Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Schiezone

Aan de Schie, ten noorden van Rotterdam, ligt Polder Schiezone. Hier gaat Natuurmonumenten samen met Gemeente Rotterdam aan de slag om meer natuur in de polder te creëren. Straks kun je hier een heerlijk wandelen tussen de polderbloemen en koeien van de boer!

Kattenstaart in de slootkant

Het doel van de werkzaamheden is om meer natuur te creëren in de polder. Om dit mogelijk te maken, zal in een groot deel van de polder de waterstand verhoogd worden en gaan fluctueren. Hiervoor zullen dammen, duikers en stuwen worden aangebracht in het gebied. O.a. het hogere waterpeil in de polder zorgt er voor dat er meer bloemen en bijen in de polder te zien zijn. De sloten in het gebied zullen worden voorzien van natuurvriendelijke oevers zodat een vogel als de scholekster hier gemakkelijk een hapje eten kan zoeken.

Om het peil rondom de huizen van de Zweth lost te koppelen van de waterstand in de polder, wordt er er een nieuwe sloot gegraven. Zo blijft het waterpeil achter de huizen jaarrond stabiel en heeft de inrichting geen consequenties voor huis en tuin.

Pinksterbloemen in de polder

Natuur & recreatie

De inrichtingsmaatregelen leggen een basis voor meer natuur in de polder. Goed beheer is hierbij essentieel. Wij zullen de polder samen met een boer blijven beheren. Zo zal er gemaaid of beweid worden met koeien. Het land wordt schraler, zodat verschillende plantensoorten en bloemen de kans krijgen om te groeien. Er komt dus meer afwisseling in de polder waar de bijen, sprinkhanen en vlinders van gaan profiteren. De insecten zullen op hun beurt meer vogels aantrekken.

Je kunt van al dit moois gaan genieten! Op dit moment is de polder deels toegankelijk. Wanneer de werkzaamheden afgerond zijn, zal het ook mogelijk zijn om middels een struinroute de hele polder te doorkruisen. De stalen bruggetjes zorgen voor een oversteek over de sloot naar een volgend perceel. 

Tijdsplanning

Eerder hebben wij laten weten dat de werkzaamheden in de Schiezone in september of oktober van 2018 zouden beginnen. Tegen de verwachting in heeft de uitvoering vertraging opgelopen door financiële tegenvallers (archeologische waarden) en een lange(re) proceduretijd bij diverse overheden. Hierdoor gaan we naar grote waarschijnlijkheid pas in de zomer van 2019 van start met de werkzaamheden in de polder.

Meerkoet in slootkant
logo