Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Op pad met kinderen

Route van Oerrr - Op avontuur in het Waterloopbos

Op pad met kinderen

Route van Oerrr - Op avontuur in het Waterloopbos

Deze wandelroute is speciaal gemaakt voor kinderen vanaf 6 jaar. Door middel van leuke weetjes en opdrachten komen ze meer te weten over de natuur en de geschiedenis van het Waterloopbos. In dit groene rijksmonument liggen de schaalmodellen van nog ruim dertig waterwerken verborgen. Nederlandse ingenieurs hebben hier jarenlang allerlei proeven gedaan om zo steeds beter te leren werken met water.

Om deze avonturenroute te lopen, volg je in het Waterloopbos de witte routepijltjes van de havenroute.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Huisregels

Praktisch

De route

 Startpunt

1Waterproef

Groot he? In dit 'gebouw' maakte men vroeger golven van wel 2,5 meter hoog. Onderzoekers stonden dan te kijken en schreven op wat ze zagen. Het hielp hen om te bepalen hoe je het beste een dijk of stormvloedkering kon bouwen. Een stormvloedkering moet – net als een dijk - voorkomen dat bij storm en hoog water het land overstroomt. Op die manier lopen de mensen geen gevaar. Nederland heeft nog steeds stormvloedkeringen om mensen tegen het water te beschermen. Een van de belangrijkste ligt in Zeeland: de Oosterscheldekering. Die waterkering is hier getest! 

Deltawerk in Waterloopbos
Waterproef

2Klimmen en springen

Aan het begin van het bos liggen veel oude boomstronken. Durf jij er op te klimmen of er overheen te lopen? Of ga je liever slootje springen? Iets verderop langs het verharde pad kan je aan de rechterkant over een greppeltje springen. Wie springt er het verst? En kan jij de overkant van alle bruggetjes langs deze wandelroute bereiken zonder de grond te raken?

Klimmen en klauteren in Waterloopbos - Oerrr
Klimmen en springen

3Waterrijk

Doordat er in het Waterloopbos veel water is, vind je er ook veel dieren die van water houden. Kijk eens rond in het model kan jij er een aantal vinden? Welke?
Je kan hier kikkers/ kikkervisjes, waterdiertjes, vlinders, libellen en juffers vinden. Heb je het informatiebord ook gezien op het pad? Hier staan een aantal soorten op genoemd. Op dit bord lees je ook hoe onderzoekers vroeger de snelheid van het water bepaalden. Ze gooiden dan speciale papiersnippers in het water en maakten daarvan een foto. Zelf een keertje uitproberen? Dat kan. Gebruik in plaats van papiertjes een blaadje of beukennootje en een mobieltje om de foto te maken.

Rijksmonument Waterloopbos | Maasvlakte centrale
Waterrijk

4Heel veel verschillen

Op het kleine bospaadje hier rechts vind je soms nog schelpen. Logisch want je loopt nu eigenlijk op een oude zeebodem. Heel lang geleden was hier het water van de Zuiderzee! Omdat men niet wist welke bomen goed groeien op een zeebodem, heeft men heel veel verschillende boomsoorten aangeplant. Hoeveel soorten kan jij vinden?

ING Wilde Buiten Dagen
Heel veel verschillen

5Lekker rennen!

Wat een ruimte! Neem even de tijd om heerlijk te rennen of te spelen op een van de toestellen. Wat dacht je van tikkertje? En heb je het insectenhotel aan de andere kant van de oude parkeerplaats al gespot? Kan jij een aantal van de hotelbewoners vinden?

6Bijzondere soorten

Op het informatiebord lees en zie je welke dieren hier vaak te vinden zijn. Naast dieren zijn er ook een aantal bijzondere planten in het Waterloopbos. Wil je er eentje zien? Kruip over het bospaadje naar de waterkant en kijk eens goed om je heen. Goed zoeken! Zie jij de plant die op de foto hierboven staat? Deze plant noemen we een tongvaren. Kan jij bedenken waarom deze plant deze naam heeft? Vergelijk hem maar eens met je eigen tong.

Volop zeldzame tongvarens in het Waterloopbos
Bijzondere soorten

7Tegels, tegels en nog eens tegels

Ga eens op het bruggetje staan. Wat zie je? Als het goed is zie je allemaal stoeptegels. Kan jij bedenken waarom de onderzoekers ze hier hebben neergelegd? In dit bos liggen wel een half miljoen tegels. Dat zijn bijna 13 voetbalvelden vol!

Betontegels in het Waterloopbos: een unieke historie
Tegels, tegels en nog eens tegels

8Spierbundels

Vlak na het bruggetje waar je alle tegels in de sloot hebt gezien, kom je weer bij een proefmodel.
Hier is Rotterdam nagemaakt. De mannen die dit soort modellen bouwden, waren supersterk en hadden enorme spierbundels. Wist jij dat er ook bomen met 'spieren' zijn? Voel maar eens aan de bomen aan de waterkant. Het zijn haagbeuken. Hun stam is niet helemaal glad zoals bij een beuk, maar maakt een soort golfjes. Het voelt een beetje als een gespierde arm.

9Waterstanden opmeten

Volg het zandpaadje langs het water. Aan het eind kom je bij een mooie stuw. Zo’n stuw noem je een “Romijnstuw”, bedacht door meneer Romijn in Indonesië. Met deze stuw kan je precies zoveel water doorlaten als je wilt. Wat denk jij: staat het water aan beide kanten van de stuw even hoog? Zoek een lange stok en meet aan beide kanten van de stuw hoe hoog het water is. Aan welke kant staat het water hoger?

10Vreemde grond

Zie je het stenen paadje? Het is precies 2,5 tegel breed. Zo was het vroeger ook. Precies zo! Door deze paadjes konden de onderzoekers sneller door het bos fietsen. Maar dat ging natuurlijk niet altijd goed. Er bleef wel eens een fietsenband tussen de tegels steken. Auw!

Ga over het bruggetje en vervolg je weg op het stenen paadje. Uiteindelijk kom je weer bij het water en een klein houten bruggetje.
Zie je het dammetje ook? Voel daar eens aan de grond. De grond ziet er een beetje geel/bruin uit. Hoe voelt het? Het bos waar je loopt is op keileem gebouwd. Dat voelt en is heel anders dan zand. Als je water op zand giet dan zakt het water direct weg. Keileem laat veel minder goed water door. En dat is super handig wanneer je proeven met water wilt doen. Vanwege de grondsoort is het laboratorium precies op deze plek gemaakt.

Keileem - bijzondere bodem in Waterloopbos
Vreemde grond

11Verstopt

Zie je dat? Rechts van het pad staan de restanten van een oud gebouwtje. Je ziet nog de palen waar het gebouwtje op heeft gestaan. Hier werden belangrijke documenten bewaard waarop allerlei meetresultaten van de proeven met water stonden. In de buurt van deze plek is een cijfercode verstopt. Kan jij hem vinden? Onthoud hem goed en geef de code straks door bij de balie van Natuurmonumenten in het bezoekerscentrum. Wie weet word je speurtalent beloond!

12Hoor wie klopt daar ...

Wauw! Moet je kijken. Op deze oude boomstronken kan je allemaal paddenstoelen vinden. Tik er eens op? Wat hoor je? Net als bij bomen kan je bij sommige paddenstoelen aan de ringen ook zien hoe oud de paddenstoel is. Kan jij de ringen ontdekken? Tip: kijk vooral naar de bovenkant van de paddenstoel.

Paddenstoelen goed bekeken? Loop dan nu een stukje verder over het houten vlondertje.

Zie jij wat ik zie? Gek he? De bomen zijn hier ineens heel anders. Vroeger wisten ze niet goed welke boomsoort op deze plek het beste zou groeien. Ze hebben daarom veel verschillende soorten aangeplant waaronder de Sitkasparren die je hier ziet. Kan jij de sparappel vinden die bij de boom hoort? Bij de informatiebalie in het restaurant kan je iemand van Natuurmonumenten vragen of je de juiste hebt gevonden. Stop er maar eentje in je zak zodat je hem straks kan laten zien.

paddenstoelen kijken
Hoor wie klopt daar ...

13Wereldreis

Welkom in Afrika! Je was tijdens deze wandeling al in Rotterdam en Denemarken, je gaat nog naar Bangkok en nu sta je hier op een grote houten vlonder midden in een belangrijke haven van Libië. Nouja, in het proefmodel dan waarin die haven is nagebouwd.

Ga eens op je buik op de vlonder liggen en kijk eens goed in het water. Kan jij een aantal dieren vinden die hier op of in het water leven? Grijp ook eens een klein beetje kroos uit het water. Hoeveel worteltjes zitten er aan elk blaadje? Geldt dat voor alle blaadjes?
 
Aan het einde van de vlonder kan je nog wat informatie vinden over wat hier precies is getest en welke dieren je hier vaak kan zien.

De haven van Libie in het Waterloopbos
Wereldreis

14Nachtdieren

Zie je het grote informatiebord dat hier staat? Als je daar bij in de buurt gaat staan, zie je op een heuveltje links daarvan een klein gebouwtje staan. Zie je het? Ook dit was vroeger onderdeel van een proefmodel. In dit huisje werd zout opgeslagen zodat ze van zoet, zout water konden maken. Soms moest je zeewater namaken om een proef zo goed mogelijk te kunnen doen. Nu is het gebouwtje inmiddels voor iets heel anders in gebruik. Voor wie?

vleermuis
Nachtdieren
Bangkok
Nachtdieren

15Natuurlijke beken

Hoor en zie je het water? Het is overal in het Waterloopbos. Dit kleine riviertje - de beek - is een van de weinige natuurlijke waterwegen in dit bos. Heb je zin om iets te bouwen? In de buurt van de beek kan je takjes, gras en blaadjes vinden. Daarmee kan je superhandig een vlot bouwen. Probeer het maar eens en kijk of je vlot wil varen op de beek.

Struin mee door het Waterloopbos
Natuurlijke beken

16Watersafari

Je bent weer terug in het enorme proefmodel waar je ook bent begonnen. Heb je de sparrenkegel en de gevonden code nog? Bij de informatiebalie van Natuurmonumenten in het restaurant kan je vragen of het de juiste is.

En heb je nog zin om verder te speuren? Vraag dan binnen om een zoekkaart, schepnet en een emmer en ga in en rond dit proefmodel op jacht naar slakjes, kevertjes, bootsmannetjes, bloedzuigers en andere kriebelbeestjes. Hoeveel kun jij er vangen? 

Speurtocht naar waterbeestjes - Zwanenwater
Watersafari
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.