Wandelen

Ontdek het Zwanenwater, vlakbij Callantsoog

  • Honden niet toegestaan
Wandelen

Ontdek het Zwanenwater, vlakbij Callantsoog

Wandeling door de duinen. Geniet in het voorjaar en de zomer van orchideeën, vlinders en vogels en in het najaar van de rijkdom aan paddenstoelen.

Tijdens deze wandeling in het Zwanenwater kom je ogen tekort. Je wandelt door een prachtig, gevarieerd duingebied met twee grote meren, vele poeltjes, moerassen en bloemrijke graslanden. Vanuit de observatiehutten kun je vogels spotten. Er broeden maar liefst 80 soorten, waaronder een kolonie aalscholvers. In najaar en winter is het een paradijs voor paddenstoelen. Ook bijzondere en zeldzame soorten kun je langs het pad tegenkomen.

De route is gemarkeerd met bruine paaltjes. 

Deze bruine route (Zwanenwater) en de blauwe route (Uitlandse Polder) zijn van november tot april de meeste jaren flink nat. Doe laarzen aan! De gele route (Zwanenwater) blijft meestal tot februari droog genoeg om met schoenen te wandelen.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

    Parkeerplaats Callantsoog
  • Zuidschinkeldijk 3a, 1759 JH Callantsoog (NH)
  • Met eigen vervoer neem je vanaf de N9 Alkmaar-Den Helder de afslag Callantsoog (bij De Stolpen). Bij de T-splitsing, rechtsaf de weg naar Callantsoog blijven volgen. 500 meter na een haakse bocht tref je aan de linkerkant de parkeerplaats van het Zwanenwater.

Huisregels

Extra informatie

De route

 Startpunt

1Orchideeën

Van begin mei tot begin juli staan de orchideeën in bloei. Van de paarse rietorchis tot de roomwitte welriekende nachtorchis. Dankzij zorgvuldig beheer groeien er in het Zwanenwater wel elf soorten! Met een trouwe groep vrijwilligers maait Natuurmonumenten hier elk najaar zodat de orchideeën steeds terugkomen. Dat deden de boeren uit de omgeving vroeger ook al. Ze maaiden de planten af om er hooi van te maken.

Orchideeën
Orchideeën
Welriekende nachtorchis
Orchideeën

2Duinen: arm aan kalk, rijk aan heide

De duinen van het Zwanenwater zijn kalkarm. Dat is te zien aan de kleur van het zand. Het is iets witter dan de blonde, kalkrijke duinen van bijvoorbeeld Zandvoort. Aan de plantengroei kun je het ook duidelijk zien. Door de schrale, kalkarme bodem en de krachtige zeewind komt heide hier van nature voor.

Duinen in het Zwanenwater
Duinen: arm aan kalk, rijk aan heide
Heide in het Zwanenwater
Duinen: arm aan kalk, rijk aan heide

3Vlinderparadijs

De bloemrijke duinvalleien trekken heel veel insecten aan. Ze komen af op de nectar in de bloemen en hoppen van bloem naar bloem. Zonder het te merken helpen ze zo mee aan de bestuiving. In het voorjaar zie je allerlei soorten vlinders rondfladderen; icarusblauwtje, duinparelmoervlinder, heivlinder en hooibeestje. Een echt vlinderparadijs!

Icarusblauwtje
Vlinderparadijs
Groentje
Vlinderparadijs
Duinparelmoervlinder
Vlinderparadijs

4Uitzicht vanaf de duintop

Vanaf de duintop heb je een goed overzicht over het ongerepte duingebied.Richting zee zie je het hogere, drogere duingedeelte. In juni kleurt het duinroosje de hellingen bleekgeel. Vanwege de zilte zeewind gaat de begroeiing met mossen, korstmossen en duinroosje langzaam over in kale duintoppen met helmgras. In oude konijnenholen broeden bergeenden en tapuiten.In zuidelijke richting zie je het Tweede Water met daarin het eiland met de broedkolonie van aalscholvers. Dit deel van het Zwanenwater is afgesloten voor het publiek om broedvogels en trekvogels rust te gunnen. In de winter maken veel ganzen en eenden gebruik van het waterrijke rustgebied.Aan de oostkant ligt het Eerste Water, waar deze wandelroute omheen loopt. Daarachter zie je de in 1596 opgeworpen Zijperzeedijk. Het hele gebied met meren, valleien en duinen is door opstuivingen ontstaan, nadat de zeearm de Zijpe was afgesloten.Noordelijk zie je het silhouet van Callantsoog: een dorpje dat vóór 1596 nog op het Waddeneiland ’t Oghe lag. Let ook op de kiekendieven die vaak laag boven het riet jagen.

Uitzicht duintop
Uitzicht vanaf de duintop
Aalscholver
Uitzicht vanaf de duintop

5Kijkhut Eerste Water (zuidzijde)

Het Zwanenwater is een van de weinige duingebieden met een natuurlijke waterstand. In deze drijvende hut kun je met de peilschaal precies aflezen hoe hoog het water vandaag staat. Het peil kan per seizoen meer dan een meter variëren. September is doorgaans de droogste maand. In april staat het water meestal het hoogst. De meeste duinvalleien staan dan blank.

6Vogelkijkhut Tweede Water

Je kijkt hier uit op het zuidelijke duinmeer, het Tweede Water. Op het Bokkeneiland broeden aalscholvers en meeuwen. Vanaf maart tot augustus zijn er vaak overvliegende aalscholvers te zien. Ze pendelen tussen de broedkolonie en de zee. Op het water dobberen grauwe ganzen, slobeenden, kuifeenden, dodaarzen en soms een geoorde fuut. In het voorjaar hoor je overal langs de wandelroute de blauwborst zingen. Tussen het riet zie je geregeld baardmannetjes, en met wat meer geluk een waterral of een porseleinhoen.

7Schapen en runderen grazen erop los

Om het Zwanenwater gezond en vitaal te houden laat Natuurmonumenten runderen en schapen in het gebied lopen. Die eten het gras en de jonge boompjes. Het open karakter van de duinen blijft zo behouden. Bijzondere planten en dieren krijgen dan weer ruimte. Zo leven in het Zwanenwater zandhagedissen, duinviooltjes en de zeldzame parelmoervlinder.

Het kan zijn dat je runderen tegenkomt tijdens het wandelen. Bang zijn hoef niet, je kunt er rustig langs lopen. Laat ze alleen niet schrikken en aai ze niet.

Koeien
Schapen en runderen grazen erop los
Schapen in het Zwanenwater
Schapen en runderen grazen erop los

8Uitkijkpunt

Spot vanaf deze top zangvogels en roofvogels als havik en buizerd. Ook weidevogels als scholekster en kievit zijn hier te vinden.

9Vogelkijkhut Eerste water (noordzijde)

Neem je verrekijker mee en tuur naar de vogels op het water. In de hut hangt een kaart met vogelplaatjes. Welke soorten heb je gespot?

Botenhuis
Vogelkijkhut Eerste water (noordzijde)
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.