Wandelen

Wandelroute De Pan in Voornes Duin

  • Honden welkom, mits aangelijnd
Wandelen

Wandelroute De Pan in Voornes Duin

Wandel de Panroute in het duingebied Voornes Duin. Deze afwisselende wandelroute voert door open duin met stuivend zand, over het strand en langs vogelrijke bosranden. Naast wandelen kun je ook genieten van de zee en het weidse uitzicht vanaf de duintoppen op het Haringvliet, de Noordzee en in de verte het eiland Goeree-Overflakkee.

Voornes Duin

Voornes Duin ligt op het Zuid-Hollandse Voorne-Putten, een klein half uur rijden vanaf Rotterdam. Het is één van de soortenrijkste duingebieden van West-Europa. Het afwisselende duingebied bestaat uit uitgestrekte duinen, vochtige duinvalleien, moeras, stille duinmeertjes en bos.

Praktisch

  • Honden mogen mee, mits aangelijnd
  • De route is met blauwe pijltjes gemarkeerd
  • Het pad is onverhard
  • Check jezelf na afloop altijd op teken

Wandel deze route met onze route app

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Praktisch

Extra informatie

De route

 Startpunt

1Uitzicht over het duin

Je ziet hier boven op het duin een paneel staan, klim op deze plek eens omhoog. Je hebt een prachtig, weids uitzicht over het duinlandschap.

Uitzicht over de vallei
Uitzicht over het duin

2Strandwandeling

We maken even een uitstapje over het strand. Het ultieme moment om uit te waaien, de gedachten te verzetten en te jutten tussen de aanspoelsels. Naast schelpen vind je misschien het witte rugschild van een inktvis, of de eikapsels van roggen of haaien.  

In de winter zie je soms langs de waterlijn tientallen drieteenstrandlopers rennen. Vaak zijn deze vogeltjes vergezeld door scholeksters. Allemaal zijn ze op zoek naar een hapje. De drieteenstrandloper zal niet veel later weer doortrekken; ze overwinteren in Afrika en broeden tot in Groenland.

Kijk ook eens wat verder op zee (tip: neem je verrekijker mee). Als je geluk hebt zie je zeehonden boven het water uitsteken of op de zandbank rusten.

Strandwandeling
Strandwandeling
Schelpen zoeken op het strand van Schiermonnikoog
Strandwandeling
Grijze zeehond
Strandwandeling

3Uitzicht over zee

Vanaf dit punt heb je een mooi uitzicht over de zee. Bij helder weer kun je zelfs in de verte de Kwade Hoek zien liggen, het natuurgebied aan het puntje van Goeree-Overflakkee, het eiland ten zuiden van Voorne-Putten.  

Uitzicht over zee
Uitzicht over zee

4Grote grazers

Grote grazers zoals runderen zorgen er al grazend voor dat het duin openblijft. Door menselijk toedoen groeien duingebieden tegenwoordig namelijk heel snel dicht. Natuurmonumenten kiest op deze plek voor samenwerking met een lokale boer. Hij laat buiten het broedseizoen hier zijn koeien grazen in het duin. Op deze wandelroute is te zien wat het resultaat is als je het duin weer openmaakt. Soorten als de blauwvleugelsprinkhaan en de roodborsttapuit hebben hier weer hun thuis gevonden.

Grote grazers
Grote grazers

5Vogels van bos en bosrand

Hoor je geroffel op de bomen? Dit kan niet anders zijn dan een specht. In Voornes Duin leven verschillende soorten, vooral de groene specht en de grote bonte specht komen veel voor. Het geluid van de groene specht is erg kenmerkend: het lijkt of je hem hoort lachen.

Maar er zijn meer zangvogels te horen in de bosrand, zoals boomklever en fitis. En door het herstel van droge duingraslanden is de boomleeuwerik teruggekeerd. Deze vogel laat zich meestal eerst horen voordat je hem ziet. Tijdens de zang vliegt hij in golvende vlucht in grote kringen boven wij territorium. Aan het einde van de zang laat hij zich in een spiraalvlucht naar beneden glijden.

 

Hoort wie klopt daar...
Vogels van bos en bosrand
Hoort wie klopt daar...
Vogels van bos en bosrand

6Eindpunt

We zijn weer aangekomen bij de parkeerplaats. Wil je nog meer van Voornes Duin ontdekken? Probeer dan ook de wandelroutes Breede water en Quackjeswater.

logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.