Samen met Waterschap Rijn en IJssel werken we aan een zogenaamde 'klimaat-robuuste en biodiversere' Berkel. Daarvoor gaat een deel van de Berkel weer kronkelen (meanderen) en worden stuwen aangepast, zodat vissen veilig kunnen passeren. Dit geeft een enorme impuls aan de landschappelijke beleving en de rivier- oevernatuur.

Moestuin Velhorst Natuurmonumenten

Op donderdagen staan onze enthousiaste moestuinvrijwilligers je graag te woord

Beleef Velhorst

Een wandeltocht over landgoed Velhorst begin je vanaf de Natuurmonumenten parkeerplaats aan de Lage Weg. Daar starten enkele korte wandelingen en een lange van 18km. Kom je op donderdag dan staan onze enthousiaste tuinvrijwilligers je graag te woord in de historische moestuin.

Loop je vervolgens verder langs de Berkel dan is het trekpontje en de beklimming van de Staringkoepel een must. Ga je richting het zuiden richting het Grote Veld dan is het vlonderpad door het Kienveen een aanrader.

Velhorst

Aanrader: met het trekpontje de Berkel over en de Staringkoepel beklimmen

2023 Jantine Wesselink
Jantine Wesselink